انتخاب صحیح و هوشمندانه محل نگهداری چای و حتی جای چای خشک باعث جلوگیری از کهنه شدن و از بین رفتن عطر و بوی چای می شود؛ مشکلی که معمولاً خاطر افراد چایخور و چای دوست را شدیداً مکدر می کند. در چنین شرایطی تنها کافی است کمی خانه داری به خرج دهید و محل نگهداری چای خشک را به درستی انتخاب کنید.
بهترین محل نگهداری چای به دور از خوراکی هایی با بوی تند، رطوبت، نور شدید خورشید و غیره است؛ بله همیشه راهکارهایی برای افزایش مدت ماندگاری چای سبز خشک و همین طور چای سیاه وجود دارد!
6 ویژگی بهترین محل نگهداری چای خشک در خانه
اگر می خواهید چای ایرانی اصل و درجه یک را برای مدت زیادی در خانه نگهداری کنید و بعد از این که طرز تهیه سیر پلو با گوشت گوسفندی را یاد گرفتید و این غذای لذیذ را پختید و میل کردید؛ پشت بند آن یک فنجان چای درجه یک نوش جان کنید و از عطر و بوی فوق العاده اش سرمست شوید، محل نگهداری چای را سرسری نگیرید.
بگذارید کمی هم بازار گرمی کنیم و بگوییم که با دنبال کردن مطالب آموزش آشپزی رایگان مجله ما درب های جدیدی از دنیای غذاهای ایرانی و خارجی به رویتان باز می شود که بیا و ببین!
هرچه در انتخاب محل نگهداری چای خشک دقت بیشتری داشته باشید به همان نسبت هم کیفیت و ماندگاری چایی خشک بیشتر می شود.
از آن طرف هم با خیال راحت می توانید این چای خوش عطر و گوارا را همراه با شیرینی ها و دسرهای لذیذی همچون تارت توت فرنگی تک نفره میل کنید و حسابی کیفور شوید.
به طور کلی چای مرغوب و درجه یک در مقایسه با چای خارجی و نامرغوب ناز و ادای بسیار بیشتری دارد؛ مثلاً کافی است تشخیص چای سبز اصل را یاد بگیرید و بعد از خریداری آن به خوبی متوجه می شوید که حتی نگهداری چایی سبز هم راه و روش خاص خودش را دارد!
برای اینکه بیشتر راهنمایی تان کنیم قصد داریم 6 ویژگی بهترین مکان نگهداری چای را با شما در میان بگذاریم؛ این ویژگی ها شامل نداشتن رطوبت، گرما، سرما، نزدیک نبودن به خوراکی های دارای بوی تند و دور بودن از نور و هوا است.
1.چای خشک را در معرض نور و اشعه ماورا بنفش قرار ندهید.
اولین نکته درباره مکان نگهداری چای این است که نور شدید و اشعه ماورا بنفش نداشته باشد؛ در این صورت حتی اگر چای اصل لاهیجان هم داشته باشید باز هم به سرعت خراب خواهد شد. نور مستقیم بهویژه نور خورشید باعث تجزیه ترکیبات مفید موجود در برگ چای مانند پلی فنول ها و آنتی اکسیدان ها می شود.
این روند نه تنها عطر و طعم چای را کاهش می دهد بلکه ارزش غذایی آن را نیز از بین می برد؛ البته درست دم کردن چای هم تاثیر زیادی روی عطر و خواص آن دارد؛ مخصوصاً درباره چایی سبز واجب است که نحوه دم کردن چای سبز را به درستی بلد باشید.
تحقیقات نشان داده اند که قرار گرفتن در معرض اشعه UV می تواند باعث اکسید شدن ترکیبات عطری چای و کاهش کیفیت آن در مدت زمان کوتاه شود؛ بنابراین، بهترین کار این است که چای را در ظروف مات و در کابینت یا کشویی تاریک نگهداری کنید تا از هرگونه تابش نوری محافظت شود.
