گاهی اوقات با انجام یک سری کارهای کوچک و حتی معمولی آنقدر حالمان خوش می شود و انرژی مثبت می گیریم که تا پایان روز شارژ و سرخوش هستیم. یکی از این کارها آشپزی کردن برای خود یا عزیزانمان است!
باور کنید با پخت یک وعده غذایی خوشمزه مثلاً باقالی پلو کته که برنجی خوش قد و بالا و خورشتی لذیذ دارد آن چنان عشق و محبتی را به اعضای خانوادهتان هدیه می دهید که نظیرش جایی پیدا نمی شود.
بنابراین مهم است که پلوی شما کاملاً عالی از آب در بیاید و خبری از برنج شفته یا خرد شدن برنج نباشد البته علت خرد شدن برنج می تواند شستشوی غلط، نمک نزدن، ناخالص بودن برنج و غیره باشد.
بنابراین اگر می خواهید بدانید که برای جلوگیری از خرد شدن برنج چه کنیم، پیشنهاد می کنیم این مطلب را بخوانید تا دیگر برنج خرد شده روی دستتان نماند!
اصلی ترین علت خرد شدن برنج موقع پخت
به طور کلی خرد شدن دانه های برنج یکی از مشکلات خانم ها در پخت برنج است؛ البته نه فقط خانم ها بلکه هر کس دیگری ممکن است با چنین مشکلی مواجه شود.
دلایل یا بهتر است بگوییم اشتباهات زیادی باعث خرد شدن برنج هنگام پخت می شوند که برخی از مهم ترین و رایج ترین آن ها شامل موارد زیر است:
- درست نشستن برنج؛
- خیس کردن برنج در آب خیلی داغ؛
- نمک نریختن در برنج؛
- هم زدن بیش از حد آن در حین پخت؛
- نگهداری برنج در محل نامناسب؛
- نامرغوب و بی کیفیت بودن برنج؛
توجه داشته باشید آخرین دلیل در واقع مهم ترین علت خرد شدن برنج در هنگام پخت و پز است که متاسفانه اغلب مردم و حتی کدبانوهای خانه دار آن را نادیده می گیرند.
5 ترفند کاربردی برای جلوگیری از خرد شدن برنج هنگام پخت
فرقی ندارد یک املت ساده درست می کنید یا پلو و خورشت قرمه سبزی با ته دیگ زعفرانی در هر صورت به عنوان یک آشپز انتظار دارید آنچه می پزید کاملاً خوشمزه و دلچسب باشد! این تمایل به خصوص در پخت برنج خودش را نشان میدهد.
چرا که همه ما دوست داریم که برنجی خوش عطر و طعم بپزیم و در کنار عزیزانمان میل کنیم؛ اما گاهی ممکن است اوضاع بر وقف مرادمان پیش نرود و برنج به دلایل گفته شده در حین پخت خرد شود.
حتی از آن بدتر یک وقتی نمک از دستمان در می رود و ما می مانیم و این فکر که برنجم شور شده چکار کنم؟!
در چنین شرایطی یک علامت سوال بزرگ در ذهنمان شکل می گیرد که کجای راه را اشتباه رفته ایم، چه باید می کردیم و نکردیم که حالا برنجی که با عشق و اشتیاق پخته بودیم اینطور خرد شده است.
با این اوصاف اگر می خواهید یک بار برای همیشه بدانید که برای جلوگیری از خرد شدن برنج چه باید کرد و برای اینکه دیگر با چنین مشکلی روبرو نشوید، پیشنهاد می کنیم 5 ترفند عالی و کاربردی زیر را انجام دهید.
1. برنج را درست بشویید
برنج از برداشت در شالیزار تا زمانی که به دست مصرف کننده برسد مراحل و پروسه های زیادی را طی می کند و همین موضوع هم باعث می شود که در معرض آلودگی های مختلفی قرار بگیرد.
در نتیجه پیش از پخت باید به خوبی شسته شود اما برخی از افراد طوری برنج را می شویند و چنگ می زنند که انگار می خواهند رخت بشویند! همین شستشوی غلط و خشن هم باعث می شود که دانه های برنج شکننده شده و در هنگام پخت خرد شوند.
