طرز تهیه لواشک آلو: ساده، خوشمزه و سالم!

"برای درست کردن لواشک آلو خانگی، اول آلوها رو می‌پزیم تا نرم بشن، بعد از صافی رد می‌کنیم تا پوره‌ صاف و یکدستی به‌دست بیاد. این پوره رو روی سینی پهن می‌کنیم و می‌ذاریم تا به آرومی خشک بشه. نتیجه؟ یه لواشک ترش و خوشمزه که هم سالمه و هم یه طعم بی‌نظیر خانگی داره!

سلام به همه‌ی عاشقان طعم‌های ترش و خوشمزه! اگه شما هم مثل من عاشق لواشک ترش خانگی هستید، توی این قسمت از آموزش آشپزیمون قراره یه دستور عالی برای درست کردن لواشک آلو رو باهاتون به اشتراک بذارم؛ البته شما میتونید طبق همین رسپی جلو برید و طرز تهیه لواشک آلو شیرین رو هم یاد بگیرید. لواشک‌های صنعتی شاید راحت توی بازار پیدا بشن، اما هیچ چیز جای طعم دلنشین و سلامت لواشک خانگی رو نمی‌گیره.

بیاین با هم یه لواشک آلو درست کنیم که هم سالمه، هم طعمش حرف نداره! حتی اگه دلت بخواد میتونی لواشک آلوچه درست کنی که اونم در نوع خودش یه طعم خیلی خفنی داره.

طرز تهیه ی لواشک آلو

هیچ چیز لذت‌بخش‌تر از درست کردن یه لواشک خانگی نیست، مخصوصاً وقتی می‌دونید که همه موادش سالم و طبیعی هستن. لواشک آلو یکی از اون خوراکی‌های نوستالژیکه که با یه طعم ترش و شیرین دلنشین، همه رو به خودش جذب می‌کنه. درست کردن لواشک آلو نه‌تنها یه سرگرمی لذت‌بخشه، بلکه نتیجه‌ای داره که همه‌اعضای خانواده ازش لذت می‌برن البته به شرط اینکه این لواشک خوشمزه و دلچسب رو به روش مخصوص ما توی مجله تی رایس درست کنید.
حالا که تصمیم گرفتید یه میان ‌وعده سالم و خوشمزه رو توی خونه تهیه، بذارید با هم نگاهی به مواد لازم بندازیم. برای تهیه این لواشک جذاب، شما به چند ماده ساده و قابل دسترس نیاز دارید:

  • آلو: 1 کیلوگرم (هر نوع آلویی که دوست دارید. آلوهای ترش، شیرین یا حتی ترکیبی از هر دو می‌تونن استفاده بشن و هر کدوم یه طعم متفاوت به لواشک شما می‌دن)؛
  • شکر: به دلخواه (میزان شکر بستگی به میزان ترشی آلوها و ذائقه شما داره. اگه آلوها خیلی ترش هستن و طعم شیرین‌تری رو دوست دارید، می‌تونید شکر بیشتری اضافه کنید)؛
  • نمک: خیلی کم ( فقط برای متعادل کردن طعم لواشک آلو و ایجاد یه تضاد جذاب بین ترشی و شیرینی اون)؛

پس بسته به نوعی آلویی که استفاده می‌کنید می‌تونید “لواشک آلو قرمز”، “لواشک آلو زرد” یا حتی “لواشک آلو سیاه” درست کنید؛ البته جا داره اینو بهتون بگم که لواشک آلو زرد با لواشک زردآلو فرق داره. حالا که مواد رو آماده کردید، می‌تونیم به سراغ مراحل تهیه لواشک آلو بریم. مطمئنم که نتیجه کار، شما رو راضی و شگفت‌زده می‌کنه!

1. آماده کردن آلوها

اولین قدم در طرز درست کردن لواشک آلو، یه لواشک خوشمزه و با کیفیت، انتخاب آلوهای مناسب و آماده‌ کردن اون‌هاست. برای شروع، آلوها رو خوب بشورید تا هر گونه خاک یا آلودگی از بین بره. بعد از شستشو، لازمه هسته‌هاشون رو در بیارید. برای این کار، می‌تونید آلو رو از وسط به دو نیم کنید و هسته رو به راحتی بیرون بیارید.

"لواشک آلو سیاه یه خوراکی خوشمزه و سالمه که طعم ترش و خاصش واقعاً آدمو سر کیف میاره! آلوهای سیاه رو می‌پزی، پوره می‌کنی و می‌ذاری خشک بشه. نتیجه؟ یه لواشک خونگی که هم دلبره، هم پر از ویتامین!"

یه دانستنی مهم اینه که نیازی نیست پوست آلوها رو بگیرید. پوست آلوها در طول پخت نرم می‌شه و در نهایت قراره که مخلوط رو صاف کنید تا یه مایه یکدست و صاف به دست بیارید. همین پوست آلوهاست که به لواشک شما رنگ و طعم بیشتری می‌ده.

