اگر دنبال یه پیش غذا یا سس خوشمزه، سالم و گیاهی هستین، هوموس یا حمص میتونه بهترین گزینه براتون باشه و حتماً طرز تهیه هوموس نخود مجلسی رو یاد بگیرید! این خوراک لبنانی با پایه نخود نه تنها خیلی ساده درست میشه بلکه سرشار از پروتئین و فیبر هم هست. پس بیاید با هم در این قسمت از آموزش آشپزی طرز تهیه حمص حرفه ای، این دیپ مقوی و گیاهی، رو مرحله به مرحله آموزش ببینیم.
مواد لازم برای تهیه هوموس
دیپ هوموس یکی از اون خوراکی هاییه که با ساده ترین مواد اولیه، طعمی خاص و بی نظیر به سفره مون میده. ترکیب نخود، ارده و لیمو ترش چیزی نیست که فقط خوشمزه باشه بلکه حسابی سیرکننده و سالم هم هست.
قبل از اینکه بریم سراغ طرز پخت هوموس لبنانی، بد نیست نگاهی به مواد لازم برای هوموس نخود بندازیم تا ببینیم چقدر راحت میتونیم این دیپ خوش طعم رو توی خونه درست کنیم.
مواد لازم برای تهیه هوموس |
---|
نخود پخته شده یا کنسروی: یک پیمانه ارده (تاهینی): ۲ قاشق غذاخوری آبلیمو تازه: ۲ قاشق غذاخوری سیر: یک تا ۲ حبه روغن زیتون: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری زیره: نصف قاشق چایخوری (دلخواه) نمک: به مقدار لازم آب سرد: کمی (برای تنظیم غلظت) |
از مواد اولیه هوموس که بگذریم، یک ترفند آشپزی هم برای عزیزایی داریم که در تهیه غذای عربی هوموس، نخود رو خودشون میپزن و از نخود کنسروی استفاده نمیکنن:
حتماً بعد از پخت، پوست نخود رو بگیرید تا بافت هوموس نرم تر و کرمی تر بشه.
حالا که مواد اولیه هوموس لبنانی رو آماده کردین وقتشه تهیه هوموس خانگی رو در چند مرحله ساده انجام بدیم؛ غذایی با بافت کرمی و لطیف که هم میتونه به عنوان پیش غذا سرو بشه و هم یه خوراکی سالم برای عصرونه یا حتی ساندویچ های رژیمی (ساندویچ هوموس) باشه و حتی به عنوان دسر هوموس میتونید روی اون حساب کنید.
پس اگه رژیم لاغری دارین هم می تونید با خیال راحت از خوردن هوموس لذت ببرید؛ به خصوص که مقدار کالری هوموس به ترکیب دقیق مواد و مقدار مصرفی بستگی داره ولی به طور میانگین:
مقدار کالری هوموس |
---|
هر ۲ قاشق غذاخوری (حدود ۳۰ گرم) هوموس حدود ۷۰ تا ۸۰ کالری داره. |
این مقدار شامل ترکیبی از پروتئین، چربی سالم (عمدتاً از ارده و روغن زیتون) و مقداری کربوهیدراته. اگه میزان روغن زیتون یا ارده رو بیشتر بریزید، کالری هم طبیعتاً بالاتر میره. از همه این ها که بگذریم اگه دنبال یه غذای سنتی اما ساده برای کنار هوموس هستین پیشنهاد می کنیم طرز تهیه باقالی پلو دمی رو هم ببینید.
1.آماده کردن نخود
در دستور هوموس لبنانی اگه از نخود خشک استفاده می کنید حتماً از شب قبل داخل آب خیسش کنید؛ این طوری هم راحت تر میپزه و هم نفخش کمتر میشه. موقع پخت نخود هوموس یه مقدار نمک به آب اضافه کنید تا نخودها خوش طعم تر بشن. بعد از پخت حتماً آبکششون کنید تا خوراک هوموس آبکی نشه.
یه نکته مهم برای لطیف تر شدن بافت هوموس لبنان اینه که:
نکته مهم در تهیه هوموس خوشمزه |
---|
پوست نخودها رو جدا کنید، درسته این کار یه کم وقت گیره ولی نتیجه اش یه هوموس حرفه ای و کاملاً ابریشمیه! |
اگه حوصله ندارین، میتونید برای پخت هوموس خانگی از نخود کنسروی استفاده کنید فقط حتماً با آب سرد بشوریدش و کاملاً آبکشش کنید. اگر هم اهل ترکیب طعم های سنتی و مدرن هستین یه وعده شامل رشته پلو اصیل ایرانی و هوموس میتونه تجربه ای متفاوت براتون بسازه.
