هر سال با نزدیک شدن به عید نوروز، حال و هوای خانه ها پر از شور و شوق میشه. یکی از زیباترین رسوم ما ایرانی ها، چیدن سفره هفت سینه که هر کدوم از اجزاش نماد خاصی دارن. در این بین، سمنو با طعم شیرین و خواص بی نظیرش جایگاه ویژه ای در سفره هفت سین داره و اصلاً یکی از سین های اصلی محسوب میشه.
کار به جایی رسیده که شاعر در وصف این سین خوشمزه سروده که:
سمنو آی سمنو مال پای هفت سین سمنو!
شاید وقتشه که این روزهای آخر سالی یه کم دیدتون رو نسبت به سمنو نوروز عوض کنید و با خواص شگفت انگیز، طرز تهیه و پختن سمنو در خانه و این که سمنو در سفره هفت سین نماد چیه، بیشتر آشنا بشین.
سمنو در سفره هفت سین نماد چیست؟
سمنو یکی از سین های اصلی سفره هفت سینه که از جوانه گندم تهیه می شه و نماد برکت، قدرت و صبره. سمنو نوروز این خوراکی مقوی به خاطر فرآیند طولانی و صبوری که در پختش داره مظهر مقاومت و استقامته، بله اینه حکمت سمنو در سفره هفت سین ما ایرانی های شریف!
همچنین، به دلیل مواد مغذی و ویتامین های موجود در گندم، سمنو به عنوان سمبل خیر و برکت در سفره هفت سین قرار می گیره.
در ادامه جدول ارزش غذایی سمنو رو براتون آوردیم که با دیدنش ایمان میارید که این خوراکی سنتی تا چه حد سالم، مقوی و پر خیر و برکت هست:
ارزش غذایی سمنو (در ۱۰۰ گرم) | |
---|---|
کالری | ۲۸۰ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۶۰ گرم (منبع عالی انرژی) |
پروتئین | ۵ گرم (کمک به عضله سازی) |
چربی | کمتر از ۱ گرم (تقریباً بدون چربی) |
فیبر | ۳ گرم (مفید برای گوارش) |
آهن | مقدار بالا (کمک به رفع کم خونی) |
کلسیم | مقدار مناسب (مفید برای استخوان ها) |
ویتامین های گروه B | B1، B2 و B6 (تقویت سیستم عصبی) |
منیزیم و فسفر | تقویت حافظه و افزایش انرژی |
بدون قند مصنوعی | شیرینی طبیعی از جوانه گندم |
سمنو جوانه گندم یه خوراکی مقوی، کم چرب و پرانرژیـه که برای تقویت بدن، بهبود گوارش و تامین ویتامین های ضروری خیلی مفیده؛ با توجه به این همه خواص سمنو پیشنهاد می کنیم حتی یک بار هم شده پخت سمنو در خانه رو امتحان کنید چه عید باشه و چه غیر عید!
چرا سمنو در سفره هفت سین است؟
یه کم قبل توضیح دادیم که سمنو جوانه نماد برکت، قدرت و صبره. در تکمیل عرایضمون جا داره این رو هم بگیم که این خوراکی خوشمزه از جوانه گندم درست میشه که خودش نشونه ای از رشد و زندگیه.
قدیمی ها معتقد بودن که وجود سمنو توی سفره هفت سین باعث میشه سال جدید با سلامتی و رزق و روزی فراوان همراه باشه.
از طرفی، سمنو پختن یه پروسه صبورانه اس و لازمه خیلی دل به دلش بدین مگه این که کلاً دنبال سمنو فوری و شرکتی باشین که اون دیگه حسابش جداست!
اما پخت سمنو خانگی تا دلتون بخواد به صبوری و متانت نیاز داره؛ از خیساندن گندم گرفته تا جوشیدن آرومش روی اجاق، همه مراحل تهیه سمنو نشون دهنده اینه که چیزهای خوب توی زندگی با صبر و تلاش به دست میان.
علاوه بر این، سمنو یه غذای مقوی و سرشار از انرژیـه که از گذشته های دور، مردم اعتقاد داشتن خوردنش توی سال جدید باعث سلامتی و قدرت بدنی میشه .
پس عید ۱۴۰۴ که سفره هفت سین رو میچینید یادتون باشه سمنو فقط یه خوراکی ساده نیست؛ یه جورایی پیام آور برکت، صبر و سلامتی توی سال جدیده و خیلی هم خوب میشه که طرز پخت سمنو خانگی رو یاد بگیرین!
سمنوپزان؛ آیینی برای همدلی و برکت نوروزی
یادتون میاد وقتی بچه بودیم و هنوز خیلی از رسوم قدیمی پابرجا بود؟ مخصوصاً آیین دلچسب و زیبا به اسم سمنوپزان!
در واقع پخت سمنو توی گذشته معمولاً یه کار گروهی بود که زنان فامیل و همسایه ها دور هم جمع میشدن و با دست های پرمحبت و همکاری صمیمانه این خوراکی خوشمزه رو می پختن.
ولی سمنوپزان فقط برای درست کردن یه دسر خوشمزه و دور هم جمع شدن خانم ها و در و همسایه نبود؛ بلکه یه آیین نوروزی بود که نشونه ای از برکت، صبر و شادی برای سال جدید به حساب میومد.