2. پختن آلوها

حالا که آلوها آماده شدن، نوبت به پختنشون می‌رسه. آلوهای هسته گرفته رو داخل یه قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار بدید.  آلوها کم‌کم شروع به نرم شدن می‌کنن و آب خودشون رو پس می‌دن. اگه احساس کردید مخلوط خیلی غلیظ شده یا آلوها آب کافی ندارن، می‌تونید یکی دو قاشق آب به قابلمه اضافه کنید تا به جوشیدن و نرم شدنشون کمک کنه.

این مرحله بسته به نوع آلوهایی که استفاده می‌کنید حدود 20 تا 30 دقیقه طول می‌کشه و همین میتونه باعث تفاوت “طرز تهیه لواشک آلو سیاه” با مثلاً “طرز تهیه لواشک آلو زرد” بشه.  در این مدت، باید مرتب آلوها رو هم بزنید تا ته نگیرن و یکنواخت بپزن. هدف اینه که آلوها کاملاً نرم و له بشن، طوری که به راحتی بتونید اون‌ها رو له کنید و به یه مایه غلیظ و نرم برسید.

حالا که صحبت از متنوع بودن آلوها شد بذارید اینو هم بهتون بگیم که حتی میتونید یه لواشک آلوی ترکیبی درست کنید، یه نگاه به طرز تهیه لواشک آلو قرمز و سیب بندازید تا متوجه شید چی میگیم.

3. اضافه کردن شکر و نمک

بعد از اینکه آلوها کاملاً پختن و نرم شدن، نوبت به طعم دادن می‌رسه. در این مرحله، بسته به میزان ترشی آلوها و ذائقه‌تون، مقدار شکر رو به مخلوط اضافه کنید. اگه آلوها خیلی ترش هستن، می‌تونید شکر بیشتری اضافه کنید تا تعادل طعم برقرار بشه. معمولاً اضافه کردن 2 تا 4 قاشق غذاخوری شکر کافیه، ولی این کاملاً به سلیقه خودتون بستگی داره.

همچنین، یه کوچولو نمک هم به مخلوط اضافه کنید. نمک به تعادل طعم کمک می‌کنه و باعث بهتر شدن مزه لواشک میشه. بعد از اضافه کردن شکر و نمک، دوباره مخلوط رو روی حرارت ملایم قرار بدید و خوب هم بزنید تا شکر کاملاً حل بشه و طعم‌ها به خورد هم برن. اجازه بدید مخلوط چند دقیقه دیگه روی حرارت بمونه تا مزه‌ها بهتر ترکیب بشن.

مقاله مرتبط:  آموزش طرز تهیه جوجه حلزونی خوشمزه در خانه

4. صاف کردن

حالا که مخلوط آلوها آماده شده، نوبت به صاف کردنش می‌رسه. این کار باعث می‌شه که لواشک شما یه بافت یکدست و لطیف داشته باشه. برای این کار، می‌تونید از یه صافی یا الک با سوراخ‌های ریز استفاده کنید. مخلوط رو کم‌کم از صافی رد کنید و با پشت قاشق یا یه کفگیر، به آرامی مواد رو فشار بدید تا مایه لواشک از صافی عبور کنه و پوست و هسته‌های باقی‌مونده جدا بشن.

نتیجه این مرحله باید یه مایه غلیظ و یکدست باشه که بدون هیچ تکه‌ای از پوست یا هسته، آماده پهن کردن و خشک کردن باشه. تا اینجا دیگه متوجه شدین که لواشک درست کردن اونقدرا هم سخت نیست و میتونید تقریباً با هر میوه ای لواشک خانگی درست کنید مثلاً لواشک کیوی میتونه انتخاب بعدیتون باشه!

5. پهن کردن و خشک کردن

حالا که مایه لواشک آماده‌ست، باید اون رو روی یه سطح صاف و تمیز پهن کنید. می‌تونید از سینی‌های بزرگ یا حتی از پلاستیک‌های مخصوص خشک کردن کمک بگیرید. مایه لواشک رو به طور یکنواخت روی سینی یا پلاستیک پهن کنید. ضخامت لواشک باید بین 3 تا 5 میلی‌متر باشه؛ نه خیلی نازک که زود خشک بشه و شکننده بشه، و نه خیلی ضخیم که دیر خشک بشه و وسطش نرم بمونه.

حالا سینی رو توی یه جای آفتاب‌گیر بذارید یا اگه آفتاب کافی ندارید بذارید این ترفند آشپزی رو بهتون یاد بدم:

 می‌تونید از فر با دمای خیلی کم (حدود 50 تا 60 درجه سانتی‌گراد) استفاده کنید. خشک شدن لواشک ممکنه چند روز طول بکشه، بنابراین صبور باشید و اجازه بدید به آرامی و کامل خشک بشه. هر چند وقت یه‌بار، وضعیت لواشک رو چک کنید تا مطمئن بشید همه جای اون به طور یکنواخت خشک می‌شه.

