دستور پخت کته باقالی پلو؛ یه غذای سنتی ایرانی با طعمی بی نظیر

کته باقالی پلو، یکی از اون غذاهای خوشمزه و پرطرفداریه که تقریباً همه ما ایرانیا عاشقشیم. یه ترکیب بینظیر از برنج نرم و پُف کرده، باقالی های سبز و خوشمزه و یه عالمه عطر و طعم دیگه که هوس هر آدمی رو تحریک می‌کنه!

اگه به دنبال یه غذای خوشمزه، خوش عطر هستین و البته به آموزش آشپزی ایرانی علاقه دارین، کته باقالی پلو یکی از بهترین انتخاب هاست. این غذای لذیذ با ترکیب برنج، باقالی تازه و عطر دل‌ نگیز شوید، همیشه توی سفره های مهمونی های خاص جا داره.

عکس نویسنده، یاسمن جهاندیده

درباره نویسنده:

سلام! من یاسمن جهاندیده هستم و آشپزی برای من فقط یک هنر نیست بلکه راهیه برای عشق ورزیدن و دورهمی‌ با عزیزانم. از عطر دلنشین شوید و باقالی تازه توی کته باقالی پلو گرفته تا دسرهای رنگارنگ، هرکدوم داستانی برای گفتن دارن. خوشحالم که این دستور پخت های خانگی و خوشمزه رو با شما به اشتراک میذارم. امیدوارم از آشپزی لذت ببرید!

حالا قراره با هم توی مجله تی رایس یاد بگیریم چطوری یه باقالی پلو با کته به سبک رستورانی درست کنیم که همه انگشت به دهن بمونن! پس اگه آماده هستین بریم سراغ مواد اولیه که برای پخت این پلوی مخلوط خوشمزه احتیاج داریم و بعدتر هم مراحل تهیه این غذای اصیل ایرانی رو خدمتتون توضیح میدم.

چرا کته باقالی پلو؟!

کته باقالی پلو فقط یه غذای معمولی نیست بلکه این پلوی مخلوط و لذیذ به عنوان نمادی از آشپزی اصیل ایرانی شناخته میشه. این غذای مقوی و خوشمزه با عطر مست کننده شوید و طعم دلنشین باقالی، اون قسمتی از مغز و قلبمون رو هدف می گیره که خاطرات مادربزرگ ها و دورهمی های خانگی رو اونجا ثبت کردیم.

باقالی پلو؛ محبوب و خوش طعم
باقالی پلو در عین پخت ساده ای که داره، فوق العاده خوش عطر و طعم هست؛ به طوری که به عنوان یکی از محبوب ترین پلوهای فصلی در ایران به حساب میاد.

 مخصوصاً فصل بهار که از راه میرسه با در اومدن باقالی تازه فرصتی برای پختی غذایی با طعم فراموش نشدنی نصیبمون میشه! ناگفته نمونه کته باقالی پلو برخلاف باقالی پلو آبکش شده در عین اینکه تمام خواص و عطر مواد رو داره، خیلی آسان تر و سریع تر آماده میشه؛ البته که این غذا بهترین گزینه برای افرادیه که دنبال طعم واقعی و اصیل این غذا هستن.

مواد لازم برای تهیه باقالی پلو کته

حالا که تصمیم گرفتین یه باقالی پلوی خوشمزه و خوش عطر رو درست کنید و دلتونم می خواد که باقالی پلو با برنج کته بپزید، بهتره از همون اول مطمئن شید که همه مواد لازم رو برای پخت باقالی پلو کته آماده دارین.

