اگه یه بار طعم مرغ کره ای هندی(باترچیکن) رو بچشید دیگه هیچ کاری از دستتون برنمیاد جز اینکه خودتون دست بکار شید و این غذای هندی با مرغ رو درست کنید! این غذای خوش عطر و رنگ که هندی ها بهش می گن مرغ ماکانی، ترکیبی از مرغ ترد، ادویه های خاص و یه سس خامه ای خوش رنگه که میتونه یه ناهار یا شام خاص رو براتون بسازه. طعم این غذا یه ترکیب متعادل از تندی، شیرینی ملایم و خامه ای بودنه.
اگه طرز تهیه شیرین خورشت لاهیجان رو بلد باشین خیلی خوب متوجه میشین که چی میگیم چون هر دوی این غذاها سنتی هستن و طعم خاصی دارن. در این مطلب از آموزش آشپزی رایگان ما قراره طرز تهیه ی مرغ کره ای هندی رو مرحله به مرحله یاد بگیرید؛ پس اگه براتون سواله که چطور مرغ کره ای هندی درست کنیم که عطرش از توی آشپزخونه کل خونه رو پر کنه؛ این مطلب از تی رایس رو از دست ندین!
مواد لازم برای تهیه مرغ ماکانی کره ای
اگه تا حالا با غذاهای هندی سر و کار نداشتین، مرغ کره ای هندی یه انتخاب عالی برای شروعه. یه غذای پر ادویه ولی متعادل، خامه ای ولی سبک و خوش رنگ که هم دلتون رو میبره هم اشتهای هر مهمونی رو باز میکنه!
اگه به مزه های خاص آسیای شرقی علاقه دارین، حتماً ترشی های کره ای رو هم کنار این غذای هندی امتحان کنید؛ طعمشون متفاوت و جسورانه اس.
تهیه این مرغ مجلسی با کره در خانه برخلاف ظاهر پیچیده اش، خیلی ساده تر از چیزیه که فکرش رو می کنید؛ فقط کافیه چند تا ادویه رو بشناسید و با کمی حوصله یه غذای رستورانی رو توی خونه درست کنید که همه عاشقش بشن:
برای مزه دار کردن مرغ ماکانی کره ای: |
---|
سینه مرغ بدون استخوان: ۳۰۰ گرم (تکه تکه شده) ماست: ۲ قاشق غذاخوری آبلیمو تازه: یک قاشق غذاخوری سیر له شده: یک قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده: یک قاشق چایخوری گرام ماسالا: نصف قاشق چایخوری پودر فلفل قرمز (یا پاپریکا): نصف قاشق چایخوری نمک: به مقدار لازم |
در قدم بعدی لازمه مواد موردنیاز برای تهیه برای سس کره ای این غذای هندی لذیذ و معروف رو هم آماده کنید:
برای سس کره ای |
---|
کره: ۲ قاشق غذاخوری پیاز متوسط: یک عدد (خرد شده) سیر و زنجبیل: از هر کدوم نصف قاشق چایخوری رب گوجه فرنگی یا پوره گوجه: ۳ قاشق غذاخوری خامه صبحانه یا خامه پرچرب: ۴ قاشق غذاخوری پودر گرام ماسالا: نصف قاشق چایخوری پودر زیره: نصف قاشق چایخوری شکر: یک قاشق چایخوری (برای تعادل طعم ها) نمک و فلفل: به مقدار لازم |
حالا که مواد لازم برای تهیه مرغ کره ای (۲ تا ۳ نفر) رو آماده کردین دیگه با خیال راحت می تونیم سراغ آموزش دستور مرغ کره ای هندی خانگی بریم.
طرز تهیه مرغ ماکانی مرحله به مرحله
برای اینکه غذای هندی مرغ کره ای حسابی خوشمزه و مجلسی بشه، پیشنهاد می کنیم مراحل پخت این غذا رو با دقت و حوصله دنبال کنید. هر مرحله شما رو یه قدم به طعم اصیل و باحال غذاهای هندی نزدیک میکنه.
نگران نباشید، همه چیز رو ساده و قدم به قدم براتون نوشتیم تا حتی اگه بار اولتونه هم بتونید این غذا رو بدون استرس تهیه کنید.