2.ترکیب مواد
حالا مواد هوموس یعنی نخود پخته شده، ارده (همون تاهینی)، آب لیمو تازه، سیر و نمک رو داخل غذاساز یا مخلوط کن بریزید. مواد رو حسابی میکس کنید تا شروع کنه به نرم شدن. بعدش کم کم روغن زیتون و یکی دو قاشق آب یخ بهش اضافه کنید. آب سرد کمک میکنه بافت نهایی هوموس حسابی کرمی بشه.
هر از گاهی مخلوط رو با قاشق هم بزنید و دوباره میکسر رو روشن کنید تا یه بافت صاف و یک دست بسازید. غلظتش باید نه خیلی سفت باشه نه خیلی شُل؛ یه چیزی بین این دو تا که راحت بشه با نان یا سبزیجات برداشتش.
اگر ترجیح میدین به جای نان، هوموس رو کنار برنج معطر ایرانی میل کنید کاملاً قابل درکه؛ عطر این برنج دل هر کسی رو میبره! یه نکته مهم هم داریم که برای خیلی از علاقه مندان به آشپزی و خانه داری سوال برانگیز بوده:
تفاوت تاهینی با ارده معمولی |
---|
ارده ای که توی هوموس استفاده میشه همون ارده معمولی کنجد هست که از آسیاب کردن دانه های کنجد بدون پوست به دست میاد و بهش تاهینی (Tahini) هم میگن. |
فقط یه نکته دیگه که بهتره بدونید اینه که:
ارده ای که طعم تلخ یا خیلی غلیظ داره ممکنه باعث بشه مزه هوموس زیاد دلچسب نباشه. بهتره از ارده خالص و ملایم (و ترجیحاً بدون افزودنی) استفاده بشه تا بافت کرمی و طعم متعادلی به غذای عربی شما بده. اگه ارده ته نشین یا روغنش جدا شده، خوب همش بزنید و بعد استفاده کنید.
3.چاشنی و تزئین
همون طور که غذاهای خاصی مثل شوید قورمه گیلان با طعم خاص سبزی های شمالی شناخته میشن، هوموس هم با تنوع ادویه ها میتونه کاملاً انحصاری بشه. اگه بخواین طعم هوموس خاص تر و شخصی تر بشه، میتونید یه ذره زیره، پاپریکا یا حتی فلفل سیاه رو به عنوان ادویه هوموس بهش اضافه کنید.
برای تزیین هوموس هم کافیه اون رو توی یه ظرف پهن بریزید و با پشت قاشق روش یه طرح موج دار بندازید (مثل رستوران ها!)، بعد کمی روغن زیتون روی سطحش بریزید، کمی فلفل قرمز، پودر زیره یا دانه کنجد بپاشید.
در آخر با نان پیتا، سبزیجات برش خورده یا حتی کراکر سروش کنید. یه هوموس خانگیِ خوش عطر و خوش رنگ که هم خوشمزه اس و هم سالم! به خصوص که ارزش غذایی هوموس بالاست و برای سلامتی واقعاً مفیده:
ارزش غذایی هوموس خانگی (به ازای ۱۰۰ گرم) |
---|
کالری: حدود ۱۶۵ تا ۱۸۰ کیلوکالری پروتئین: ۶ تا ۸ گرم چربی کل: ۸ تا ۱۰ گرم چربی اشباع: حدود ۱ گرم چربی غیراشباع (مفید): بیشتر از ۷ گرم کربوهیدرات: ۱۴ تا ۲۰ گرم فیبر غذایی: ۵ تا ۷ گرم قند طبیعی: کمتر از ۱ گرم سدیم: بستگی به میزان نمک داره ولی معمولاً بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلی گرم کلسیم، آهن، ویتامین B۶، فولات و منیزیم: در سطح قابل توجه |
هوموس به خاطر وجود نخود (پروتئین و فیبر)، ارده (چربی سالم و کلسیم) و روغن زیتون (چربی مفید) یک گزینه عالی برای رژیم های گیاه خواری و سالم خواریه. اگر هم به ترکیب مزه ها علاقه مند هستین، بعد از یه دیپ خوشمزه مثل هوموس، یه دسر میوه ای مثل چیز کیک توت فرنگی میتونه انتخاب هوشمندانه و لذیذی باشه!
4.نگهداری و روش های سرو هوموس
اگه هوموس اضافه اومد یا خواستین برای چند وعده آماده اش کنید، خیالتون راحت باشه! هوموس یکی از اون خوراکی هاییه که به خوبی توی یخچال میمونه. کافیه اون رو توی ظرف دربسته بریزید و داخل یخچال بذارید؛ تا ۵ روز تازه و قابل مصرف باقی میمونه. اگه روش یه لایه نازک روغن زیتون بریزید، هم ظاهرش قشنگ میمونه، هم از خشک شدنش جلوگیری می کنید.