مراسم سمنو پختن معمولاً چند روز قبل از عید نوروز برگزار میشد مخصوصاً سمنو پزون شیراز که حسابی معروفه و زنان دور دیگ سمنو جمع میشدن؛ در حین هم زدن با دل شاد دعا می کردن (حاجت گرفتن با سمنو) و همه با هم این خوراکی مقوی و خوش طعم رو میپختن.
البته هنوز هم توی بعضی از مناطق ایران این سنت زیبا اجرا میشه و اینجوری علاوه بر آماده کردن سفره هفت سین به یه فرصت عالی برای تقویت روابط اجتماعی و حفظ سنت های قدیمی تبدیل شده!
طرز تهیه سمنو خانگی مرحله به مرحله
از تاریخچه سمنو که بگذریم نوبت به آموزش تهیه سمنو تازه میرسه؛ درسته که تهیه سمنو نیاز به صبر و حوصله داره اما نتیجه کار بسیار لذت بخشه. برای تهیه سمنو خانگی، گندم ها رو شسته و خیس می کنیم تا جوانه بزنن.
بعد جوانه ها رو که جزو اصلی ترین ترکیبات سمنو هستن، آسیاب کرده و با آرد گندم مخلوط می کنیم. درسته که بین لوازم سمنو این آرد خیلی مهمه اما میتونین سمنو با آرد جوانه گندم هم بپزین.
در طرز تهیه سمنو، این ترکیب رو با آب می پزیم و مرتب هم می زنیم تا به غلظت مناسب برسه. در نهایت، سمنوی آماده شده رو در ظرف های مورد نظر ریخته و با خلال بادام و پسته تزئین می کنیم.
یادتون باشه تزیین ظرف سمنو رو با نهایت دقت و ظرافت انجام بدین تا حسابی خوشگل و چشمگیر شه.
البته در عمل، تهیه سمنو جوانه یه پروسه زمان بر اما جذابه که نیاز به صبر و دقت داره. اگه می خواین یه سمنوی خوشمزه و سنتی برای عید ۱۴۰۴ درست کنید، مرحله به مرحله با ما همراه باشید!
اما قبلش مواد لازم برای تهیه سمنو عید رو طبق رسپی ما آماده کنید:
مواد لازم برای تهیه سمنو عید | |
---|---|
گندم (ترجیحاً نقره ای یا باکیفیت) | ۵۰۰ گرم |
آرد گندم | ۱ کیلوگرم |
آب | به میزان لازم |
گردو (اختیاری، برای خوش طعم شدن) | چند عدد |
خلال بادام یا پسته (برای تزیین) | به مقدار دلخواه |
در تهیه سمنو خانگی یه نکته مهم وجود داره اونم اینه که مقدار آرد و آب بسته به غلظتی که می خواین می تونه کمی متغیر باشه. به اضافه این که این مقدار مواد اولیه حدود ۲ تا ۲.۵ کیلوگرم سمنو بهتون میده که برای ۸ تا ۱۰ نفر کافیه.
پس بریم که با هم طرز تهیه سمنو برای 10 نفر رو یاد بگیریم و مواد سمنو رو به درستی آماده کنیم.
1. آماده کردن گندم برای جوانه زدن
در اولین مرحله از طرز تهیه سمنو عید نوروز بهتون یه ترفند آشپزی یاد میدیم:
حواستون باشه برای این که سمنوی خانگی شما درست و حسابی از آب در بیاد حتماً گندم های سالم و تمیز رو انتخاب کنید و خوب بشوریدش تا گرد و غبارش بره.
در طرز پخت سمنو اصیل ایرانی لازمه که گندم ها رو داخل یه ظرف بزرگ قرار بدین و روشون آب بریزین تا حداقل ۲ روز خیس بخورن. توی این مدت، هر روز آبش رو عوض کنید تا ترش نشه.
2. جوانه زدن گندم
دومین مرحله از طرز تهیه سمنو خانگی با جوانه گندم اینجوریه که بعد از ۲ روز که گندم ها نرم شدن، آبکششون کنید و روی یه پارچه نخی یا داخل سبد بریزید. یه پارچه مرطوب هم روی گندم ها بکشید و توی جای گرم و تاریک مثلاً کابینت بذارینش.
هر چند ساعت یک بار پارچه رو با اسپری آب مرطوب کنید تا خشک نشه. بعد از ۲ تا ۳ روز جوانه های سفید و کوچیک شروع به رشد می کنن.
وقتی ریشه های جوانه کمی بلند شدن (حدود ۲ تا ۳ سانت)، دیگه آماده مرحله بعد سمنو پختن هستن.
3. آسیاب و گرفتن عصاره جوانه گندم
جوانه ها رو داخل مخلوط کن یا چرخ گوشت بریزید و کاملاً له کنید تا به یه خمیر نرم و چسبناک تبدیل بشه. بعد این خمیر رو داخل یه پارچه تمیز یا صافی بریزید و با فشار دادن، عصاره شیرین و سفیدش رو جدا کنید.
تفاله باقی مونده رو یه بار دیگه با کمی آب مخلوط کرده و فشار بدین و دوباره عصاره اش رو بگیرین.