1.مرغ رو حسابی مزه دار کنید
برای اینکه مرغ کره ای هندی هم خوش طعم بشه هم نرم و لطیف، لازمه یه مرینیت درست و حسابی براش آماده کنید. تکه های مرغ بدون پوست رو توی یه کاسه بریزید و با مواد زیر ترکیب کنید:
- ماست غلیظ؛
- آبلیمو تازه؛
- پوره سیر و زنجبیل؛
- کمی نمک؛
- ادویه های هندی مثل گرام ماسالا؛
- پاپریکا؛
- پودر زیره؛
- پودر تخم گشنیز؛
- یه ذره فلفل قرمز؛
همه خوب مخلوط بشه تا مرغ ها کامل به مواد آغشته بشن. حالا روی ظرف رو سلفون بکشید و توی یخچال بذارید.
نکات مهم پخت مرغ کره ای هندی |
---|
حداقل یک ساعت زمان بدین اما اگه ۳ ساعت یا حتی یه شب کامل بمونه، خیلی بهتره! |
این استراحت باعث میشه طعم ها خوب به خورد مرغ برن و بعد از پخت حسابی لطیف، خوش عطر و لذیذ بشه. خلاصه که این مرحله رو جدی بگیرید چون پایه کل طعم غذاتونه!
2.مرغ ها رو گریل یا سرخ کنید
وقتی مرغ به خوبی مزه دار شد و طعم ها جذب بافتش شدن، نوبت پخت اولیه اس. اینجا دوتا راه دارین که هرکدوم نتیجه خوشمزه ای میدن:
روش اول: سرخ کردن توی تابه
یه تابه نچسب رو روی حرارت متوسط گرم کنید دکمی روغن بریزید و تکه های مرغ مزه دار شده رو یکی یکی بچین توی تابه بچینید. بذارید چند دقیقه بمونه تا یه لایه و قهوه ای خوشرنگ روش ببنده. بعد برش گردونید تا طرف دیگه اش هم طلایی بشه. نیازی نیست مغزپخت بشه چون توی سس کامل میپزه. فقط هدف اینه که مزه و ظاهر مرغ بهتر شه و توی سس وا نره.
روش دوم: گریل کردن توی فر یا تابه چدنی
اگه گریل کردن توی فر یا تابه چدنی راه دستتونه، تکه های مرغ رو به سیخ چوبی یا فلزی بزنید و روی سینی فر بچینید.
زیر گریل با دمای بالا بذارید تا سطح مرغ ها یه کم زغالی و تیره بشه، همون حالتی که توی رستوران ها می بینید. این روش باعث میشه مرغ یه طعم دودی ملایم بگیره که با سس کره ای حسابی ترکیب خوش عطری میسازه.
نکته طلایی:
این مرحله هم به ظاهر مرغ جذابیت میده، هم بافتش رو حفظ میکنه.
پس حذفش نکنید حتی اگه حس می کنید عجله دارین! همین کار ساده باعث میشه مرغ کره ای هندی شما حرفه ای و رستورانی بشه.
3.پیاز رو تفت بدین
توی این مرحله می خوایم پایه طعم غذا رو بسازیم و ادویه ها رو به بهترین نحو فعال کنیم. همون طور که مرغ ترش لاهیجان یه ترکیب بی نظیر از ترشی و طعم های شمالیه، مرغ کره ای هم بازی خوشمزه ای از ادویه ها و خامه است؛ پس ابتدا یه قابلمه یا تابه گود (که به اندازه کافی فضا برای تفت دادن مواد داشته باشه) رو روی حرارت متوسط قرار بدین و کمی روغن بریزید.
نکات مهم پخت مرغ ماکانی کره ای |
---|
برای این غذای هندی از روغن مایع مثل روغن کانولا یا روغن آفتابگردان استفاده کنید تا طعم روغن تاثیر زیادی روی غذا نذاره. |
حالا پیازها رو خرد کنید و داخل تابه بریزید و خوب تفت بدین تا رنگشون طلایی و نرم بشه. این زمان رو برای گرفتن طعم شیرین و ملایم پیاز بذارید. خیلی دقت کنید که پیازها نسوزن چون پیاز سوخته طعم تلخی به غذا میده. پس مرتب هم بزنید و اگر لازم شد کمی بهش آب اضافه کنید تا نسوزه.