6. برش و نگهداری

بعد از اینکه لواشک به طور کامل خشک شد، دیگه آماده‌ست! لواشک رو از سینی یا پلاستیک جدا کنید و به قطعات دلخواه برش بزنید. لواشک‌های برش‌زده رو می‌تونید توی یه ظرف در بسته یا حتی لای پلاستیک بپیچید و توی یخچال یا جای خنک نگهداری کنید. اینجوری لواشک‌هاتون تازه و نرم می‌مونن و هر زمان که هوس یه میان‌وعده خوشمزه کردید، آماده مصرف هستن.

با این روش ساده و دقیق، می‌تونید هر زمان که دوست داشتید یه لواشک خانگی خوشمزه و سالم داشته باشید. امیدوارم از تهیه و خوردن این لواشک لذت ببرید!

خلاصه اینکه

خب دوستان، دیدید چقدر ساده و لذت‌بخش بود؟ با چند تا آلو و کمی زمان، می‌تونید یه لواشک خوشمزه و سالم درست کنید که توی هیچ مغازه‌ای پیدا نمی‌شه. اگه دنبال یه میان‌وعده سالم و خانگی برای خودتون و خانواده‌تون هستید، حتماً این لواشک آلو رو امتحان کنید. مطمئنم که از طعمش سیر نمی‌شید!

همین حالا دست به کار شو و اولین لواشک خانگی خوشمزت رو درست کن؛ بعدشم نتیجه رو با ما به اشتراک بذار و ببین کی می‌تونه با تو رقابت کنه؟ منتظریم تا هنر دستت رو ببینیم!

سوالاتی که شما پرسیدین

چجوری لواشک آلو درست کنم؟

– آلوها رو بشور، هسته‌هاشون رو دربیار و بپز. بعد شکر و نمک بزن، صافش کن، پهن کن و بذار خشک بشه.

چقدر شکر برای لواشک آلو لازم دارم؟

– بستگی به ترشی آلو داره، ولی معمولاً 2 تا 4 قاشق غذاخوری شکر کافیه. اگه دوست داری شیرین‌تر باشه، می‌تونی بیشتر اضافه کنی.

در طرز تهیه لواشک آلو سیاه و زرد، آلوها رو با پوست باید پخت؟

– بله، پوست آلوها رو نگه دار. بعد از پخت، می‌تونی اونا رو صاف کنی.

چقدر طول می‌کشه لواشک آلو خشک بشه؟

– اگه آفتاب خوبی باشه، 2 تا 3 روز زمان می‌بره. توی فر با دمای پایین هم چند ساعت طول می‌کشه.

میشه لواشک آلو رو بدون شکر درست کرد؟

– بله، می‌تونی بدون شکر درست کنی، ولی خیلی ترش می‌شه. اگه ترش دوست داری، حتماً امتحان کن!

چه نوع آلویی برای لواشک بهتره؟

– هر نوع آلویی رو می‌تونی استفاده کنی؛ آلوهای ترش، لواشک ترش‌تر می‌ده و آلوهای شیرین، لواشک ملایم‌تر. نکته جالب اینه که طرز تهیه لواشک آلو قرمز و زرد و سیاه تقریباً یکیه.

چجوری لواشک آلو رو نرم نگه دارم؟

– بعد از خشک شدن، لواشک‌ها رو توی یه ظرف در بسته یا توی یخچال نگهداری کن تا نرم و تازه بمونن.

میشه لواشک آلو رو توی فر درست کرد؟

– بله، می‌تونی توی فر با دمای خیلی کم (حدود 50 تا 60 درجه) درست کنی. این کار سریع‌تره، ولی حواست باشه که لواشک نسوزه.

لواشک آلو باید چقدر ضخیم باشه؟

– مایه لواشک رو حدود 3 تا 5 میلی‌متر پهن کن. نازک‌تر خشک‌تر و شکننده‌تر می‌شه، ضخیم‌تر دیرتر خشک می‌شه.

چرا لواشکم خشک نمی‌شه؟

– ممکنه ضخامت مایه زیاد باشه یا هوای محیط رطوبت داشته باشه. صبر کن یا مایه رو نازک‌تر پهن کن.

خواص لواشک آلو چیه؟

لواشک آلو پر از ویتامین C و آنتی‌اکسیدانه که به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنه. در بهتر شدن گوارش تاثیر داره و به خاطر داشتن فیبر برای رفع یبوست هم خوبه. از اون طرفم طعم ترشش باعث می‌شه اشتهات باز بشه!