با انتخاب مواد غذایی باکیفیت و به اندازه مناسب می تونید یه غذای فوق العاده درست کنید که عطر و بوی شامه نوازش همه خونه رو پر کنه. پس قبل از اینکه توی این آموزش آشپزی سراغ مراحل پخت باقالی پلو بریم، یه نگاه به لیست مواد لازم بندازید تا چیزی از قلم نیفته:

مواد لازم کته باقالی پلو

برنج ایرانی: 2 پیمانه

باقالی سبز: یک پیمانه (تازه یا منجمد)

شوید خشک یا تازه: 2 قاشق غذاخوری (اگه تازه باشه بهتره)

نمک: به مقدار لازم

روغن: 2 تا 3 قاشق غذاخوری

زعفران دم کرده: به مقدار دلخواه (اختیاری)

این مقادیر به خوبی جوابگوی تهیه باقالی پلو برای 4 نفر هست البته به اندازه های مصرفی هر فرد هم بستگی داره؛ میشه گفت که این مقدار غذا برای 4 نفر به طور متوسط کافیه. اگه دنبال طرز تهیه شوید باقالی پلو کته برای افراد بیشتری هستین مثلاً می خواین باقالی پلو برای 6 نفر بپزید، اون وقت می تونید به همون نسبت مواد رو افزایش بدین.

آموزش طرز تهیه باقالی پلو کته ای به صورت مرحله به مرحله

حالا که همه مواد رو آماده کردین، می تونید با خیال راحت مراحل پخت رو شروع کنید. با رعایت این مراحل، یه باقالی پلوی خوشرنگ و لعاب درست می کنید که توی هر لقمه اش عطر شوید و باقالی تازه حسابی دلتون رو میبره؛ پس بریم سراغ پخت و پز!

کته باقالی پلو یه غذایی که درست کردنش خیلی راحته اما طعمش حرف نداره.
باقالی پر از آهن و پروتئینه و برای سلامتی خیلی مفیده. 

اگه جزو آدم های کته باز هستین خوبه بدونید طبق رسپی های ساده و لذیذ ما می تونید انواع دیگه کته مثل کته گوجه فرنگی رو هم بپزید و از طعم فوق العاده اش عشق کنید!

1. شستن و خیس کردن برنج

اول از همه، برنج رو توی یه کاسه بزرگ بریزید و با آب سرد چند بار بشورید. یه ترفند آشپزی جالب هم براتون داریم:

هر بار که آب می ریزید با حرکت دستتون توی برنج اون رو به آرامی مالش بدین تا نشاسته اضافی از بین بره.

این کار رو تا جایی ادامه بدین که آب شفاف بشه و دیگه کدر نباشه. این شستن درست و حسابی باعث میشه برنج توی مرحله پخت دانه دانه دربیاد و به هم نچسبه و در واقع اینجوری می تونید یه کته رستورانی عالی بپزید.

خیس کردن برنج برای باقالی پلو کته
حالا که برنج تمیز شد اون رو با مقدار کافی آب و یه قاشق چای خوری نمک برای حدود 30 دقیقه تا یک ساعت خیس کنید.

این مرحله باعث میشه دانه های برنج حسابی آب جذب کنن و بعداً بهتر و یکدست تر بپزن. این کار مخصوصاً برای باقالی پلو خیلی مهمه چون باید برنج و باقالی ها با هم هماهنگ و هر دو به درستی پخته بشن. اینجوری دیگه لازم نیست نگران مشکل سفت شدن برنج هم باشید.

شوید باقالی پلو کته رو  علاوه بر برنج معمولی می تونید با برنج قهوه ای یا سبوس دار هم تهیه کنید؛ فقط باید زمان بیشتری برای پخت این غذا با برنج قهوه ای یا سبوس دار بذارید و ممکنه باقالی ها کمی دیرتر پخته بشن.

2. پختن باقالی

در تهیه این غذا اگه از باقالی تازه استفاده می کنید، اول پوست اون ها رو بکنید. این کار یه کم وقت گیره ولی طعم باقالی تازه واقعاً می ارزه. بعد از پوست کندن، باقالی ها رو توی یه قابلمه بریز و با مقدار کافی آب و کمی نمک بذار روی حرارت ملایم بپزه. باقالی ها باید نرم بشن ولی له نه چون قراره بعداً با برنج پخته بشن.

نکته استفاده از باقالی منجمد در باقالی پلو
اگه از باقالی منجمد استفاده می کنید کافیه بذارید یخشون باز بشه و دیگه نیازی به پختن اولیه نیست.

البته می تونید باقالی های منجمد رو هم کمی بپزید تا نرم تر بشن و مزه‌ بهتری پیدا کنن. حتی اگه دوست داشته باشید می تونید “باقالی پلو با باقالی خشک زرد” بپزید.