آن وقت بعد از یک روز کاری فشرده وقتی پا روی پا انداخته اید و چایتان را همراه با توت فرنگی کاکائویی میل می کنید، شک نداریم که برای این مطلب آموزشی دعا به جان ما خواهید کرد!
2.حواستان باشد که چای از رطوبت دور بماند
ویژگی دیگر مناسب ترین محل برای نگهداری چای خشک نداشتن رطوبت است؛ به خصوص که چای درجه یک شمال ایران رطوبت را به سرعت جذب می کند و به دنبال آن هم عطر و بوی خوش طبیعی آن از بین می رود؛ بنابراین حتماً حواستان باشد که چای به دور از رطوبت نگهداری شود.
ناگفته نماند یک چنین مراقبت هایی برای برنج ایرانی شمال هم ضروری است تا دچار مشکلاتی مثل کرم برنج نشوید؛ حتی لازم است شش دانگ حواستان را جمع کنید که مبادا بلایی به اسم “شپشک برنج” بر سرتان نازل شود!
به خصوص اگر پای بهترین برنج معطر ایرانی در میان باشد که مراقبت از چنین عزیز باارزشی اهمیت بسیار بیشتری پیدا می کند. خلاصه این که وجود رطوبت حتی در حد کم، می تواند زمینه رشد قارچ و کپک را در چای خشک فراهم کند و علاوه بر تغییر طعم، سلامت مصرف کننده را هم به خطر بیندازد.
با این اوصاف بهتر است چای را در ظروف دربسته و در مکانی خشک دور از سینک، بخار پخت و پز یا کابینت های نزدیک به اجاق نگهداری کنید.
3.اجازه ندهید چای خشک در معرض هوا قرار بگیرد
نکته مهم دیگر درباره بهترین محل نگهداری چای در خانه این است که چایی خشک در معرض هوا قرار نگیرد؛ در این صورت دیگر خبری از عطر خوش و کیفیت عالی آن نخواهد بود؛ البته حتی در نگهداری صحیح از چای سبز هم اهمیت دارد که آن را در ظروف مناسب در بسته قرار دهید تا هوا نگیرد و زودتر از موعد کیفیت خود را از دست ندهد.
4.چای خشک اصل را کنار خوراکی های بودار نگذارید
اصلاً چای خشک را نزدیک خوراکی هایی با بوی تند قرار ندهید چرا که چایی خشک سریعاً بوی خوراکی های دیگر را به خود جذب می کند. این ویژگی بهدلیل ساختار متخلخل برگ های چای است که باعث جذب سریع بوهای محیطی می شود. اگر چای را کنار موادی مانند ادویه جات، سیر، پیاز یا قهوه نگهداری کنید، رایحه طبیعی و لطیف آن تحت تاثیر قرار می گیرد.
حتی ممکن است طعم نهایی نوشیدنی شما کاملاً تغییر کند. بهترین کار این است که چای را در ظروف درب دار و غیرقابل نفوذ بو نگهداری کرده و آن را از مواد معطر دور نگه دارید.
5.کنار سماور و اجاق گاز محل مناسبی برای نگهداری چای نیست
مبادا چای خشک را کنار سماور، اجاق گاز، بخاری و به طور کلی هر وسیله گرمازای دیگری قرار دهید، در این صورت هیچ تضمینی برای باقی ماندن کیفیت چای وجود ندارد، به بیان دیگر محل نگهداری چای نباید گرمای زیادی داشته باشد.
گرمای زیاد باعث تجزیه ترکیبات موجود در چای می شود بهویژه روغن های طبیعی و ترکیبات آنتی اکسیدانی که مسئول طعم و عطر خوش چای هستند. این تغییرات می تواند منجر به تغییر طعم، از دست دادن عطر و حتی رنگ چای شود.