4. ترکیب با آرد و پختن سمنو
عصاره جوانه گندم رو با آرد گندم مخلوط کنید و خوب هم بزنید تا گلوله نشه. بعد این مخلوط رو توی یه قابلمه بزرگ بریزید و کم کم روی حرارت بذارین.
حالا مرحله سخت و مهم شروع میشه:
باید مرتب هم بزنید چون سمنو خیلی زود ته می گیره!
وقتی به جوش اومد، حرارت رو کم کنید و بذارید حداقل ۶ تا ۸ ساعت آروم بپزه. هر چند دقیقه یه بار هم بزنید و اگه لازم شد کم کم آب اضافه کنید تا ته نگیره.
رفته رفته رنگ سمنو تیره تر و غلظتش بیشتر میشه، این یعنی نزدیک آماده شدنه!
5. مرحله آخر: آماده کردن و تزیین
وقتی سمنو به غلظت مناسب رسید و روی سطحش حباب های کوچیک ایجاد شد، آماده ا س. دیگه میتونید سمنوی خانگی و خوشمزه تون رو داخل ظرف های دلخواه بریزید و روش رو با خلال بادام، پسته یا کنجد تزیین کنید.
ناگفته نمونه بعضی ها هم توی سمنو چند تا گردو میندازن تا خوش طعم تر بشه.
نکات مهم برای پخت یه سمنوی عید خوشمزه
پخت سمنو عید صرفاً به این معنی نیست که با دنبال کردن یه دستور آشپزی یه خوراکی ساده درست کنید؛ بلکه یه جورایی ترکیبی از صبر، دقت و عشق به سنت های قدیمیه نیاکانمون هست.
پس اگه می خواین سمنوی عید نوروز ۱۴۰۴ شما شیرین، خوش رنگ و قوام دار بشه این نکات رو حتماً رعایت کنید:
- جوانه گندم نباید خیلی بلند بشه چون ممکنه سمنو رو تلخ کنه؛
- هم زدن مداوم خیلی مهمه تا سمنو ته نگیره و یک دست بشه؛
- آب رو کم کم اضافه کنید چون اگه یه دفعه زیاد بشه، سمنو دیر قوام می گیره؛
- صبر داشته باشید! هرچی سمنو بیشتر روی حرارت ملایم بمونه، طعمش بهتر و شیرین تر میشه ؛
حالا دیگه یه کاسه سمنوی خوشمزه دارید که هم خوش طعم و مقویه، هم کلی خاصیت داره و هم این که یکی از سین های اصلی سفره هفت سینتون رو با دست های نازنین خودتون پختین!
شگفت انگیزترین خواص سمنو برای سلامتی
سمنو سرشار از ویتامین های E و گروه B، آهن، منیزیم و روی هست که به تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود سلامت پوست و مو و افزایش انرژی کمک میکنه.
همچنین سمنو به دلیل نداشتن شکر افزوده، گزینه سالمی برای دوست داران شیرینی محسوب میشه که در عین حال تناسب اندام براشون اهمیت زیادی داره.
خواص سمنو برای معده
سمنو علاوه بر خواص بی نظیرش برای تقویت بدن، فواید زیادی هم برای معده داره. این غذای مقوی به دلیل داشتن فیبر بالا به هضم غذا کمک میکنه و باعث بهبود عملکرد سیستم گوارش میشه.
همچنین سمنو به خاطر ترکیبات آنتی اکسیدانی که داره میتونه التهاب معده رو کاهش بده و به درمان ناراحتی های گوارشی مثل سوء هاضمه و معده درد کمک کنه.
این خوراکی به ویژه برای افرادی مفیده که دچار مشکلات معده مثل ریفلاکس یا گاستریت هستن و میتونه به بهبود سلامت معده و روده ها کمک کنه.
به علاوه، مصرف سمنو باعث تقویت پوشش داخلی معده میشه و به حفظ تعادل در میکروبیوم گوارشی کمک میکنه .
خواص سمنو برای کم خونی
سمنو به دلیل داشتن مقدار زیادی آهن، یکی از بهترین خوراکی های طبیعی برای پیشگیری و کمک به درمان کم خونی محسوب میشه. آهن موجود در سمنو به افزایش تولید گلبول های قرمز و بهبود اکسیژن رسانی در بدن کمک میکنه که همین موضوع باعث کاهش احساس خستگی و بی حالی در افراد کم خون میشه.
علاوه بر آهن، سمنو سرشار از اسید فولیک و ویتامین های گروه B هست که این مواد هم نقش مهمی در تولید سلول های خونی و تقویت سیستم ایمنی بدن دارن.
افرادی که دچار کم خونی فقر آهن هستن با مصرف منظم سمنو می تونن بخشی از نیاز بدنشون به این مواد مغذی رو تامین کنن و به مرور، سطح انرژی و نشاطشون رو افزایش بدن.
از اونجایی که سمنو به صورت طبیعی شیرینه و قند مصنوعی نداره، جایگزین خوبی برای خوراکی های شیرین و ناسالمه مخصوصاً برای افرادی که علاوه بر کم خونی به دنبال تغذیه سالم هم هستن.
