اگه تا حالا گمج کباب نخورده باشین بهتون قول میدیم بعد از خوندن این مطلب از آموزش آشپزی رایگان ما، یه دل نه صد دل عاشقش میشید! گمج کباب یه غذای محلی گیلانی هست که با ترکیب گوشت، گردو، سبزی های معطر و رب انار یه طعم بی نظیر میسازه.
البته گمج کباب گیلانی رو با اسم های دیگه ای مثل گمج کباب رشتی، گمج کباب لاهیجان و غیره هم میشناسن و این غذای اشتهاآور تقریباً در هر شهری از استان گیلان تهیه میشه.
همین طعم لذیذ و فوق العاده غذای گمج کباب باعث شده شهرت و محبوبیتی در حد ترش کباب گیلانی داشته باشه. حالا بیاین با هم طرز تهیه گمج کباب اصیل گیلانی رو یاد بگیریم و ببینیم چطوری میشه این غذای محلی خوشمزه رو توی خونه درست کرد؛ اما قبلش خوبه یه کمی بیشتر با این غذا آشنا بشید و بدونید که اصلاً گمج کباب چیست؟!
گمج کباب چیه و از کجا اومده؟
گمج کباب شمالی بر خلاف اسمش و اونجوری که تصور میکنید اصلاً کباب نیست! گمج کباب گیلانی اصیل و سنتی در واقع یه جور خورشت فوق العاده خوشمزه اس که توی ظرفی به اسم “گمج” (یه نوع ظرف سفالی مخصوص) پخته میشه ؛ به خاطر طبخش توی این ظرف خاص یه عطر و طعم دل انگیز میگیره.
همون طور که متوجه شدین اصالت خورش گمج کباب به عنوان یه غذای محلی به گیلان بر میگرده؛ مخصوصاً گمج کباب رشت، گمج کباب در لاهیجان و گمج کباب فومن معروف تر از بقیه شهرهای این استان هست.
مواد لازم برای یه گمج کباب خوشمزه
اگه از این ور اون ور چند تایی عکس گمج کباب گیلانی ببینید متوجه میشید که بعضی از عکس ها مربوط به خوراک گمج کباب (خورشت) هست. یه سری جاها هم گوشت کباب شده، کباب کوبیده و حتی جوجه کباب رو با هم ترکیب کردن و به عنوان گمج کباب سرو میکنن.
این در واقع همون طرز تهیه گمج کباب رستورانی هست؛ البته که هردوی این ها به عنوان گمج کبابی شناخته میشن اما از اون جایی که ما توی تی رایس قصد داریم پخت گمج کباب گیلانی اصل و سنتی رو بهتون یاد بدیم قطعاً اموزش گمج کباب خورشتی مدنظرمون هست.
پس بریم که مواد اولیه برای ترکیبات گمج کباب رو آماده کنیم:
مواد لازم برای گمج کباب |
---|
-گوشت خورشتی (گوساله یا گوسفند): 500 گرم -مغز گردو: 300 گرم -پیاز بزرگ: یک عدد -رب انار: 2 قاشق غذاخوری -آب انار: نصف لیوان –رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری -سبزی معطر (چوچاق، خالواش و جعفری): 200 گرم –نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم -روغن: به مقدار لازم |
درسته که چوچاق به عنوان یه سبزی محلی معطر جزو مهم ترین سبزی های گمج کباب محسوب میشه اما خب اگه به این سبزی شمالی دسترسی ندارین می تونید ترکیب گشنیز و کمی نعناع رو جایگزین سبزی گمج کباب رشتی کنید.
ناگفته نمونه سبزی های بکار رفته توی دستور گمج کباب، مخصوص این خورشت هستن و اگه مثلاً طرز تهیه ترش تره لاهیجان رو بلد باشید یه خوبی میدونید که سبزی این دو غذای گیلانی با هم یکی نیست!
طرز تهیه گمج کباب گیلانی
اگرچه طرز تهیه ی گمج کباب واقعاً آسون و لذت بخشه اما خب ما طرز تهیه خورش گمج کباب رو مرحله به مرحله توضیح میدیم. اینجوری کارتون رو خیلی خیلی راحت می کنیم و میتونید یه وعده پلا گمج کباب فوق خوشمزه اصیل رشتی میل کنید.
1. سرخ کردن پیاز و گوشت
در تهیه گمج کباب مخصوص قبل از هر کاری پیاز رو نگینی خرد کنید و توی قابلمه با کمی روغن تفت بدین تا طلایی بشه. بعد هم گوشت رو اضافه کنید و خوب تفت بدین تا رنگش عوض بشه.