در حالی که کافی است چند بار روی برنج آب بریزید و در کمال آرامش دانه های آن را زیر و رو کنید تا خیالتان بابت تمیزی اش آسوده شود. بعد با خیال راحت می توانید انواع غذاهای برنجی خوشمزه مثل درست کردن کته گوجه یا دیگر پلوهای مخلوط فوری و سه سوته را امتحان کنید.
2. برنج را در آب بیش از حد داغ خیس نکنید
از دلایل رایج خرد شدن برنج هنگام پخت این است که در آب خیلی داغ خیسانده شود. در واقع تصور غلطی در میان برخی از افراد وجود دارد مبنی بر اینکه بهتر است برنج پیش از پخت در آب داغ خیس بخورد!
در حالی که این گونه دانه های برنج ترد می شوند و در هنگام پخت به راحتی می شکنند؛ بنابراین در هنگام کته یا آبکش کردن برنج از آب ولرم استفاده کنید تا مقاومت دانه های برنج از بین نرود و شکننده نشوند.
3. هنگام خیساندن برنج از نمک زدن به آن غافل نشوید
اگر می خواهید از خرد شدن دانههای برنج جلوگیری کنید، پیشنهاد می دهیم هنگام خیساندن آن کمی هم نمک بزنید زیرا ترکیبات موجود در نمک ضمن واکنش با برنج، استحکام و مقاومت آن ها را افزایش می دهند.
البته معجزه نمک نه تنها جلوی خرد شدن برنج را می گیرد بلکه باعث می شود که برنج وا نرود. با این اوصاف برای پخت یک وعده برنج لذیذ و عالی حتماً یادتان باشد که به برنج خیس خورده نمک بزنید.
4. برنج را به هنگام پخت خیلی هم نزنید
هم زدن مداوم برنج در هنگام پخت کاری است که اصلاً توصیه نمی شود زیرا با این کار باعث خرد شدن دانههای برنج میشوید؛ بنابراین اگر فکر می کنید که تمام مدت پخت پلو باید بالای سر آن بمانید و هم بزنید باید بگوییم اصلاً از این خبرها نیست!
بگذارید این طور بگوییم دانه های برنج در اثر حرارت ترد شده و کم کم نرم می شوند. در این شرایط اگر پشت سر هم برنج در حال پخت را هم بزنید ضربه های کفگیر باعث خرد و خراب شدن دانه های برنج می شوند.
بنابراین اگر می خواهید برنجی که می پزید دانه هایی کاملاً سالم داشته باشد به یکی دو بار هم زدن برنج و زیر و رو کردن آن رضایت بدهید.
5. از برنج اصل ایرانی استفاده کنید
از همه دلایل نامبرده شده برای خرد شدن برنج که بگذریم دلیل مهم دیگری وجود دارد که باعث می شود برنج پس از پخت، خرد و خاکشیر شود. این دلیل چیزی نیست جز نامرغوب و بی کیفیت بودن برنج!
به خصوص اگر برنجی که پخت کرده اید مخلوطی از برنج سالم و نیم دانه بوده و اصطلاحاً قاطی داشته باشد و شما هم از این موضوع بی خبر باشید. در واقع زمانی چنین اتفاقی می افتد که خرید برنج را از فروشنده های سودجو و نامعتبر انجام دهید.
بنابراین اگر می خواهید که لذت آشپزی را با بند بند وجود خود احساس کنید و غذاهایی خوشمزه و خوش آب و رنگ بپزید؛ آن هم بدون این که با پدیده کار خراب کنی به نام “برنج خرد شده” روبرو شوید، پیشنهاد می کنیم از برنج اصل و مرغوب ایرانی استفاده کنید.
سخن آخر
با توجه به اینکه برنج اصل و باکیفیت دانه هایی کاملاً یک دست و سالم دارد و پس از پخت به خوبی قد می کشد و ظاهری مجلسی و شیک پیدا می کند، طبیعی است که همواره تقاضای زیادی برای خرید بهترین برنج ایرانی وجود داشته باشد.
منتها برای خرید انواع برنج ایرانی پیشنهاد می کنیم حتماً به فروشنده های خوش نام و مجاز مراجعه کنید؛ به این ترتیب خیالتان راحت خواهد بود آنچه می خرید برنج اصل ایرانی است و با مشکلاتی مثل برنج کرم زده هم سر و کار نخواهید داشت.
