امروز در بخش آموزش آشپزی مجله تی رایس میخواهیم شما را با یک غذای شمالی خاص و بسیار خوشمزه به نام پنیر برشته آشنا کنیم؛ قبل از هر چیزی بگذارید به عنوان یک گیلانی کمی فخر فروشی کنیم و بگوییم که سازمان یونسکو رشت را به عنوان “شهر خلاق غذا” ثبت جهانی کرده است! از حق نگذریم اقدامی بسیار به جا بوده و اگر این اتفاق نمیافتاد جای تعجب داشت!
اصلاً خودتان بگویید کجای دنیا جز گیلان میتوان با پنیر و تخم مرغ و کمی شوید و روغن یک غذایی درست کرد که هم به عنوان صبحانه قابل سرو باشد و هم خورشت؟! بله پنیر برشته گیلانی یک چنین غذای خاص و چند منظورهای است.
به خصوص اگر یکبار پنیر برشته با برنج را امتحان کنید آن وقت قول میدهیم به یکی از مریدان این غذای لذیذ تبدیل شوید! به شرط این که از برنج ایرانی اصل و درجه یک استفاده کنید.
پنیر برشته چیست؟
اگرچه ممکن است با شنیدن نام پنیر برشته به سرتان بزند که با یکی از آن غذاهای ایتالیایی پر پنیر یک چیزی در مایههای پیتزا، طرف هستید! اما همانطور که در ابتدای این مطلب گفتیم، املت پنیر برشته یک غذای اصیل گیلانی است و هیچ کس هم نمیتواند اصالت آن را زیر سوال ببرد!
بد نیست بدانید تلفظ پنیر برشته در زبان محلی ما گیلکها ” پنیر بُروشته” و همین طور “پنیر ووروشته” است. البته از این ور و آن ور شنیدهایم که پنیر برشته غذای شمالی را با نام پنیر واویج گیلانی و کوکوی پنیر برشته هم میشناسند اما دست کم ما لاهیجانیها این غذا را اینگونه صدا نمیزنیم!
مواد لازم پنیر برشته شمالی، املتی که با یکبار خوردن عاشقش میشوید
اگر میخواهید پنیر برشته دونفره به سبک لاهیجانی ها یا رشتیbها بپزید و از خوردن این غذای ساده اما لذیذ حسابی کیفور شوید و با یکبار خوردن عاشق سفت و سخت این املت معروف شمالی شوید، همین حالا مواد اولیه لازم برای پنیر برشته گیلانی را طبق جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار |
پنیر محلی گیلانی یا پنیر لیقوان | 200 گرم |
تخم مرغ | 2 عدد |
کره یا روغن محلی | 50 گرم |
گردو (اختیاری) | 50 گرم |
سبزیهای معطر محلی (اختیاری) | به میزان لازم |
قبل از این که به سراغ دستور پخت پنیر برشته شمالی برویم، قصد داریم چند نکته مهم را با شما در میان بگذاریم که در واقع فوت کوزه گری پنیر برشته محسوب میشوند:
- بهتر است پنیر برشته را با پنیر خامهای درست نکنید و به جای آن از پنیر لیقوان یا پنیر سفید استفاده کنید زیرا پنیر خامهای به خاطر بافت نرم و شل و ولی که دارد در ترکیب با تخم مرغ چیز زیاد جالبی از آب در نمیآید!
- نکته دیگری که نیاز است درباره پنیر برشته رشت بدانید این است که شوید و تخم مرغ جزو اصلی ترین و مهمترین ترکیبات این غذا محسوب میشوند، بنابراین در تهیه پنیر برشته رشتی تا جایی که میتوانید شوید و همین طور تخم مرغ را حذف نکنید. در واقع پنیر برشته بدون شوید و پنیر برشته بدون تخم مرغ را دیگر نمیتوان آن پنیر برشته گیلانی اصیل و واقعی دانست.
- پنیر برشته با سیر چیزی نیست که معمولاً ما در گیلان درست کنیم! بنابراین اگر میخواهید دستور پنیر برشته گیلانی را بدانید، دور سیر را خط بکشید.
