حتی اگر یک کدبانوی همه فن حریف یا آشپزی حرفه ای باشید، گاهی ممکن است برنجتان خوب پخته نشود و آن طوری که باید از آب در نیاید. به خصوص اگر قرار است برای تعداد زیادی از افراد برنج بپزید، احتمال خراب شدن، شفته و چسبندگی، سفت و خرد شدن دانه های برنج بیشتر هم خواهد شد.
اینها اصلی ترین و پرتکرارترین مشکلات خانم ها در پخت برنج هستند و برای این که متوجه وخامت اوضاع شوید. کافی است تصور کنید کشیدن یک چنین پلویی در دیس و آوردن آن سر سفره تا چه حد بد و ناخوشایند خواهد بود. به همین دلیل تصمیم گرفتیم موثرترین روش های حل مشکلات خانم ها در هنگام پخت برنج را خدمتتان معرفی کنیم.
متداول ترین مشکلات خانمها در هنگام پخت برنج
گاهی اوقات پخت برنج و اصطلاحاً خوب درآوردن آن به حدی سخت میشود که باعث درماندگی و اعصاب خردی خواهد شد؛ این موضوع بیشتر برای خانم های خانه دار پیش می آید زیرا آنها به صورت روزمره آشپزی میکنند. از جمله مشکلات خانم ها در پخت برنج، شفته شدن و چسبیدن دانه های برنج بهم، سفت شدن، خرد و شکنندگی برنج پس از پخت است.
با توجه به اینکه موارد نامبرده شده جزو متداول ترین مشکلات هنگام پخت برنج هستند، در نتیجه در ادامه این مطلب راهکارهایی فوق العاده عالی برای رفع این مشکلات را ارائه خواهیم داد.
1. شفته شدن برنج
رایج ترین مشکلی که در پخت برنج پیش میآید و اکثر خانمها هر ازگاهی با آن روبرو میشوند، شفته (نرم و چسبنده) شدن برنج است. معمولاً این اتفاق زمانی رخ میدهد که برنج پیش از حد بپزد، آب آن زیاد باشد، برای مدتی طولانی درون آب قرار بگیرد، تازه برداشت شده باشد و غیره.
این اتفاق آنقدری ناخوشایند و بد است که کل حس و حال آشپزی کدبانوهای عزیز را در طول آن روز شاید هم برای مدت بیشتری از بین میبرد به همین دلیل ادامه این مطلب را به ارائه چند ترفند اشپزی برای جلوگیری از شفته شدن برنج اختصاص دادهایم.
موثرترین روشی که به کمک آن میتوانید از شر برنج شفته خلاص شوید، خیس کردن برنج درون آب نمک است. به این صورت که قبل از پخت به مدت یک تا دو ساعت برنج را درون آب نمک بخیسانید. پیشنهاد میشود در پخت برنج کته به ازای هر دو پیمانه برنج خشک، یک قاشق نمک بریزید، در خصوص برنج آبکش هم بهتر است که به ازای هر پیمانه برنج خشک، یک قاشق نمک اضافه کنید.
همچنین توصیه میکنیم برای خیس خوردن هرچه بهتر برنج در آب نمک، اول آن را بشویید و سپس در یک ظرف آنقدری آب بریزید که تا بالای دانه های برنج برسد، حالا میتوانید بسته به نوع پختی که مدنظرتان است، نمک را به مقدار گفته شده اضافه کنید.
2. سفت شدن برنج
یکی از متداول ترین مشکلات هنگام پخت برنج، بیش از حد سفت شدن آن است، این مشکل معمولاً برای نوعروس هایی که تازه سر خانه و زندگی خود رفتهاند یا به طور کلی افراد تازه کار در زمینه آشپزی پیش میآید؛ البته حتی اگر یک کدبانو یا آشپز باتجربه هم باشید، باز هم امکان دارد برنجی که میپزید بیش از حد معمول سفت شود.
یکی از دلایل سفت شدن برنج این است که در حین کته کردن آن، آب برنج به صورت کامل تبخیر شود. برای جلوگیری از این مشکل پیشنهاد میکنیم در حین کته کردن برنج وقتی که آب آن کشیده شد، یک دم کنی روی قابلمه بگذارید و اجازه دهید که برنج دم بکشد.