سوالات متداول
علت خرد شدن برنج در شالیکوبی چیست؟
خرد شدن برنج در شالیکوبی معمولاً به چند دلیل اتفاق می افتد. یکی از مهم ترین آن ها میزان رطوبت شلتوک است. اگر شلتوک بیشازحد خشک یا خیلی مرطوب باشد، دانه ها موقع سفید شدن ترک می خورند و خرد می شوند.
تنظیم نبودن دستگاه های شالیکوبی هم تاثیر زیادی دارد و اگر فشار یا سرعت دستگاه ها مناسب نباشد، برنج به راحتی میشکند. علاوه بر این بعضی از ارقام برنج ذاتاً شکننده تر هستند و اگر در شرایط نامناسبی نگهداری شوند مثلاً در هوای خیلی گرم و خشک، احتمال خرد شدنشان بیشتر می شود.
برای جلوگیری از این مشکل بهتر است رطوبت شلتوک را کنترل و دستگاه ها را درست تنظیم کرد و برنج را در شرایط مناسبی نگه داشت.
علت باز شدن برنج از وسط چیست؟
باز شدن برنج از وسط معمولاً به دلیل کیفیت پایین برنج، حرارت نامناسب هنگام پخت یا میزان آب زیاد رخ می دهد. برنج های شکسته یا کهنه بیشتر مستعد این مشکل هستند.
همچنین، هم زدن بیش از حد در حین پخت یا خیساندن بیش از اندازه م تواند باعث خرد شدن دانه ها شود. برای جلوگیری از این مشکل، از برنج باکیفیت استفاده کنید، نسبت آب را تنظیم کرده و از حرارت ملایم و زمان مناسب پخت بهره ببرید.
آیا نمک باعث خرد شدن برنج میشود؟
خیر، نمک باعث خرد شدن برنج نمی شود اما اگر هنگام خیس کردن یا پخت بیش از حد استفاده شود ممکن است بافت برنج را سفت تر کند. برای جلوگیری از خرد شدن برنج به کیفیت، میزان آب و نحوه پخت بیشتر توجه کنید.
برنج آفتاب خورده را چه کنیم؟
برنج آفتاب خورده معمولاً خشک تر و سفت تر از برنج معمولی است پس اگر برایتان سوال شده که برنج آفتاب خورده را چگونه بپزیم باید بگوییم ابتدا آن را چندین بار بشویید و حداقل ۲ تا ۴ ساعت در آب ولرم بخیسانید تا رطوبت جذب کند.
هنگام پخت هم کمی روغن یا کره اضافه کنید تا نرم تر شود. میزان آب را کمی بیشتر از حد معمول در نظر بگیرید تا برنج لطیف تر شود. در نهایت پس از جوشیدن اجازه دهید با حرارت ملایم و دم کنی مناسب خوب دم بکشد تا بافت بهتری پیدا کند.
من همیشه با این مشکل رو به رو میشم که وقتی برنج رو آبکش میکنم نصفش خرد شده و دونه ها نمیمونه. واقعا اعصابخورد کنه. کسی میدونه چرا اینطوری میشه؟
با آب ولرم یا سرد بشورین چنگ نزنین حتما نمک موقع خیساندن بریزین
اگه برنج بند بند داشته باشه موقع پخت خورد میشه یعنی برنج سالم تو دستت فشار بدی یا دندون بزنی نباید شکسته بشه
برنج من وقتی دم می کشه خیلی راحت خرد میشه. حس می کنم وقتی آبکش می کنم زیاد همش می زنم و این باعث خرد شدنش میشه. شما چطور برنج رو هم می زنید؟
برنج منم همیشه خرد میشه مخصوصا وقتی برای مهمونی درست می کنم. فکر کنم برنج رو یا خیلی می جوشونم یا شاید زمان آبکشی درست نیست. کسی تجربه ای داره؟
برنج های ایرانی را یکم دون دار تر و سفت تر بردارید از زیر و رو کردن برنج در آبکش با دست یا کف گیر خود داری کنید با حرکت دادن آبکش آن را زیر و رو کنید زیاد آب برنج را نمک نزنید که مجبور بشید روی برنج زیاد آب بدهید بعد برگرداندن برنج داخل قابلمه کمی روغن روی آن بدهید