بعد از اینکه پیازها خوب تفت خوردن و رنگشون تغییر کرد، نوبت به اضافه کردن پوره سیر و زنجبیل می رسه. این دو ماده باعث میشن طعم غذای باترچیکن عمیق تر بشه و عطر فوق العاده ای به غذا بده. ترکیب سیر و زنجبیل توی این غذا یه عطری ایجاد میکنه که آدم رو یاد سیر پلو شمالی میندازه؛ قوی، خوشبو و خاص.
سیر و زنجبیل رو هم به مدت یک دقیقه تفت بدین تا بوی خامشون گرفته بشه. مراقب باشید که سیر نسوزه چون بوی تلخی می گیره.
4.ادویه ها رو اضافه کنید
حالا وقت اضافه کردن ادویه ها ست! ادویه های گرام ماسالا، پودر زیره، پاپریکا، زردچوبه و پودر فلفل قرمز رو به پیاز و سیر اضافه کنید.
نکات مهم پخت مرغ ماکانی کره ای |
---|
حواستون باشه که برای تفت دادن ادویه ها کمی زمان بذارید تا بوی خامشون گرفته بشه. |
این کار باعث میشه عطر و طعم ادویه ها به خوبی آزاد و همه چیز با هم ترکیب بشه. ادویه ها وقتی درست تفت داده بشن، طعم نهایی غذا رو چندین برابر بهتر می کنن؛ مثل وقتی که عطر خوش شوید قورمه از توی قابلمه بلند میشه، اینجا عطر و بوی شامه نواز گرام ماسالا و سیر و زنجبیل خونه رو پر میکنه.
همیشه موقع تفت دادن ادویه ها دقت کنید که خیلی زیاد توی حرارت نباشن چون ممکنه بسوزن و تلخ شن.
بنابراین اگر حس کردین که ادویه های مرغ ماکانی کره ای خیلی سریع شروع به دود کردن میکنن، حرارت رو کم کنید.
5.گوجه فرنگی و رب رو اضافه کنید
حالا که پیاز و ادویه ها به خوبی تفت خوردن وقتشه که گوجه فرنگی ها رو به قابلمه اضافه کنید. می تونید از گوجه تازه استفاده کنید که به خوبی پوره بشه یا اگه وقت ندارین از گوجه کنسروی استفاده کنید. گوجه های پوره شده رو به همراه یک قاشق رب گوجه به بقیه مواد اضافه کنید.
رب گوجه باعث میشه سس مرغ کره ای هندی خوش رنگ تر و خوش طعم تر بشه و باعث میشه سس بیشتر به مزه های هندی نزدیک بشه. مخلوط رو خوب هم بزنید تا همه مواد با هم ترکیب بشن. حالا بذارید این مخلوط روی حرارت متوسط بپزه تا آب گوجه ها کمی کشیده و سس غلیظ تر بشه.
این مرحله حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول میکشه. این زمان برای پختن گوجه ها و رب به اندازه کافی هست که طعم ها به خوبی با هم ترکیب بشن و سس به غلظت مناسب برسه. حواستون باشه که مرتب هم بزنید تا مواد ته نگیرن و همه چیز به خوبی پخته بشه.
6.خامه و کره به سس اضافه کنید
حالا که گوجه ها پختن و به غلظت مناسب رسیدن، کره و خامه رو اضافه کنید تا سس کره ای نرم و خوشمزه تون آماده بشه. ابتدا کره رو به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدین تا به آرامی ذوب بشه. کره باعث میشه سس شما طعمی غنی و ملایم پیدا کنه و ترکیب با خامه به نرمی و غلظت بیشتر سس کمک میکنه.
بعد از اینکه کره ذوب شد، نوبت به خامه میرسه. می تونید از خامه صبحانه استفاده کنید که باعث ایجاد بافت نرم و مخملی میشه یا اگر خواستین کمی سبک تر بشه، می تونید نصف خامه و نصف شیر بریزید. این ترکیب باعث میشه سس یه خورد رقیق تر بشه اما همچنان طعم غنی و خوشمزه ای داشته باشه. وقتی خامه رو اضافه کردین، حرارت رو کم کنید تا سس به آرامی بپزه و مواد کاملاً با هم ترکیب بشن.