3. آماده کردن برنج

در این مرحله از پخت و پزمون نوبت به برنج میرسه پس برنجی که از قبل خیس کرده بودین رو با مقدار کافی آب و کمی نمک توی یه قابلمه بریزید. بهتره از آب سرد استفاده کنید تا برنج به آرامی گرم بشه و به طور یکنواخت بپزه.

پخت آرام برنج برای کته باقالی پلو
قابلمه رو روی حرارت ملایم بذارید تا آب به آرامی به جوش بیاد. وقتی آب جوش اومد، حرارت رو کم کنید تا برنج به آرامی بپزه و دانه ها برنج به هم نچسبن.

مراقب باشید که برنج زیاد نپزه چون قراره بعداً با باقالی و شوید دم بکشه و اگه از همین حالا زیاد پخته بشه ممکنه در نهایت خیلی نرم در بیاد و شکل خودش رو از دست بده.

4. اضافه کردن باقالی و شوید

وقتی آب برنج تقریباً تبخیر شد و روی سطح برنج حفره‌ های کوچیکی به وجود اومد، وقتشه که باقالی های پخته شده رو به قابلمه اضافه کنید. اگه در پخت این غذا از شوید تازه استفاده می کنید اون رو ریز خرد کنید و بعد هم برای مخلوط کردنش با باقالی ها دست بکار شید؛ البته اگه از شوید خشک استفاده می کنید به راحتی می تونید شوید رو مستقیماً به باقالی ها اضافه کنید.

نکات طرز تهیه باقالی پلو با شوید خشک
درسته که طرز تهیه باقالی پلو با شوید تازه فرق چندانی با شوید خشک نداره اما مقدار شوید خشک کمتر از شوید تازه اس و برای اینکه عطر بیشتری به غذا بده، نیازه که یه کمی زودتر از شوید تازه به باقالی پلو اضافه بشه.

بعد از اضافه کردن باقالی و شوید، همه مواد رو با برنج مخلوط کنید تا خوب پخش بشن. حالا وقتشه که کمی روغن یا کره اضافه کنید تا هم دمی شوید باقالی عطر و طعم بهتری بگیره و هم از چسبیدن دانه های برنج به هم جلوگیری بشه.

مقاله مرتبط:  طرز تهیه شیرین پلو با دستور پخت ویژه

5. دم کردن برنج

بعد از اینکه برنج، باقالی و شوید رو خوب با هم مخلوط کردین، حرارت رو خیلی کم کنید و درب قابلمه رو بذارید تا برنج به آرامی دم بکشه.

نکته کلیدی برای ته دیگ خوش‌رنگ باقالی پلو
بهتره از شعله‌ پخش کن استفاده کنید تا حرارت یکنواخت به همه جای قابلمه برسه.این کار کمک می کنه که باقالی پلو یه ته دیگ خوش رنگ و ترد داشته باشه.

اجازه بدین برنج حدود 30 تا 45 دقیقه دم بکشه. این مدت زمان باعث میشه برنج خوب بخار کنه و دانه های اون کاملاً پخته و نرم بشن.

6. اضافه کردن زعفران (اختیاری)

اگه دوست دارین کته باقالی پلو رنگ و عطر بیشتری داشته باشه و کته زعفرانی بپزید، می تونید مقداری زعفران دم کرده رو آماده کنید. یه مقدار زعفران رو توی هاون بسابید و بعد با کمی آب داغ مخلوط کنید تا دم بکشه. وقتی برنجتون دم کشید چند قاشق از برنج سفید رو جدا کنید و بهش زعفران بزنید.

بعد این برنج زعفرانی رو روی سطح بقیه برنج بریزید تا هم رنگ جذابی به غذاتون بده و هم عطر زعفران توی کل برنج پخش بشه.

7. سرو باقالی پلو

بعد از اینکه برنج به خوبی دم کشید، قابلمه رو از روی حرارت بردارین و بذارید چند دقیقه بمونه تا کمی خنک بشه. حالا با چنگال برنج رو به آرامی هم بزنید تا دانه ها از هم باز بشن. برنج رو توی دیس یا ظرف مورد نظرتون بریزید و با ته دیگ ترد و طلایی سرو کنید.