خواص سمنو برای کبد چرب
اگه کبد رو مثل یه فیلتر قوی در نظر بگیریم که وظیفه خارج کردن سموم از بدن رو به عهده داره اون موقع به خوبی متوجه میشیم که این عضو چقدر مهمه و سلامت بدنمون تا چه به کارکردش وابسته اس؛ البته که لازمه بیشتر هوای کبدمون رو داشته باشیم و ازش مراقبت کنیم!
اینجاست که سمنو عید نوروز میتونه یه یار کمکی عالی برای پاکسازی و تقویت کبد باشه؛ دلیلش هم اینه که مقادیر فراوان آنتی اکسیدان و ویتامین E موجود در این خوراکی به کاهش التهاب کبد و پیشگیری از آسیب های سلولی کمک می کنه.
این ترکیبات باعث میشن که چربی های اضافی کبد راحت تر دفع بشن و عملکرد این عضو مهم بهبود پیدا کنه.
علاوه بر این، سمنو فیبر بالایی داره که به تنظیم متابولیسم بدن، کاهش چربی های مضر حتی تناسب اندام و لاغری کمک میکنه و در کل این که سمنو و کبد چرب رابطه خوبی با هم دارن!
پس اگه رژیم غذایی یا حتی یه رژیم لاغری سالم داشته باشین و در کنارش سمنو رو هم مصرف کنید این شانس رو دارین که جلوی ابتلا و پیشرفت بیماری کبد چرب رو بگیرین و یه بدن سالم تر و سرحال تر برای خودتون بسازین.
پس اگه سلامت کبد و به طور کلی سلامتی بدنتون براتون اهمیت داره یه کم بیشتر هوای این عضو مهم رو داشته باشین و با تغذیه سالم، مثل اضافه کردن سمنو به رژیم غذاییتون، از سلامت کبدتون حمایت کنید!
خواص سمنو برای زنان
شما خانم زیبارو اگه دنبال یه خوراکی خوشمزه و مقوی هستین که هم بهتون انرژی و قوت بده و هم سلامت و زیباییتون رو تقویت کنه، سمنو همون چیزیه که دنبالش میگردین؛ مخصوصاً که در سال های اخیر پخت سمنو فقط محدود به ایام عید نوروز نیست و بقیه ماه های سال هم میتونین انواع سمنو خانگی و سمنو شرکتی (سمنو کارخانه ای) رو خریداری و استفاده کنید.
حتی اگه خیلی به آشپزی و خانه داری علاقه دارین میتونین دست بکار شید و خودتون سمنو بپزین!
از این ها گذشته سمنو یه منبع عالی از آهن و اسید فولیکه که برای خانم ها مخصوصاً در دوران قاعدگی و بارداری، خیلی خواص و فایده داره. این ترکیب کمک می کنه تا از کم خونی و خستگی جلوگیری بشه و انرژی بدنتون بالا بمونه.
علاوه بر این، سمنو پر از ویتامین E و آنتی اکسیدان هست که پوست رو درخشان و جوان نگه میداره و از پیری زودرس جلوگیری می کنه.
پس اگه دوست دارین پوستتون همیشه شفاف و شاداب باشه از مصرف به اندازه و منظم این خوراکی خوشمزه غافل نشین.
از طرف دیگه، سمنو به خاطر داشتن فیبر بالا به بهبود گوارش و رفع یبوست که یه مشکل شایع در بین خانم هاست، کمک می کنه و نباید از تاثیر سمنو برای یبوست غافل شد.
پس چه برای تامین انرژی روزانه، چه برای تقویت پوست و مو و چه برای سلامت عمومی، سمنو یه انتخاب عالیه که هم خوشمزه اس و هم کلی فایده داره!
خواص سمنو در بارداری
اگر باردار و منتظر یه کوچولوی ناز هستین و این دم عیدی هوس سمنو کردین اما براتون سواله که سمنو برای زن باردار خوبه یا نه؟! باید بگیم سمنو می تونه یکی از بهترین دوست های شما در این دوره باشه و خوردن سمنو در بارداری به خودی خود ممنوعیتی نداره مگر در موارد خاص و با تجویز پزشک.
چرا؟ چون سمنو سرشار از آهنه که برای مقابله با کم خونی در بارداری خیلی مهمه. آهن بهتون کمک میکنه تا در مسیر شیرین اما پرچالش مادر شدن، خستگی کمتری احساس کنید و انرژی بیشتری داشته باشید؛ البته که یه همچین چیزی هم برای خودتون خوبه و هم برای کوچولوی نازنینتون!
علاوه بر آهن، سمنو پر از اسید فولیک هم هست که برای سلامت جنین خیلی اهمیت داره و کمک می کنه تا مشکلاتی مثل نقص های لوله عصبی جنین پیش نیاد. کلسیم هم که برای تقویت استخوان ها و دندان ها ضروریه توی سمنو پیدا میشه.
از این ها گذشته سمنو به خاطر فیبر بالایی که داره میتونه یبوست که خیلی از مادرهای باردار باهاش دست و پنجه نرم می کنن رو هم برطرف کنه.
البته به عنوان یه خانم باردار برای سلامت مادر و جنین همیشه یادتون باشه که سمنوی عید نوروز مثل هر خوراکی دیگه ای لازمه که به اندازه و متعادل مصرف بشه.
