اگر در میان غذاها به دنبال غذاهایی با رنگ و لعاب چشمگیر و طعم های متفاوت هستید و غذاهای خاص شمالی مثل شوید قورمه باب میلتان بوده، پیشنهاد میکنیم این بار حتماً شیرین خورشت را امتحان کنید.
آن هم نه هر خورشت شیرینی بلکه شیرین خورشت گیلانی اصل که با مرغ و آلو و قیصی و غیره تهیه می شود و به نوبه خود یک غذای مجلسی و آبرومند به حساب می آید!
البته این غذا را معمولا به اسم شیرین خورشت لاهیجان یا شیرین قاتق لاهیجانی می شناسند که فوق العاده لذیذ و دلچسب است؛ اصلاً همین خاص و لذیذ بودن این غذا باعث شده که بخواهیم در این مطلب از بخش آموزش آشپزی رایگان طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی را برایتان بگوییم.
معرفی شیرین خورشت شمالی
ممکن است آوازه شیرین پلو ما شمالی ها به گوشتان رسیده باشد یا حتی این پلوی لاکچری و مهمان پسند را میل کرده باشید!
در این صورت جا دارد بگوییم همان طوری که هر گردی گردو نیست هر غذای شیرینی را هم نمی توان شیرین پلو دانست! بله شیرین پلو و شیرین خورشت دو چیز متفاوت هستند.
از شیرین خورشت گیلانی که بخواهیم برایتان بگوییم، غذایی است که با نام های شیرین قاتق، آلو مسما، خورشت آلو قیصی، خورش الو شیرین هم شناخته می شود.
مادربزرگ خدابیامرز این نویسنده شیرین قاتق را در گمج (قابلمه سنتی سبز رنگ گیلانی) بار می گذاشت و کنارش هم برنج معطر ایرانی اصل شمال را می کرد و حسابی دلمان را می بُرد!
آخ از طعم و مزه لذیذش نگوییم برایتان به خصوص روزهایی که در شیرین خورشت به جای مرغ از اردک استفاده می کرد!
البته غذاهای شمالی آن قدر رنگ و وارنگ است که هر کدام مزه بهشت میدهند و این طور نیست که انتخابمان محدود به شیرین خورشت باشد مثلاً همین خورشت ترش کباب که حتی دیدن آن رخ جذابش آب از لب و لوچه آدمی راه می اندازد!
حالا که این همه از گشاد و پهنایی آشپزی گیلانی تعریف کردیم و پز غذاهای شمالی را دادیم، جا دارد یادی هم از غذاهای لذیذ و اشتها آور مازندرانی مخصوصاً طعام پلو کنیم که طعمی فوق العاده دل چسب و تا حدودی شیرین دارد.
مواد لازم برای تهیه خورشت شیرین قاتق گیلان
قبل از هر چیزی این را بگوییم که شیرین خورشت لاهیجانی و شیرین خورشت رشتی دستور پخت یکسانی دارند؛ در واقع چه در رشت و چه در لاهیجان برای پخت این خورشت لذیذ و خوشمزه از مواد اولیه زیر استفاده میکنند:
مواد لازم | مقدار |
---|---|
مرغ | نصف یک مرغ کامل |
پیاز سرخ کرده | 1 کیلوگرم |
قیصی | 600 گرم |
آلو سیاه | 300 گرم |
کشمش | 500 گرم |
نمک و فلفل | به مقدار لازم |
شکر | 1 قاشق غذاخوری |
زعفران | 1 پره |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
توجه داشته باشید تا جایی که این نویسنده لاهیجانی دیده و چشیده مردمان شمال خورش شیرین قاتق را با مرغ و اردک میپزند، اما گویا امکان پخت شیرین خورشت با گوشت گوسفندی و همین طور شیرین خورشت با گوشت گوساله هم وجود دارد!
اما از آنجایی که از همان اول قول دادیم طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی اصیل و ناب را خدمتتان بگوییم، پیشنهاد میکنیم این غذا را با مرغ یا اردک بپزید.
چه بسا اگر عکس شیرین خورشت را در اینترنت سرچ کنید، متوجه میشوید که اغلب تصاویر موجود از شیرین خورشت مجلسی گیلانی، با مرغ است.