هرچه مدیریت بهتری روی مصرف روغن داشته باشین غذا کمتر چرب و چیلی میشه و لازم نیست نگران بهم خوردن تناسب اندام خودتون باشید.
اینجوری علاوه بر خوش هیکل بودن و فرصت مزه کردن غذاهای لذیذ حتی نیازی نیست دنبال محصولاتی مثل قرص لاغری بلوبری باشید.
2. اضافه کردن رب و سبزی
در ادامه پخت گمج کباب محلی، رب گوجه رنگی رو اضافه کنید و تفت بدین تا بوی خامیش گرفته بشه. بعدش رب انار و آب انار رو بریزید و هم بزنید. در نهایت سبزی های خردشده رو اضافه کنید و یه کوچولو تفت بدین تا عطرشون دربیاد.
با توجه به این که خورشتمون با برنج سرو میشه برای این که چلو گمج کباب مجلسی و خفنی داشته باشین توصیه می کنیم از برنج ایرانی شمال استفاده کنید.
اما خب جدای از خوش عطر و خوش پخت بودن این برنج لازمه که درست ازش نگهداری کنید تا درگیر مشکلاتی مثل کرم برنج نشید.
3. گردو رو فراموش نکنید!
دراین مرحله از پخت کباب گمجی، گردوی آسیاب شده رو اضافه کنید و هم بزنید. بعد هم ۲ لیوان آب جوش بریزید و درب قابلمه رو ببندین و بذارید خورشت با حرارت کم آروم آروم جا بیفته (حدود ۲ ساعت). به عنوان یه ترفند آشپزی در طرز تهیه گمج کباب با گردو این موضوع رو در نظر داشته باشید که:
گردو رو قبل از اضافه کردن، کمی تفت بدین.
این کار باعث میشه روغن طبیعی گردو خارج و طعم خورشتتون چند برابر خوشمزه تر بشه. اهمیتش دقیقاً مثل تفت دادن رشته پلویی موقع پختن رشته پلو اصیل ایرانی هست!
یه نکته دیگه هم اینه که اگه می خواین لعاب گمج کباب بیشتر بشه یه قاشق آرد برنج به خورشت اضافه کنید. این کار باعث غلیظ تر شدن سس و بهتر شدن بافت خورشت میشه.
این ترفندها رو امتحان کنید و ببینید چقدر روی طعم تاثیر می ذاره! البته از اون طرف هم برای پخت برنج دست به کار شید و خیلی خوب میشه که بهترین برنج ایرانی عطری رو بپزید و نوش جان کنید.
توصیه می کنیم طرز تهیه ماست قفقازی رو هم یاد بگرید و این غذای خوشمزه رو همراه با یه ماست سالم خانگی میل کنید. اگر حسابی مخلفات خور هستین حیفه که جای ترشی روی سفره تون خالی باشه!
با توجه به این که گمج کباب در اصل یه خورشت هست پیشنهاد می کنیم اون رو همراه با خوشمزه ترین ترشی لوبیا سبز میل کنید.
4. مرحله آخر، طعم نهایی گمج کباب
آخرای پخت گمج کباب خانگی، نمک و فلفل رو اضافه و مزه غذا رو تنظیم کنید. حالا دیگه گمج کباب مجلسی شما آماده اس و می تونید با یه برنج کته گیلانی نوش جان کنید اما خب حواستون به شفته شدن برنج کته هم باشه. حالا که صحبت از غذاهای شمالی شده شاید بد نباشه وعده بعدیتون رو به مرغ ترش لاهیجان اختصاص بدین!
انواع روش های طرز تهیه گمج کباب شمالی
گمج کباب، این خورشت لذیذ و مقوی گیلانی، با ترکیب منحصر به فردی که داره تجربه ای بی نظیر از طعم های شمال ایران رو بهتون هدیه میده؛ مخصوصاً که با تنوع دادن به مواد اولیه میتونید هربار این غذا رو با یه رنگ و لعاب و طعم و مزه تازه بپزید.
دقیقاً مثل شیرین خورشت با گوشت گوسفندی، مرغ و غیره؛ از همه این ها که بگذریم انواع گمج کباب خانگی رو میتونید اینجوری درست کنید:
- گمج کباب با مرغ: در تهیه گمج کباب گیلانی با مرغ کافیه که به جای گوشت قرمز، تکه های مرغ بریزید و به همین راحتی یه گمج کباب مرغ خوشمزه بپزید ؛
- گمج کباب با گوشت چرخ کرده: به جای گوشت تکه ای و خورشتی، گمج کباب شمالی رو با گوشت چرخ کرده هم میتونید تهیه کنید؛
- گمج کباب با گوشت قلقلی: کوفته های کوچولو درست کنید و آخرای پخت داخل خورشت بریزید؛
- گمج کباب کوبیده: گوشت چرخ کرده رو با پیاز رنده شده، ادویه و سبزی معطر مخلوط کنید و به شکل کباب سیخی در بیارید و داخل گمج بپزید؛
- گمج کباب بدون گردو: اگه گردو دوست ندارین، سبزی و رب انار رو بیشتر کنید تا مزه اش جبران بشه؛
حالا که روش های مختلف طرز تهیه گمج کباب گیلان رو یاد گرفتین دیگه می تونید این غذارو کاملاً باب میل خودتون و خانواده بپزید و لذتش رو ببرید.
