طرز تهیه سیر پلو: یک غذای خوشمزه شمالی با 3 دستور پخت متفاوت

بشقابی از سیر پلو با مرغ
سیر پلو چه شمالی باشد و چه سیر پلو شیرازی، غذایی فوق العاده مقوی و لذیذ است که شک نداریم عاشقش خواهید شد!

اگر قرار باشد لیستی از غذاهای برنجی شمالی با طعم بهشتی را تهیه کنیم، بدون شک در آن بالا بالاهای این لیست یک جایی را به سیر پلو به عنوان یکی از خوشمزه ترین غذاهای برنجی شمال کشور، اختصاص می دهیم.

با این حال ممکن است حرف ما را قبول نداشته باشید و فکر کنید که این غذا مزه زیاد خوبی ندارد! البته که تا حدودی حق را به شما می دهیم چرا که سیر در هر کجای دنیا که باشد بوی تندش دست از سر آدم بر نمی دارد، ما آبرو داری می کنیم و می گوییم بوی تند اما شما بخوانید بوی بد و ناخوشایند!

باور کنید حتی برای ما شمالی ها هم بوی سیر چندان قابل تحمل نیست اما آخ از روزی که در یک جمع همه همراه با غذایشان سیر بخورند! آن وقت است که نه کسی بابت بوی دهان دیگری اذیت می شود و نه اینکه دیگر می توانید از سفره دل بکنید و بلند شوید!

بله خوردن سیر با غذا باعث باز شدن اشتها و صد برابر شدن لذت غذا خوردن می شود بنابراین اگر فرصتش را داشتید حتماً سیر را همراه با غذاهای شمالی امتحان کنید؛ به خصوص که این بنده خدا صرف نظر از بوی بدش، هزار و یک خاصیت هم برای بدن دارد.

پس بدانید و آگاه باشید که سیر آن قدرها هم بد نیست و نباید آن را دور بیندازیم! مخصوصاً اگر سیر را در پلوهای مخلوطی همچون سیر پلو شمالی بریزید و میل کنید تازه متوجه می شوید چه طعم متفاوت و لذت بخشی برای آشپزی دارد اصلاً به همین دلیل تصمیم گرفتیم طرز تهیه سیر پلو را برایتان بگوییم.

آموزش سیر پلو خوشمزه شمالی به 3 روش متفاوت

با این همه تعریف و تمجیدی که از سیر و سیر پلو شمالی کردیم اگر نخواهید این غذا را بپزید یا دست کم تست کنید، جای تعجب دارد! مخصوصاً که خواص سیر پلو برای سلامتی بسیار زیاد و قابل توجه است. حتی خیلی خوب می شود که طرز تهیه سیر پلو شیرازی را هم یاد بگیرید.

در این صورت می توانید مقایسه کنید که پخت این غذا به روش شمالی ها را بیشتر می پسندید یا روش شیرازی اش؟!

سیر پلو با مرغ داخل ظرف روی میز
طرز تهیه سیر پلو با مرغ آسان تر و سریع تر از تهیه این غذا با گوشت است؛ چرا که مرغ زودتر می پزد اما هر دوی آن ها خوشمزه و لذیذ هستند!

 برای اینکه شما را زودتر از وسوسه چشیدن این غذای خوشمزه و لذیذ و بهره مندی از خواص سیر پلو راحت کنیم، باید بگوییم سیر پلو شمالی را می‌توانید به 3 روش متفاوت بپزید؛ یعنی:

با مرغ، با گوشت چرخ کرده و همین طور گوشت گوسفندی.

البته که بسته به استفاده از گوشت یا مرغ، طعم و مزه سیر پلو متفاوت خواهد بود اما از همین حالا قول می دهیم این غذا را هر طور که بپزید همچنان خوشمزه و دلچسب از آب در می آید؛ بنابراین بابت مرغ یا گوشت ریختن در سیر پلوی شمالی خودتان را اصلاً به دردسر نیندازید و همین امروز یکی از دستور پخت های این غذا را که در ادامه برایتان می گوییم، امتحان کنید.

مقاله مرتبط:  طرز تهیه مرغ ترش گیلانی خوشمزه به سبک کدبانوهای شمال

1. طرز تهیه سیر پلو با مرغ؛ غذایی شمالی که عاشقش خواهید شد

اگر می خواهید سیر پلو با مرغ را به روش شمالی های اصیل درست کنید به برنج ایرانی، سیر تازه، سینه یا ران مرغ، پیاز، زعفران دم کرده، روغن، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه نیاز دارید.

پلو سیر تازه با مرغ و نخود فرنگی
پلو سیر تازه با مرغ و نخود فرنگی یک غذای خوشمزه ساده ولی جادویی است که عطر و بوی عالی اش تا آشپزخانه بغلی هم می رود!