میخواین نگهداری هوموس بیشتر از این ها باشه؟ میتونید هوموس رو فریز هم بکنید! فقط حواستون باشه موقع یخ زدایی ممکنه کمی آب بندازه که با هم زدن، دوباره درست میشه؛ و اما سرو هوموس رو میتونید به این شکل ها انجام بدین:
- به عنوان دیپ کنار سبزیجات خام مثل هویج، کرفس یا خیار؛
- به جای سس توی ساندویچ های گیاهی یا مرغ گریل شده؛
- کنار نان پیتا یا نان سبوس دار برای یه شام یا میان وعده سبک؛
- حتی به عنوان بیس سس برای سالادهای مدیترانه ای؛
خلاصه این که هوموس فقط یه پیش غذا نیست، یه جور همه کاره خوش طعم و سالمه که توی یخچال همیشه باید داشته باشینش! هوموس و غذاهای گیاهی مثل ترش تره، مخصوصاً اگه طرز تهیه ترش تره با حبوبات رو بلد باشید، ترکیب عالی ای برای یه رژیم مقوی و سالم هستن.
کنار پیش غذاهایی مثل هوموس، یه چاشنی جذاب مثل ترشی ترب کره ای طعم سفره تون رو کامل تر می کنه.
جمع بندی
هوموس یه خوراکی خوش طعم، مقوی و کاملاً گیاهیه که با چندتا ماده ساده درست میشه و کلی کاربرد داره. چه به عنوان دیپ، چه سس ساندویچ یا حتی یه پیش غذای شیک برای مهمونی، همیشه میتونه یه گزینه سالم و هیجان انگیز باشه. با رعایت چند نکته کوچیک، از آماده کردن نخود گرفته تا ترکیب درست مواد و تزیین نهایی، میتونید یه هوموس خانگی لذیذ درست کنید که هم خوش عطر باشه، هم خوش خوراک.
امتحانش کنید و ببینید چطور میتونه جای خودش رو توی رژیم غذاییتون باز کنه. برای یک میز پذیرایی جذاب، ترکیب هوموس با سبزیجات و دسرهایی مثل توت فرنگی با شکلات اب شده رو هم در نظر داشته باشید که خیلی وسوسه انگیزه.
سوالات متداول
میشه هوموس رو بدون ارده هم درست کرد؟
بله، ولی ارده بخش مهمی از طعم و بافت هوموس رو تشکیل میده و اصلی ترین ماده غذایی هوموس هست؛ البته بدون ارده هم میشه حمص درست کرد اما طعمش متفاوت میشه. میتونید از ماست چکیده یا کره بادام زمینی به عنوان جایگزین استفاده کنید.
هوموس رو تا چند روز میتونیم توی یخچال نگهداری کنیم؟
هوموس خانگی معمولاً تا ۵ روز در ظرف دربسته داخل یخچال قابل نگهداریه. بهتره روی اون رو با کمی روغن زیتون بپوشونید تا خشک نشه.
آیا هوموس برای رژیم های لاغری مناسبه؟
بله، هوموس سرشار از فیبر و پروتئین گیاهیه و باعث احساس سیری طولانی تری میشه و البته که برای تناسب اندام هم مفیده؛ فقط باید در مقدار مصرف دقت کرد چون ارده و روغن زیتون کالری دار هستند.
میشه هوموس رو فریز کرد؟
بله، میتونید هوموس رو در ظرف در بسته تا یک ماه فریز کنید. فقط بعد از یخ زدایی ممکنه کمی آب بندازه که با هم زدن مجدد برطرف میشه.
طعم هوموس خانگی به اندازه رستورانی ها خوشمزه میشه؟
حتماً! فقط باید تعادل در مقدار سیر، ارده، آب لیمو و روغن زیتون رعایت بشه. با کمی تمرین میتونید دقیقاً همون طعم رستورانی رو توی خونه بپزید.
آیا هوموس برای گیاه خواران مناسبه؟
بله، ۱۰۰٪ گیاهیه و سرشار از پروتئین گیاهی.
انواع هوموس ها شامل چیه؟
هوموس نخود، هوموس لوبیا قرمز، هوموس لبو، هوموس عدس و هوموس نخود فرنگی.
هوموس خیلی دوست دارم. اینکه بشه تو ۱۵ دقیقه درست کرد عالیه.حتما امتحانش میکنم