چند تا نکته ریز اما مهم در طرز تهیه گمج کباب گیلانی با گوشت
دنیای غذاهای شمالی اون قدر خوش رنگ و لعاب و لذیذ هست که حتی یه غذای ساده مثل پنیر برشته با پنیر خامه ای هم حسابی به دل میشینه و خوشمزه اس دیگه چه برسه به غذایی خفنی مثل گمج کباب!
اما خب برای این که گمج کباب گیلان رو به خوشمزه ترین نحو ممکن بپزید نکات زیر رو مدنظر داشته باشید:
- بهتره این خورشت خاص رو توی گمج (ظرف سفالی) درستش کنید تا عطر و طعمش واقعی باشه؛
- میزان ترشی گمج کباب لاهیجان رو با رب انار و آب انار تنظیم کنید البته به ذائقتون بستگی داره و شاید گمج کباب ترش دوست داشته باشین؛
- اصلی ترین سبزی گمج کباب یعنی سبزی محلی چوچاق عطر خاصی بهش میده اما اگه گیر نیاوردین، ترکیب گشنیز و نعناع هم خوبه؛
با رعایت این نکات به ظاهر ساده می تونید یه غذای محلی شمالی فوق العاده خوشمزه و لذیذ درست کنید که به خاطرش حاضرید قید هر جور رژیم لاغری رو بزنید!
البته گذشته از شوخی این غذای خانگی اون قدر سالم و مقوی هست که اگر به اندازه ازش میل کنید تداخلی با هیچ رژیمی نداره از فستینگ ژاپنی گرفته تا هر رژیم دیگه ای.
ختم کلام
خب، حالا دیگه همه چیز رو درباره گمج کباب می دونید! یه غذای خوشمزه، مقوی و اصیل گیلانی که اگه یه بار امتحانش کنید دیگه محاله ازش بگذرید. پس چرا معطل کردین؟ مواد رو آماده کنید و این غذای خوش عطر و خوش رنگ شمالی رو بپزید. نوش جانتون!
بعد از غذا هم ظرف چای خشک رو بردارین و خودتون رو به یه فنجون چای تازه دم لاهیجان مهمون کنید.
سوالات متداول
سبزی گمج کباب شامل چیست؟
سبزی گمج کباب ترکیبی از جعفری، گشنیز، چوچاق و خالواش (دو سبزی محلی گیلانی) هست. این سبزی ها به خورشت عطر و طعم خاصی میدن و بخش مهمی از اصالت این غذا به اون ها مربوط میشه؛ البته اگه به چوچاق و خالواش دسترسی ندارین می تونید مقدار کمی نعناع و ترخون جایگزین کنید.
گمج کباب غذای کدام شهر است؟
شاید بهتر باشه بپرسید گمج کباب مال کدوم استانه که در این صورت باید بگیم گمج کباب یک غذای اصیل گیلانی هست و بیشتر در شهرهای رشت، فومن، لاهیجان و سایر مناطق گیلان طبخ میشه.
ظرف گمج کباب چیست؟
گمج یه ظرف سفالی لعاب دار سنتی گیلانیه که برای پخت انواع خورشت و غذاهای محلی مثل گمج کباب استفاده میشه. این ظرف حرارت رو یکنواخت پخش می کنه و باعث میشه غذا آروم بپزه و حسابی جا بیفته.
طرز پخت غذا در گمج چگونه است؟
پخت غذا در گمج باعث میشه طعم و عطر مواد بهتر حفظ بشه. برای پخت، مواد رو داخل گمج بریزید و روی حرارت ملایم بذارید و اجازه بدین غذا آروم آروم جا بیفته. بهتره از شعله پخش کن استفاده کنید تا گرما یکنواخت پخش بشه و گمج ترک نخوره.
گمج کباب مازندرانی چه فرقی با گمج کباب گیلانی داره؟
گمج کباب یه غذای اصیل گیلانی هست و بعید میدونیم چیزی به اسم گمج کباب مازندرانی وجود داشته باشه.
ارسال پاسخ