حالا مرتب هم بزنید تا سس یک دست و مخملی بشه. وقتی سس غلیظ و خوش رنگ شد، می تونید کمی شکر هم اضافه کنید (اختیاری).
اضافه کردن شکر به سس مرغ کره ای |
---|
شکر باعث میشه تعادل بین ترشی گوجه و طعم چرب خامه برقرار بشه و طعم نهایی غذا کمی شیرین و متعادل تر بشه. |
با این کار سس به یه بافت و طعم دلپذیر میرسه که به مرغ ماکانی یه لذت خاص میده. اینجا ترکیب خامه و کره باعث میشه بافت سس، حسابی لطیف و براق شه؛ یه جورایی مثل بافت پنیر برشته با پنیر خامه ای که هم لطافته هم طعم داره.
7.اضافه کردن مرغ های گریل شده به سس
حالا که سس خوش عطر و خامه ای مرغ کره ای هندی آماده شده، وقتشه که مرغ های نیم پز و برشته شده رو به قابلمه برگردونید. تکه های مرغ رو با احتیاط داخل سس بذارید و خوب هم بزنید تا همه طرفین مرغ به سس آغشته بشه. حرارت رو روی کم یا ملایم بذارید و درب قابلمه رو نیمه باز بذارید تا بخار خارج بشه ولی مرغ به آرومی بپزه.
این مرحله خیلی مهمه چون مرغ قراره حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه داخل سس بجوشه؛ نه تنها پختش کامل میشه بلکه طعم عمیق و لایه لایه سس رو به خودش می گیره. اون حالت لطافت و مزه دار شدن واقعی این غذای هندی، همین جا اتفاق میفته. اگه دوست دارین سس کمی غلیظ تر بشه، درب قابلمه رو برندارین و گاهی هم بزنید تا ته نگیره.
در آخر، وقتی سس غلیظ و براق شده و مرغ ها حسابی توی سس جا افتادن، یه قاشق دیگه کره روش بندازین. این کره آخر باعث میشه سطح غذا درخشان و وسوسه برانگیز بشه، درست مثل چیزی که توی رستوران های هندی می بینید.
8.تزیین و سرو مرغ کره ای هندی
مرغ کره ای (مرغ ماکانی) آماده اس و عطر بی نظیرش قطعاً توی خونه پیچیده! حالا وقتشه غذا رو با یه تزیین ساده ولی چشم نواز، مجلسی و اشتهابرانگیزتر کنید. برای شروع، کمی خامه روی سطح غذا بریزید؛ میتونید با قاشق یه طرح مارپیچ درست کنید یا فقط چند قطره بریزید تا جلوه مخملی سس رو زیباتر نشون بده.
بعد نوبت گشنیز تازه اس پس چند شاخه گشنیز رو خرد کنید و روی غذا بپاشید؛ هم رنگ سبزش تضاد قشنگی با سس نارنجی رنگ ایجاد میکنه و هم طعم و عطر تازه ای به غذاتون میده. اگه دوست دارین، میتونید:
تزیین مرغ هندی کره ای |
---|
کمی کره ذوب شده هم روی مرغ هندی بریزید تا براق تر و اشتهابرانگیزتر به نظر برسه. |
برای سرو کردن، دستتون بازه:
- نان هندی: گارلیک نان یا نان باتر یه انتخاب کلاسیک و عالیه؛ می تونید تکه های نون رو توی سس بزنید و مزه واقعی غذای هندی رو حس کنید؛
- برنج باسماتی: به خاطر عطر خاصش یه گزینه فوق العاده اس مخصوصاً اگه بخواین وعده ای سیر کننده و کامل داشته باشین؛
- برنج ایرانی: حتی برنج ساده ایرانی هم کنار این غذا جواب میده مخصوصاً برای ذائقه های آشنا به غذاهای خانگی؛
فرقی نمیکنه مرغ کره ای هندی رو با چی سرو کنید، در هر صورت طعم کره ای و ادویه ای این غذا کاری میکنه که هر کی بچشه، عاشقش بشه! پس آماده باشید برای کلی تعریف، لبخند و شاید درخواست دوباره این غذا از طرف مهموناتون؛ مخصوصاً اگه خیلی اهل برنج هستین، می تونید مرغ کره ای رو با یه کاسه برنج خوش عطر یا حتی یه چیز متفاوت تر مثل رشته پلو با گوشت تکه ای سرو کنید تا یه تجربه جدید و دو فرهنگی بسازید.