طرز تهیه شیرین خورشت لاهیجان و رشت
طرز تهیه شیرین خورشت رشتی و لاهیجانی به این صورت است که:
- پیاز سرخ کنید: در وهله اول به پیاز سرخ کرده فراوان نیاز دارید آن هم نه هر پیازی بلکه لازم است پیازتان حسابی عسلی رنگ باشد؛
- مرغ ها را بپزید: سپس تکه های مرغ را با آب نسبتاً کمی بپزید؛
- آلو و قیصی را خیس کنید: در همین حین آلو و قیصی را به مدت یک ساعت در آب بخیسانید؛
- آلو و قیصی را تفت دهید: بعد نوبت تفت دادن آلو و قیصی در روغن و همین طور خیس کردن کشمش پلویی می رسد؛
- پیاز را با آلو قیصی قاطی نکنید: حواستان باشد که پیاز را جداگانه سرخ کنید و آن را با آلو و قیصی قاطی نکنید؛
- اضافه کردن مرغ: در نهایت بعد از اینکه خیالتان از پفکی شدن پیاز و پختن مرغ راحت شد پیاز و آلو قیصی را به مرغ اضافه کنید؛
- چاشنی بزنید: حالا شکر، زعفران و رب گوجه فرنگی را به قابلمه حاوی مرغ، پیاز، آلو و قیصی بیفزایید و بگذارید که یک قل بزند؛
- کشمش ها را سرخ کنید: در آخرین مرحله کشمش ها را سرخ کنید و در زمان سرو کردن شیرین خورشت شمال، کشمش را درون آن بریزید. با این کار جلوی چاق و زشت و بی ریخت شدن کشمش ها گرفته می شود؛
به همین راحتی طرز تهیه شیرین قاتق گیلانی اصل را یاد گرفتید و دیگر می توانید این غذای خاص و خوشمزه را خودتان در خانه بپزید و کیف کنید.
البته دقیقاً مطمئن نیستیم اما گویا برخی از افراد شیرین خورشت را با گوشت مخصوصاً گوشت گوسفندی هم می پزند؛ بنابراین شاید دلتان بخواهد شما هم این رسپی متفاوت را امتحان کنید!
سخن آخر
در این مطلب از بلاگ تی رایس درباره شیرین خورشت صحبت کردیم و خدمتتان گفتیم که شیرین خورشت گیلانی معمولاً با مرغ و نهایتاً اردک درست می شود.
همچنین طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی را توضیح دادیم و حالا دیگر می توانید این خورشت ایرانی معروف و دلچسب را همچون یک کدبانوی اصیل شمالی بپزید و نوش جان کنید و همه از خانه داری شما حظ وافر ببرند!
سوالات متداول
برای شیرین شدن خورشت چه باید کرد؟
در تهیه شیرین خورشت با توجه به اینکه آلو و قیصی و حتی کشمش به اندازه کافی شیرین هستند، نیازی نیست که کار خاصی انجام دهید و تنها مقدار کمی شکر کفایت می کند.
کالری شیرین خورشت چقدر است؟
میزان کالری شیرین خورشت لاهیجانی بر اساس مواد اولیه و اندازه سرو این غذا تعیین می شود؛ به طور کلی هر قاشق غذاخوری از این خورشت حدود ۴۵ تا ۵۰ کیلوکالری انرژی دارد.
خورشت شیرین قورمه گیلانی چه فرقی با خورشت شیرین قاتق گیلانی دارد؟
خورشت شیرین قورمه معمولاً با گوشت گوسفندی تهیه می شود در حالی که در شیرین قاتق را اغلب با مرغ می پزند. علاوه بر این، شیرین قاتق معمولاً پرملات تر است و ترکیب مواد آن می تواند کمی متفاوت باشد. با این حال در برخی مناطق این دو نام را به جای هم به کار می برند.
انواع خورشت های شیرین ایرانی کدام است؟
خورشت های شیرین زیادی داریم که از جمله خوشمزه ترین و معروف ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خورشت شیرین قاتق گیلانی، خورشت کرفس شیرین، خورش کدو شیرین، خورشت فسنجان شیرین، خورشت قیمه شیرین، خورشت شیرین قرمه گیلانی، خورشت ماست شیرین، خورشت هویج شیرین، خورشت به، خورش شیرین تره، خورش الو شیرین(خورشت الوچه شیرین)، خورشت خلال کرمانشاهی.
این غذا برای مهمونی های خاص خیلی مناسبه. من با توجه به دستور شما درستش کردم و همه مهمون هام عاشقش شدن. فقط باید حواستون به میزان شکر باشه تا زیاد شیرین نشه
من اهل گیلان نیستم ولی همیشه دوست داشتم غذاهای محلی این منطقه رو امتحان کنم. این دستور خیلی خوب بود و خوشحالم که این غذا رو یاد گرفتم. فقط به نظرم بهتره که یه کم ترشی بهش اضافه کنم.
این دستور پخت خیلی عالی بود و من برای اولین بار شیرین خورشت درست کردم و همه از طعمش خوششون اومد. فقط یه کمی شکرش زیاد بود، دفعه بعد حتما کمترش می کنم.