با رعایت همین چند نکته ساده، قول میدهیم که بتوانید همچون یک گیلانی اصیل پنیر برشته بپزید و نهایت لذت را از این غذای خوشمزه و لذیذ ببرید. حالا که به خوبی با این املت شمالی آشنا شدید نوبت به طرز تهیه آن میرسد که در ادامه برایتان خواهیم گفت.
طرز تهیه پنیر برشته خوشمزه اصل گیلانی
طرز تهیه پنیر برشته مجلسی خوشمزه آن قدر راحت است که اگر بگوییم باورتان نمیشود، تنها کافی است پنیر را در تابه بریزید و با پشت قاشق له کنید. سپس آن را با کره یا روغن تفت دهید و بعد شوید و زردچوبه را اضافه کنید. در آخر نوبت به شکاندن تخم مرغها میرسد، بعد هم فقط نیاز است که تخم مرغ و پنیر برشته را هم بزنید، دقیقاً مثل درست کردن نیمرو است!
به همین راحتی میتوانید پنیر برشته با سبزی پلو، باقالی پلو، پلوی ساده یا حتی نان میل کنید و لذتش را ببرید. این قدر که این غذا آسان و راحت تهیه میشود، نه نیاز است عکس پنیر برشته را ببینید و نه این که کلیپ طرز تهیه پنیر برشته را تماشا کنید.
جا دارد این موضوع را هم خدمتتان بگوییم که پنیر برشته شمالی را به جای 2 نفره میتوانید به مقدار دلخواه خود درست کنید؛ فقط باید حواستان باشد که به ازای هر قاشق پنیر، یک عدد تخم مرغ بزنید.
سخن آخر
در این مطلب از تی رایس برایتان از پنیر برشته گفتیم و باب آشنایی شما عزیزان خوش خوراک را با این غذای فوقذالعاده خوشمزه شمالی باز کردیم. حالا دیگر میتوانید پنیر برشته گیلانی را همان طوری که ما شمالی ها میپزیم، بپزید و میل کنید.در آخر از یک لاهیجانی به شما نصیحت، حتی یک بار هم که شده پنیر برشته با برنج ایرانی درجه یک را امتحان کنید و حالش را ببرید!
سوالات متداول
پنیر برشته چیست؟
یک غذای خاص شمالی است که به عنوان نیمرو یا املت شناخته میشود. برای تهیه این غذا به تخم مرغ، پنیر، کره یا روغن، زردچوبه و شوید نیاز دارید.
پنیر برشته با چی سرو میشه؟
نیمروی پنیر برشته را میتوانید برای صبحانه و میان وعده میل کنید. همچنین این غذا را میتوان در وعده های اصلی غذا (شام و نهار) در کنار باقالی پلو، سبزی پلو و غیره نیز سرو کرد.
پنیر برشته غذای سنتی کجاست؟
اگر می خواهید بدانید که پنیر برشته غذای محلی کدام استان است، بدون درنگ میگوییم استان گیلان. البته برخی افراد این غذا را با نام پنیر برشته مازندرانی نیز میشناسند.
خواص پنیر برشته چیست؟
پنیر برشته یا تخم مرغ به دلیل مواد اولیهای که در آن بکار رفته جزو خوراکی های بسیار مقوی و انرژی زا است به خصوص اگر این غذا را در وعده صبحانه میل کنید آن وقت تمام روز شارژ هستید و انرژی دارید!
این دستور عالی بود. من اولین بار بود که پنیر برشته درست میکردم و طعمش بینظیر شد. فقط به نظرم اگر کره بیشتری اضافه بشه بافت پنیر نرم تر و خوشمزه تر میشه.
موافم با کره خیلی خوب میشه
خیلی عالی شد البته پنیری که من ازش استفاده کردم زیادی شور بود و تصمیم دارم دفعه بعد پنیر برشته شمالی رو با پنیر ملایم تری درست کنم
به عنوان به شمالی بهتون میگم پنیر برشته رو با پلو و ماهی دودی بخورید تا بفهمین که غذای واقعی یعتی چی
پنیر برشته من خیلی خوب شد ولی فکر می کنم دفعه بعد باید زمان پخت رو کمتر کنم چون یه مقدار پنیرم سفت شد. کسی تجربه ای در مورد تنظیم زمان داره؟