نکات طلایی پخت باقالی پلو از آشپزخانه من

در ادامه قصد دارم چند تا نکته فوق طلایی بهتون یاد بدم که خودم برای تهیه این غذا رعایت می کنم و نتیجه اش میشه یه باقالی پلوی خیلی خوشمزه که همه رو سر ذوق میاره و سفره تون رو حسابی رنگین میکنه:

  • راز شوید تازه: برای عالی شدن عطر و طعم غذا همیشه از شوید تازه استفاده کنید. اگر شوید تازه ندارین، شوید خشک رو حتماً قبل از استفاده یه کمی تفت بدین تا عطرش در بیاد؛
  • باقالی مناسب: بهترین نوع باقالی برای این کته، باقالی تازه و سبز هست. اگر از باقالی یخ زده استفاده می کنید از قبل توی آب گرم بخیسونیدش تا یه کم نرم شه و پوستش راحت تر در بیاد؛
  • ته دیگ بی نظیر:  با ورقه های نازک سیب زمینی یا نان لواش یه ته دیگه طلایی و خوشمزه بندازین و قبل از اضافه کردن برنج یک قاشق چای خوری زعفران دم کرده روی ته دیگ بریزید تا رنگ و بوی فوق العاده ای بهش بده؛
  • کته مجلسی تر: برای یه کته باقالی پلو مجلسی، بعد از آبکش کردن برنج و ته دیگ انداختن، برنج و باقالی رو به آرومی داخل قابلمه ریخته و روی اون کمی کره یا روغن حیوانی داغ بریزید تا عطر و طعمش بی نظیر بشه
  • چاشنی نهایی: موقع سرو یه کمی دارچین روی کته باقالی پلو بپاشید مخصوصاً اگر با گوشت یا مرغ سرو میشه؛ اینجوری یه عطر و طعم سنتی و دلپذیر  پیدا میکنه؛

شک نکنید با رعایت این نکات، خیلی راحت و در کم ترین زمان ممکن می تونید یه باقالی پلو کته مجلسی و لذیذ بپزید.

روش های جایگزین و متنوع برای پخت باقالی پلو کته

در پخت کته باقالی پلو همیشه می تونید یه سری موارد رو به رسپی اصلی اضافه کنید و کلی تنوع به این غذا بدین؛ البته این تنوع رو مدیون اضافه کردن پروتئین های حیوانی یعنی گوشت یا مرغ به این غذا هستیم؛ مخصوصاً اگر‌ قصد پخت کته باقالی پلو برای مهمانی هاتون رو دارید؛ پس ادامه این مطلب رو از دست ندین.

کته باقالی پلو با مرغ یا گوشت

درسته که کته باقالی پلو به تنهایی یه غذای خیلی خوشمزه و لذیذ محسوب میشه اما خب اگه دلتون می خواد می تونید در تهیه این غذا از تکه های کوچک مرغ پخته و ریش ریش شده یا گوشت قلقلی یا خورشتی استفاده کنید. برای این کار حتماً مرغ یا گوشت رو جداگانه طعم دار کنید و بعد هم بپزید و در نهایت موقع سرو  غذا، روی پلو بذارید.

 اضافه کردن سیر

برای اینکه باقالی پلو خوش عطر و بو تر بشه می تونید چند حبه سیر له شده رو همراه یا باقالی و شوید یه کمی تفت بدین و بعد به برنج اضافه کنید. این کار مخصوصاً به کسایی توصیه میشه که طعم سیر رو توی غذا می پسندن، این جوری کنه باقالی پلو یه طعم خاص و دلچسبی پیدا میکنه.

کته باقالی پلو گیاهی (وگان)

در تهیه یه نسخه کاملاً گیاهی از باقالی پلو، دستتون بازه که  از روغن زیتون به جای کره استفاده کنید و حتی نیازی نیست هیچ گونه گوشت یا مرغی رو کنار پلوی مخلوطتون بذارید؛ باور کنید این کته به خودی خود یه غذای کامل محسوب میشه.