در کل اگه توی دوران شیرین حاملگی هوس سمنو خوردن دارین اما میترسین که سمنو در بارداری ایده خوبی نباشه، بهتره با پزشکتون مشورت کنید تا مطمئن بشید که هیچ مشکلی براتون پیش نمیاد. اینجوری بابت خوردن سمنو در ماه آخر بارداری یا حتی سمنو در شیردهی هیچ دغدغه ای براتون باقی نمیمونه.
خواص سمنو برای زیبایی
اگه بهتون بگیم این سمنویی که از قدیم الایام توی سفره های هفت سین میذاشتیم ارزشش خیلی بیشتر از تکمیل کردن سین های سفره عیدمونه و علاوه بر خوشمزه بودن هم پوستتون رو شفاف میکنه و هم موهاتون رو تقویت، باور میکنین؟؟
اگه شک دارین بیاین تا از خواص سمنو برای زیبایی بیشتر براتون بگیم. سمنو یه بمب از ویتامین های گروه B، ویتامین E و آنتی اکسیدان هاست که برای پوست و مو معجزه می کنن. ویتامین E موجود در سمنو حکم یه سپر محافظ برای پوست رو داره و ازش در برابر چین و چروک و پیری زودرس مراقبت میکنه.
اگه دلتون میخواد پوستتون همیشه شاداب و درخشان باشه به معجزه سمنو پناه ببرین که میتونه به تولید کلاژن کمک کنه و خاصیت ارتجاعی پوستتون رو بالا ببره.
از طرف دیگه، این خوراکی مقوی سرشار از آهن و روی (زینک) هم هست که به رشد و تقویت موها کمک می کنه، ریزش مو رو کاهش میده و باعث میشه موهاتون قوی تر، پرپشت تر و براق تر بشه.
پس اگه دنبال یه روش طبیعی برای زیباتر شدن هستین و نمیخواین که پول و زمان با ارزشتون رو توی مطب دکترهای زیبایی خرج کنید وقتشه که سمنو رو توی رژیم غذاییتون جا بدین. شیرینی این خوراکی هم دم عیدی دلتون رو شاد می کنه و هم به پوست و موهاتون طراوت و شادابی میده!
حیرت انگیزترین خواص سمنو برای مردان
و اما شما آقایون عزیز، وقتی عید میاد و بساط آجیل و شیرینی های سنتی و کلی خوراکی های رنگ و وارنگ برپا میشه حواستون باشه که از سمنوی سفره هفت سین غافل نشین!
اگر بدونین خواص سمنو برای مردان چیه و این فواید چقدر خفن و مهم هستن بعید می دونیم حتی یه لحظه ظرف سمنو هفت سین رو از خودتون دور کنید.
مخصوصاً اگه برای ایام عید و تعطیلات دنبال یه خوراکی خوشمزه، سالم و انرژی زا هستین پیشنهاد می کنیم سمنو بخورید! این بمب مغذی سرشار از ویتامین ها و مواد معدنیه که حسابی به سلامت و توان جسمی شما آقایون عزیز کمک می کنه.
سمنو یه منبع عالی از پروتئین و ویتامین های گروه B هست که به طور موثری در عضله سازی، افزایش انرژی و کاهش خستگی نقش داره پس اگه اهل ورزش هستین یا فعالیت بدنی زیادی دارین، سمنو میتونه سوخت خوبی برای بدنتون باشه پس سمنو قبل باشگاه یادتون نره!
از طرف دیگه، این خوراکی پر از روی (زینک) و آهنه که نقش مهمی توی تقویت سیستم ایمنی و حتی بهبود سلامت باروری مردان داره. روی به تولید تستوسترون کمک می کنه و می تونه تاثیر مثبتی روی قدرت و استقامت بدنی داشته باشه.
سمنو همچنین یه انتخاب فوق العاده برای تقویت سیستم گوارش و بهبود هضم غذاست پس اگه معده تون اذیتتون میکنه یا دنبال یه خوراکی سالم و مقوی برای افزایش استقامت و انرژی روزانه هستین، وقتشه که سمنو رو به رژیم غذاییتون اضافه کنین!
مضرات سمنو که نباید از آن ها غافل شوید
درسته که سمنو یه خوراکی خوشمزه و مقوی هست مخصوصاً در تعطیلات عید هر باری که چشممون به سفره هفت سین میفته یه ندایی از طرف سمنو به گوشمون میرسه که:
ای انسان بیا منو بخور!
ولی مثل هر چیز دیگه ای این خوشمزه وسوسه انگیز هم باید به اندازه مصرف بشه وگرنه درگیر ضررهای سمنو میشین.
اگه زیاد از حد سمنو بخورید ممکنه به خاطر کالری بالا و محتوای قند به مشکلاتی مثل افزایش وزن یا بالا رفتن قند خون دچار بشید مخصوصاً ضرر سمنو برای دیابت چیزی نیست که بشه ازش چشم پوشی کرد.
همچنین چون سمنو بیشتر از گندم و آرد تهیه میشه افراد حساس به گندم یا سیلیاک باید از مصرفش پرهیز کنن؛ به طور کلی اگه در خوردن سمنوی عید زیاده روی نکنید مشکلی براتون پیش نمیاد ولی بهتره همیشه با اعتدال ازش لذت ببرید.
جمع بندی
در این مطلب از تی رایس یادآوری کردیم که سمنو با طعم دلنشین و خواص فراوانش، یکی از اجزای جدا نشدنی سفره هفت سین و نمادی از برکت، قدرت و صبر در فرهنگ ماست.