فقط حواستون باشه که برنج خوب دم بکشه چون سفت شدن برنج میتونه کلی از حال خوب این غذا کم کنه؛ البته نحوه نگهداری برنج ایرانی هم خیلی مهمه؛ شرایط نامناسب ممکنه باعث شپشک برنج یا حتی کرم برنج شه که هم کیفیت برنج رو پایین میاره هم سلامت رو تهدید میکنه.
اگه دنبال یه نوشیدنی خنک برای کنار این غذای تند می گردین، یه اسموتی هندوانه میتونه فوق العاده باشه! حالا که صحبت از نوشیدنی شد برای این که حق انتخاب بیشتری داشته باشید و براتون مهمه چیزی بنوشید که تندی غذا رو متعادل کنه، طرز تهیه آب طالبی با مخلوط کن رو یاد بگیرید؛ ساده، خنک و حسابی دلچسب.
جمع بندی
مرغ کره ای یا همون مرغ ماکانی یه غذای خوش عطر و لعاب هندیه که با طعم تند و خامه ای خودش، حسابی دل همه رو میبره. شاید مراحلش به نظر زیاد بیاد ولی وقتی یه بار درستش کنید و اون بوی ادویه ها و کره فضای خونه رو پر کنه، دیگه پای ثابت مهمونی هاتون میشه!
با رعایت چند نکته ساده توی مزه دار کردن مرغ، پخت سس و زمان بندی درست، می تونید یه غذای خاص و متفاوت رو بپزید. امتحانش کنید و نظرتون رو برامون بنویسید؛ مطمئن باشید مهمون هاتون دستور پخت مرغ کره ای هندی رو ازتون می پرسن! بعد از این غذای پر ادویه یه دسر خنک مثل بستنی توت فرنگی خانگی حسابی می چسبه و تعادل مزه ها رو حفظ میکنه؛ یا اگه طرفدار طعم های شیرین تر و خاص تری هستین، توت فرنگی کاکائویی هم میتونه انتخاب هوشمندانه ای باشه!
سوالات متداول
فرق مرغ کره ای با کاری مرغ چیه؟
مرغ کره ای (Butter Chicken یا Murgh Makhani) سسی کره ای و خامه ای داره و طعمش ملایم تره ولی کاری مرغ معمولاً با شیر نارگیل یا ماست و ادویه های تندتر درست میشه. هر دو خوشمزه هستن ولی مرغ کره ای گزینه بهتری برای ذائقه های ملایم تره.
برای تهیه مرغ کره ای بدون خامه از چی می تونم استفاده کنم؟
اگه خامه ندارین یا نمی خواین در تهیه مرغ ماکانی از خامه استفاده کنید، می تونید از ترکیب شیر و کمی ماست چکیده استفاده کنید. حتی شیر نارگیل هم میتونه جایگزین خوبی باشه البته با طعمی متفاوت و کمی شیرین تر.
بهترین ادویه برای طرز تهیه مرغ کره ای به سبک رستورانی چیه؟
ادویه گرام ماسالا نقش اصلی رو داره. ترکیب اون با پودر زیره، پاپریکا، زردچوبه، فلفل قرمز و مقدار کمی پودر دارچین میتونه طعم رستورانی واقعی به مرغتون بده. اگه ادویه آماده مرغ کره ای هم دارین، میتونه کارتون رو راحت تر کنه.
آیا می تونم به جای سینه، از ران مرغ برای طرز تهیه مرغ کره ای استفاده کنم؟
بله، معمولاً مرغ کره ای هندی با سینه مرغ بدون پوست و استخوان تهیه میشه چون ظاهر شکیل تری داره و زودتر میپزه؛ اما اگه بافت نرم تر و چرب تری می خواین، می تونید از ران مرغ بدون استخوان هم استفاده کنید. فقط یادتون باشه زمان پختش ممکنه کمی بیشتر بشه ولی طعمش هم قوی تر و آبدارتر میشه.
ارسال پاسخ