ارزش غذایی و فواید باقالی پلو

باقالی پلو به خاطر داشتن باقالی و شوید،  فواید قابل توجهی برای سلامتی داره:

خواص بی نظیر باقالی
باقالی به عنوان منبع غنی فیبر، پروتئین های گیاهی، ویتامین های گروه B و مواد معدنی مثل آهن و منیزیم به بهبود عملکرد سیستم گوارش، کنترل قند خون و افزایش سطح انرژی کمک می کنه.

شوید هم سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین C و A بوده و به تقویت سیستم ایمنی و سلامت استخوان ها کمک می کنه. این ترکیب مقوی، یک وعده غذایی کامل و انرژی بخش بهتون میده.

سخن آخر

کته باقالی پلو یکی از اون غذاهایی هست که با هر بار پختنش، عطر و طعمش توی خونه می پیچه و همه رو به سمت سفره می کشونه. با رعایت چند نکته ساده و استفاده از مواد باکیفیت می تونید این غذای خوشمزه رو به راحتی توی خونه درست کنید و از طعم بی نظیرش لذت ببرین. امیدوارم با این دستور پخت، یه باقالی پلو با کته عالی درست کنید که همه ازش تعریف کنن!

سوالات متداول

ادویه باقالی پلو چیه؟

برای باقالی پلو معمولاً از ادویه های ساده مثل نمک، فلفل سیاه و زردچوبه استفاده می کنن. بعضی ها هم اضافه کردن زعفران دم کرده رو برای عطر و رنگ بیشتر دوست دارن. اگر دلتون می خواد، می تونید کمی دارچین یا زعفران هم اضافه کنید.

برای جلوگیری از شفته شدن کته باقالی پلو چیکار کنم؟

اگر برنج چسبید یا سوخت، ممکنه حرارت زیاد بوده یا برنج رو زیاد پخته باشید. برای جلوگیری از این مشکلات، حرارت رو ملایم نگه دارید و از شعله پخش کن استفاده کنید؛ البته کلاً شفته شدن برنج میتونه دلایل زیادی داشته باشه و  به دلایل گفته شده محدود نمیشه.

گوشت باقالی پلو چی میتونه باشه؟

گوشت باقالی پلو معمولاً گوشت گوسفندی مثل ماهیچه یا گردن هست اما می تونید با مرغ یا حتی گوشت گوساله هم درستش کنید. بستگی به سلیقه تون داره که باقالی پلو با گوشت گوساله بپزید یا باقالی پلو با گوشت گوسفندی یا حتی باقالی پلو با زبان گوساله؛ البته ممکنه کلاً به جای باقالی پلو با گوشت دنبال پختن باقالی پلو کته ای با مرغ باشید!

باقالی پلو بدون سبزی هم میشه درست کرد؟

بله، می تونید باقالی پلو رو بدون سبزی هم درست کنید. باقالی و برنج رو بدون شوید می پزید و در نهایت یه باقالی پلوی ساده و خوشمزه داریت! بله این همون طرز تهیه باقالی پلو ساده اس.

طرز تهیه باقالی پلو کته با گوشت چجوریه؟

طرز تهیه باقالی پلو با گوشت تکه ای اینجوریه که اول برنج رو مثل کته معمولی با آب و نمک بذارید بپزه. وقتی آبش کم شد، باقالی پخته و شوید رو اضافه کنید و بذارید دم بکشه. گوشت رو جداگانه با پیاز، زردچوبه، فلفل و کمی آب بپزید تا نرم و خوش طعم بشه. وقتی برنج دم کشید، گوشت رو کنارش سرو کنید.

طرز پخت باقالی پلو با ماهیچه چجوریه؟

برای باقالی پلو با ماهیچه مجلسی، اول برنج رو مثل کته بپزید و وقتی آبش کم شد باقالی پخته و شوید رو اضافه کنید و بذارید دم بکشه. ماهیچه رو جداگانه با پیاز، زردچوبه، فلفل و کمی آب بذارید آروم بپزه تا کاملاً نرم و خوش طعم بشه. وقتی برنج دم کشید، ماهیچه رو کنار باقالی پلو سرو کنید.