با تهیه و مصرف سمنو در ایام نوروز هم از فواید بی نظیرش بهره مند میشیم و هم به حفظ و انتقال این سنت ارزشمند به نسل های آینده کمک می کنیم.
سوالات متداول
سمنو غذای کدام شهر است؟
دقیقاً نمیشه گفت سمنو غذای کجاست مخصوصاً که تقریباً همه جای ایران توی سفره هفت سین جا داره. پس بذارین اینجوری بگیم سمنو یه خوراکی سنتی ایرانیه که توی خیلی از شهرها پخته میشه؛ ولی بیشتر از همه توی خراسان و قم شهرت داره البته توی مشهد و شهرهای دیگه خراسان، پخت سمنو یه رسم قدیمیه که معمولاً با دعا و نذر همراهه.
توی قم هم یه نوع سمنوی خاص به نام سمنو قمی دارن که خیلی معروفه. در نظر داشته باشین سمنو فقط مخصوص این شهرها نیست و توی نقاط مختلف ایران مثلاً سمنو همدان، سمنو شیرازی، سمنو گیلانی، سمنو کرمانی پخته میشه و حتی توی کشورهای دیگه مثل افغانستان و تاجیکستان هم طرفدار داره!
آیا سمنو غذا است؟
در جواب به این که سمنو غذا است یا نه باید بگیم سمنو بیشتر از اینکه یه غذا باشه یه خوراکی مقوی و سنتی محسوب میشه.
این خوراکی از جوانه گندم تهیه شده و پر از ویتامین و انرژیه ولی چون خیلی شیرینه و سنگین معمولاً به عنوان غذای اصلی خورده نمیشه.
پس به جای این که بگیم سمنو غذاست میشه گفت بیشتر نقش یه میان وعده مقوی رو داره مخصوصاً توی عید نوروز و سفره هفت سین.
سمنو رو میشه فریز کرد؟
آره میشه سمنو رو فریز کرد و برای مدت طولانی نگه داشت فقط کافیه بذارید کاملاً خنک بشه و بعد توی ظرف دربسته بریزین و بذاریدش توی فریزر. موقع مصرف هم بهتره سمنو رو داخل یخچال قرار بدین تا یخش آب بشه و بافت و طعمش تغییر نکنه البته اگه تازه و گرم بخورینش خیلی خوشمزه تره!
چرا سمنو تلخ میشود؟
اگه سمنو تلخ شده احتمالاً جوانه گندم زیاد مونده یا زیاد له شده و نشاسته اش بیش از حد آزاد شده. یه دلیل دیگه هم میتونه حرارت زیاد یا زمان پخت طولانی باشه که باعث تغییر طعمش میشه. پس اگه میخواین سمنوی عید شما خوشمزه و شیرین از آب در بیاد حواستون به جوانه ها و مدت پختش باشه!
سمنو رو با چی بخوریم؟
سمنو خودش به اندازه کافی خوشمزه و مقویه ولی اگه میخواین یه تنوعی داشته باشین می تونید با گردو، بادام، دارچین یا کنجد ترکیبش کنید.
بعضی ها هم سمنو رو با نان سنگک می خورن که یه صبحونه مقوی میشه البته اگه طعم شیرین دوست دارین میتونید یه کم عسل هم بهش اضافه کنید.
سمنو رو با چی نخوریم؟
در جواب به چه چیزهایی را نباید با سمنو خورد توصیه میشه سمنو رو با غذاهای سنگین و چرب نخورید؛ چون این خوراکی خودش به اندازه کافی مقویه و هضمش هم زمان میبره.
ترکیب سمنو با شیر هم خیلی پیشنهاد نمیشه چون ممکنه باعث سنگینی و خدای نکرده دل درد بشه. در کل بهتره سمنو رو تنهایی یا با مغزها و ادویه های سبک نوش جان کنید تا هضم سمنو براتون راحت تر بشه.
بهترین زمان مصرف سمنو کی است؟
بهترین زمان مصرف سمنو صبح ها به عنوان صبحانه یا عصر به عنوان میان وعده هست چون انرژی زیادی داره و باعث سیری طولانی مدت میشه؛ مخصوصاً اگه قبل از ورزش بخورید کلی انرژی و استقامت بهتون میده.
البته شب هم میشه سمنو خورد ولی اگه معده حساسی دارین بهتره زودتر بخوریدش تا سنگین نشین! در کل این که سمنو صبحانه و خوردن سمنو قبل تمرین ایده خوبی هست.
چرا سمنو رنگ نمیگیره؟
اگه سمنوی عید شما رنگ نگرفته و روشن مونده و احتمالاً در طرز تهیه سمنو خانگی چند تا نکته رعایت نشده. یکی از دلایل اصلی اینه که جوانه گندم رو خیلی زود از آب گرفتین و هنوز قند کافی آزاد نشده.
از طرفی، اگه زمان پختش کوتاه باشه فرصت رنگ گیری پیدا نمی کنه چون سمنو باید چند ساعت روی حرارت ملایم بمونه تا کم کم قهوه ای بشه.