همچنین گرما باعث افزایش سرعت اکسیداسیون می شود که به کاهش کیفیت و ماندگاری چای منتهی خواهد شد. برای حفظ طراوت چای بهتر است آن را در جایی خنک، دور از منابع گرما نگهداری کنید.
6.مکان نگهداری چای نباید بیش از حد سرد باشد
از دیگر ویژگیهای مهم بهترین مکان نگهداری چای خشک میتوان به بیش از حد سرد نبودن آن اشاره کرد؛ به عنوان مثال یخچال فریزر به هیچ وجه نمی تواند محل مناسبی برای نگهداری چای خشک باشد.
توجه داشته باشید دماهای پایین باعث تغییر در ساختار برگ های چای شده و می توانند به جذب رطوبت از محیط منجر شوند؛ این موضوع در نهایت باعث افت کیفیت چای و تغییر طعم آن خواهد شد. همچنین قرار دادن چای در یخچال باعث جذب بوهای سایر مواد داخل یخچال می شود و رایحه و طعم چای را تغییر می دهد.
در نهایت این که بهترین دما برای نگهداری چای خشک دمای اتاق است اما باید از مکان هایی که دمای بسیار پایین یا بالا دارند، دوری کرد.
کلام آخر
در این مطلب از تی رایس همه چیز را درباره بهترین محل نگهداری چای خشک در خانه توضیح دادیم. اگر محل نگهداری چای را با توجه به ویژگی های گفته شده برای بهترین محل نگهداری چای خشک انتخاب کنید، قول می دهیم که مدت نگهداری چای خشک به طور چشمگیری افزایش پیدا کند.
به خصوص اگر مقدار زیادی از چای بهاره لاهیجان یا دیگر انواع چای درجه یک ایرانی را خریداری کرده اید حتماً از مناسب بودن محل نگهداری چای خشک غافل نشوید.
سوالات متداول
آیا نگهداری چای خشک در یخچال یا فریزر کار درستی است؟
خیر، نگهداری چای خشک در یخچال یا فریزر اصلاً توصیه نمی شود. دمای پایین و رطوبت موجود در این محیط ها می تواند باعث جذب رطوبت توسط چای شده و کیفیت آن را کاهش دهد.
بهترین ظرف برای نگهداری چای خشک چیست؟
ظروف فلزی، شیشه ای تیره یا سرامیکی لعاب دار با درب کاملاً محکم، بهترین گزینه برای نگهداری چای خشک هستند. این ظروف از ورود نور، هوا، رطوبت و بوهای خارجی جلوگیری می کنند.
چای خشک را در چه دمایی نگهداری کنیم که بیشترین ماندگاری را داشته باشد؟
بهترین دما برای نگهداری چای خشک، دمای معمول اتاق یعنی حدود ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. در این بازه دمایی، نه گرمای زیاد باعث از بین رفتن عطر چای می شود و نه سرمای شدید باعث جذب رطوبت.
آیا می توان چای خشک را در بسته بندی اولیه اش نگه داشت؟
اگر بسته بندی اولیه چای، ضد رطوبت و نفوذ ناپذیر به نور و هوا باشد، می توان از آن استفاده کرد؛ اما اگر بسته فقط یک کیسه ساده کاغذی یا نایلونی باشد، بهتر است چای را به ظرف درب دار و مناسب منتقل کنید.
چه مدت می توان چای خشک را در خانه نگهداری کرد بدون اینکه کیفیتش از بین برود؟
در صورت نگهداری درست، چای خشک می تواند تا ۱۸ ماه کیفیت مطلوبش را حفظ کند. با این حال، بهتر است چای را در مدت ۶ تا ۱۲ ماه مصرف کنید تا بیشترین عطر و طعم را داشته باشد.
خیلی مفید بود. همیشه برام سوال بود که چای رو کجا نگه دارم که عطر و طعمش حفظ بشه . خیلی ممنون از اطلاعات مفیدتون.