خوب است بدانید در این حالت بخار آب جمع شده داخل قابلمه باعث دم کشیدن برنج میشود در حالی که اگر همه آب برنج تبخیر شده باشد، دیگر گذاشتن دمکن هیچ فایدهای ندارد و برنج آن بخار لازم برای دم کشیدن و نرم شدن را نخواهد داشت.
فوت کوزهگری این کار این است که آب برنج نباید خیلی زیاد باشد که در این صورت پلوی کته شما شفته میشود، کافی است کمی آب کف قابلمه برنج باقی بماند تا بتوانید یک کته خوشمزه و عالی داشته باشید!
3. خرد شدن برنج
به طور کلی خرد شدن برنج یکی دیگر از مشکلات خانم ها در پخت برنج است، البته نه فقط خانم ها بلکه هر کس دیگری ممکن است با چنین مشکلی مواجه شود. یکی از دلایل رایج خرد شدن برنج هنگام پخت این است که در آب خیلی داغ خیسانده شود.
در واقع تصور غلطی در میان برخی از افراد وجود دارد مبنی بر اینکه بهتر است برنج پیش از پخت در آب داغ خیس بخورد! در حالی که اینگونه دانههای برنج ترد میشوند و در هنگام پخت براحتی میشکنند؛ بنابراین در هنگام کته یا آبکش کردن برنج از آب ولرم استفاده کنید تا مقاومت دانههای برنج از بین نرود و شکننده نشوند.
سخن آخر
در این مطلب از مجله اینترنتی تی رایس، درباره متداول ترین مشکلات هنگام پخت برنج که اکثر خانم ها ممکن است با آن روبرو شوند، صحبت کردیم. همچنین موثرترین و بهترین روش ها را برای جلوگیری از شفته شدن برنج، خرد شدن دانه های آن و همین طور سفت شدنش خدمتتان گفتیم.
حالا دیگر بدون هیچ دغدغهای میتوانید بهترین و خوشمزهترین برنجها را بپزید و در وعدههای غذایی خود میل کنید. لازم به دکر است ما در بخش آموزش رایگان آشزی، رسپی انواع غذاهای ایرانی و خارجی را آموزش داده ایم.
سوالات متداول
علت خرد شدن برنج بعد از پخت چیست؟
شستشوی غلط برنج و بیش از حد چنگ زدن آن، خیس کردن برنج در آب داغ، بیش از حد هم زدن برنج در هنگام پخت، نمک نزدن به دانه های برنج.
برنجم سفت شده چیکار کنم؟
اگر می خواهید بدانید که برای نرم شدن برنج چه باید کرد، در پاسخ به این سوال باید به کم جوشاندن برنج، نداشتن آب کافی، تبخیر شدن کامل آب برنج، زیاد بودن حرارت و… اشاره کنیم.
چیکار کنم برنج زود دم بکشه؟
کافی است ابتدا به جای ته دیگ مقداری آب و روغن درون قابلمه بریزید و بعد برنج را به آن اضافه کنید، با این کار بخار بیشتری درون قابلمه جمع می شود و برنج سریعتر و بهتر دم می کشد و دیگر پس از پخت زنده و خام نخواهد بود.
همیشه برنجم به دیگ میچسبه و ته دیگ خیلی ضخیم میشه. هرچی هم روغن کمتر میریزم بازم همینه. کسی راهحلی داره که برنج ته نگیره؟
یه سوال دارم. من همیشه وقتی برنجم رو آبکش می کنم از هم می پاشه و دونه هاش خرد میشه. باید چیکار کنم که برنج دونه دونه و سالم بمونه؟
برای من مشکل همیشگی اینه که برنجم شفته میشه. خیلی دقت می کنم ولی هر بار یه جا یکار خراب میشه. آیا مقدار آب مهمه؟ یا شاید زمان جوشیدن؟
در عوض برنج من یا کم نمک میشه یا زیادی شور. هنوز دستم نیومده چقدر نمک بریزم