حرارت زیاد هم یه دلیل دیگه رنگ نگرفتن سمنو هفت سین هست چون اگه آبش زود تبخیر بشه قبل از اینکه به رنگ دلخواه برسه، سفت میشه.
پس اگه می خواین سمنوی شما حسابی خوش رنگ و لعاب بشه لازمه صبر و حوصله داشته باشین و بذارین آروم آروم برای خودش جا بیفته!
چیکار کنیم سمنو قهوه ای بشه؟
اگه می خواین سمنو عید نوروز قهوه ای و خوش رنگ بشه اول از همه اجازه بدین جوانه گندم کامل رشد کنه و حسابی قندش آزاد بشه چون هرچی سمنو قند طبیعی بیشتری داشته باشه، رنگش تیره تر میشه.
بعد، موقع پخت سمنو حرارت رو کم نگه دارید و عجله نکنید؛ سمنو باید چندین ساعت آروم بجوشه و مرتب هم زده بشه تا قوام بیاد و کم کم رنگش تغییر کنه.
یه ترفند خوب اینه که چند تا گردو با پوست بندازین داخل سمنو چون هم به خوشرنگ شدنش کمک می کنه و هم باعث بهتر شدن طعمش میشه.
خلاصه، راز یه سمنوی قهوه ای و خوش رنگ با مزه شیرین و بهشتی، صبر، هم زدن مداوم و پخت طولانی روی حرارت ملایمه!
سمنو پزون چیست؟
سمنوپزون یا سمنوپزان یه مراسم قدیمیه ایرانیه که در اون زنان فامیل و همسایه ها دور هم جمع میشن و با همکاری هم سمنو عید یا حتی سمنو نذری میپزن؛ البته این آیین بیشتر در آستانه نوروز برگزار میشد و علاوه بر درست کردن سمنو فرصتی برای همدلی، دعا و خوش گذرونی بود. به نوعی یه آیین نوروزی به حساب میومد که نماد برکت و شروع سال جدید بود.
یک کیلو گندم چقدر سمنو میده؟
از یک کیلو گندم تقریباً می تونید حدود ۲ الی ۲.۵ کیلو سمنو درست کنید.
یک کیلو گندم برای سمنو چقدر ارد میخواد؟
در تهیه سمنو خانگی برای یک کیلو گندم حدود ۵۰۰ گرم آرد گندم لازم دارین.
یک قاشق سمنو چند کالری دارد؟
یک قاشق غذاخوری سمنو معمولاً حدود ۲۰ تا ۳۰ کالری داره.
یه کاسه سمنو چقدر کالری دارد؟
یک کاسه متوسط سمنو میتونه حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ کالری داشته باشه.
سمنو هفت سین نشانه چیست؟
سمنو در سفره هفت سین نشانه برکت، صبر و رشد هست و به نوعی نماد شروع جدید و سرزندگی برای سال نو محسوب میشه.
سمنو کربوهیدرات دارد؟
بله، سمنو حاوی کربوهیدرات هست که منبع انرژی خوبی برای بدن به شمار میره.
سمنو برای نقرس ضرر دارد؟
سمنو به دلیل داشتن پروتئین گیاهی و کم بودن purine معمولاً ضرری برای افراد مبتلا به نقرس نداره. البته اگه به مقدار زیاد خورده بشه بهتره با پزشک مشورت کنید.
غلظت سمنو چقدر باید باشد؟
سمنو باید به اندازه ای غلیظ بشه که نه خیلی شل باشه و نه خیلی سفت، معمولاً یه ترکیب کرم مانند و نرم باید باشه.
سمنو فشار را بالا میبرد؟
خیر، سمنو معمولاً فشار خون رو بالا نمیبره و به عنوان یک غذای مقوی و طبیعی برای بدن مفیده.
سمنو قلیایی است یا اسیدی؟
سمنو بیشتر خاصیت قلیایی داره که به تعادل pH بدن کمک میکنه .
سمنو قند دارد یا نه؟
سمنو مقدار کمی قند طبیعی داره ولی به طور کلی به خاطر سبک بودن و مواد اولیه اش نسبت به خیلی از دسرها قند کمتری داره.
سمنو قند را بالا میبرد؟
سمنو قند خون رو به طور مستقیم بالا نمیبره ولی اگه زیاد مصرف بشه ممکنه روی افرادی که دیابت دارن تاثیر بذاره پس خوردن سمنو برای دیابتی ها بهتره با دقت بیشتری انجام بشه.
سمنو قاعده اور است؟
بله، سمنو به دلیل داشتن آهن و مواد معدنی میتونه به تنظیم قاعدگی کمک کنه.
چه زمانی بادام را به سمنو اضافه کنیم؟
بادام رو بهتره آخرهای کار وقتی سمنو خانگی آماده و غلیظ شد بهش اضافه کنیم. اینجوری طعم بهتر و تزیین قشنگ تری پیدا میکنه. بد نیست بدونید ما شمالی ها در پخت سمنو گیلانی به صورت سنتی، مقداری فندق رو داخل سمنو میندازیم که خیلی خیلی خوشمزه ترش میکنه.
سمنو حساسیت زاست؟
معمولاً چیزی به اسم حساسیت به سمنو نداریم ولی اگه به گندم یا یکی از مواد دیگه مثل بادام حساسیت داشته باشین بهتره از مصرف سمنو پرهیز کنین.
سمنو جز کدام گروه مواد غذایی است؟
سمنو جز گروه مواد غذایی انرژی زا حساب میشه چون عمدتاً از گندم و آرد تهیه شده که منابع خوبی از کربوهیدرات هستن. همچنین، به خاطر داشتن پروتئین گیاهی و فیبر میتونه انرژی طولانی مدت برای بدن فراهم کنه.
سمنو خراب میشود؟
بله، سمنو بعد از مدت زمان طولانی خراب میشه و لازمه در یخچال نگهداری بشه؛ هرچند بهتره در عرض ۲-۳ روز تا وقتی که هنوز تازه هست، مصرف بشه.
جوانه گندم برای سمنو چه اندازه باشد؟
جوانه گندم برای سمنو باید حدود ۲ تا ۳ سانت رشد کرده باشه. در طرز تهیه سمنو جوانه گندم اگه خیلی بلند بشه ممکنه مزه سمنو نوروز رو تلخ کنه؛ پس بهتره که اندازه جوانه در حد مناسبی باشه تا سمنوی شما طعم خوبی داشته باشه.
چگونه تلخی سمنو را از بین ببریم؟
برای کم کردن تلخی سمنو می تونید مقداری شکر یا عسل بهش اضافه کنید. همچنین، هم زدن مداوم و پختن روی حرارت ملایم هم کمک میکنه تا تلخی سمنو کمتر بشه.
چه موقع به سمنو یخ اضافه کنیم؟
به سمنو یخ اضافه نکنید! یخ انداختن در سمنو اصلاً ایده خوبی نیست چون یخ میتونه بافت سمنو رو خراب کنه و باعث بشه که کیفیتش پایین بیاد. بهترین کار اینه که سمنو رو روی حرارت ملایم بپزین تا غلیظ بشه.
ایا سمنو صورت را چاق میکند؟
سمنو به تنهایی باعث چاقی صورت نمیشه ولی اگر به طور کلی زیاد مصرف بشه ممکنه افزایش وزن بیاره و به طور غیرمستقیم روی چاقی صورت هم تاثیر بذاره.
سمنو در بارداری ضرر دارد؟
سمنو برای زنان باردار معمولاً ضرری نداره و برعکس، مقوی و مفید هست ولی همیشه بهتره با پزشک مشورت بشه و از یه فرد متخصص بپرسید که سمنو برای بارداری ضرر دارد یا نه.
سمنو برای سگ ضرر دارد؟
بله، سمنو برای سگ ها چه از نوع حیوانات خانگی و چه سگ های آزاد خوب نیست چون گندم و شکر میتونه برای سیستم گوارشیشون سنگین باشه و باعث مشکلات سلامتی بشه.
سمنو برای قند ضرر دارد؟
برخلاف چیزی که به نظر میاد سمنو قند زیادی نداره ولی با این حال افراد دیابتی باید به مصرفش دقت داشته باشن و در حد متعادل میل کنن.
سمنو برای کلیه ضرر دارد؟
سمنو معمولاً برای کلیه ضرری نداره مگر اینکه زیاد مصرف بشه یا فرد مشکل خاصی داشته باشه. در مصرف به اندازه این خوراکی هیچ مشکلی پیش نمیاد.
سمنو چاق کننده است یا لاغر کننده؟
اگه فکر میکنین سمنو چاق کننده است باید بگیم به خودی خود این طور نیست ولی کالری سمنو و کربوهیدرات موجود در اون زیاده پس اگه در خوردن سمنو افراط کنید ممکنه باعث افزایش وزنتون بشه.
از طرفی سمنو به خاطر فیبر بالا و قند طبیعی اگه به اندازه مصرف بشه، میتونه توی رژیم لاغری هم کمک کنه. پس همه چیز به مقدار مصرفتون بستگی داره!
سمنو طبع گرم دارد یا سرد؟
اگه میخواین بدونید سمنو طبعش چیه و براتون سوال شده که سمنو طبعش سرده یا گرم باید بگیم سمنو طبع گرم و تر داره؛ برای همین یه خوراکی عالی برای تقویت بدن و افزایش انرژی محسوب میشه مخصوصاً تو فصل های سرد.
سمنو یعنی چه؟
سمنو از یه واژه کهن فارسی گرفته شده و در اصل به همین خوراکی مقوی و شیرین میگن که از جوانه گندم درست میشه. یه غذای سنتی که از قدیم نماد برکت و فراوانی بوده!
سمنو نفاخ است؟
بله سمنو نفخ دارد اما نه خیلی زیاد فقط یه کمی! دلیلش هم اینه که از جوانه گندم و فیبر بالا درست شده. پس اگه معده حساسی دارین بهتره در حد تعادل بخورین تا اذیت نشین نه این که مثلاً یک کیلو سمنو رو نوش جان کنید و بعد نفخ و معده درد دمار از روزگارتون در بیاره.
سمنو ملین است؟
بله، سمنو فیبر طبیعی داره و به بهبود گوارش و رفع یبوست کمک میکنه. یه گزینه خوب برای تقویت دستگاه گوارش محسوب میشه.
وای خدا من عاشق سمنوی عیدم🤗 اصلا عید و غیرعید نداره که هر موقع بهم سمنو بدن با دل و جون میخورم