اگر مقادیر مواد اولیه را طبق جدول زیر در نظر بگیرید، سیر پلو شمالی جوابگوی 6 نفر خواهد بود و به راحتی می توانید طرز تهیه سیرپلو را امتحان کنید:

 مواد لازم برای تهیه سیر پلو (6 نفر)
برنج ایرانی 6 پیمانه
سینه یا ران مرغ 600 گرم
پیاز 2 عدد (متوسط)
سیر تازه 3 تا 5 بوته
زعفران دم کرده به مقدار دلخواه
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار کافی
روغن به مقدار کافی

جا دارد این را بگوییم که با کم و زیاد کردن مقادیر مواد اولیه می توانید این سیر پلو خوشمزه را به اندازه نیاز خود بپزید، تنها کافی است طرز تهیه سیر پلو با مرغ را طبق مراحل زیر انجام دهید:

  • مرغ را خرد کنید؛
  • پیازها را خرد کرده و تفت دهید؛
  • مقداری زردچوبه به پیازها بزنید؛
  • مرغ های تکه تکه شده را به پیاز اضافه کنید؛
  • ادویه ها و زعفران را به مرغ و پیاز تفت داده شده بیفزایید؛
  • مقداری آب جوش درون تابه مرغ و پیاز بریزید و بگذارید که همگی با هم بپزند؛
  • سیرها را پوست بگیرید و زیر برنج را روشن کنید؛
  • وقتی که آب برنج جوشید و قل قل کرد، حبه‌های سیر را درون قابلمه بیندازید؛
  • صبر کنید آب برنج کشیده و خشک شود و بعد مرغ را به آن اضافه کنید و زعفران دم کرده را سرتاسر برنج بریزید؛
  • از این جا به بعد فقط لازم است برنج را روی حرارت ملایم قرار دهید تا دم بکشد؛

به همین راحتی می توانید طرز تهیه سیرپلو را یاد بگیرید و یک غذای لذیذ و فوق العاده خوش عطر و بوی شمالی بپزید که ارزش غذایی بسیار بالایی هم دارد.

طرز تهیه پلو سیر با ران مرغ و سیر های از وسط نصف شده و پخته شده در فر
طرز تهیه پلو سیر با ران مرغ را امتحان کنید تا سیرپلو شما ظاهری شیک تر و مجلسی تر داشته باشد.

اگر هم به تزیینات غذا اهمیت زیادی می دهید و دلتان می خواهد که غذایتان حسابی قرتی باشد؛ پیشنهاد می کنیم یک یا چند بوته سیر درسته، فلفل دلمه، هویج و یک چنین چیزهایی را به سیر پلوی شمالی خود اضافه کنید.

مقاله مرتبط:  طرز تهیه ترش کباب رشتی به روش سنتی گیلانی

2. طرز تهیه سیر پلو با گوشت گوسفندی که اشتهایتان را حسابی باز می کند

روش پخت سیر پلو شمالی با گوشت گوسفندی به این شکل است که قبل از هر کاری به سراغ برنج بروید و آن را خیس کنید. سپس پیاز‌ها را خرد کرده و با کمی روغن تفت بدهید و به آن زردچوبه بزنید و گوشت گوسفندی را به پیازهای سرخ شده اضافه کنید تا گوشت هم سرخ شود.

در ادامه طرز تهیه سیر پلو با گوشت گوسفندی، مقداری آب جوش را به گوشت و پیاز اضافه کنید و بگذارید که بپزد. بعد از نیم پز شدن گوشت، مقداری پیاز خام را نگینی خرد کرده و به آن اضافه کنید.

سیر پلو با گوشت گوسفندی
طرز تهیه سیر پلو با گوشت گوسفندی: برای خوشمزه تر شدن این غذا کمی زعفران دم کرده به آب گوشت اضافه کنید و روی برنج در حال دم کشیدن بریزید؛ عطر و طعمش بی نظیر می شود!

صبر کنید تا گوشت گوسفندی کاملاً مغز پخت شود و بعد برنج از قبل خیس شده را به آن بیفزایید تا در آب گوشت بپزد. در ادامه، زمانی که آب برنج به مقدار قابل توجهی کشیده و برنج پخته شد سیر را به صورت حبه های پوست کنده به آن اضافه کنید و لا به لای برنج بگذارید.

در آخرین مرحله از طرز تهیه سیر پلو با گوشت گوسفندی، درب قابلمه را ببندید و منتظر شوید که آب برنج روی حرارت ملایم به طور کامل کشیده شود. بعد از آن است که سیر پلوی شمالی با گوشت گوسفندی لذیذ آماده خوردن می شود و این غذای شمالی با گوشت گوسفندی فوق العاده است!

مقاله مرتبط:  طرز تهیه ترش تره گیلانی؛ مقوی ترین غذای سنتی شمالی

3. طرز تهیه سیر پلو با گوشت چرخ کرده؛ غذایی خوش طعم و بسیار مقوی

نحوه پخت سیر پلو با گوشت چرخ کرده شباهت بسیار زیادی به دستور پخت سیر پلو با مرغ دارد؛ تنها کافی است در طرز تهیه پلو سیر به جای مرغ از گوشت چرخ کرده استفاده کنید و سپس سایر مراحل گفته شده را مو به مو انجام دهید.

آن وقت یک وعده غذایی بسیار خوشمزه و سالم خواهید داشت که با میل کردن آن سرشار از انرژی و حس خوب می شوید.

کاسه ای از سیرپلو با گوشت چرخ کرده؛ مرتبط با طرز تهیه پلو سیری
طرز تهیه پلو سیری با گوشت چرخ کرده: ترکیبی خوشمزه و اشتها آور که پیشنهاد می کنیم همراه با لیموی تازه میل کنید.

بنابراین اگر به غذاهای گوشتی علاقه بیشتری دارید و از آن طرف هم به سلامت رژیم غذایی تان اهمیت زیادی می دهید؛ پیشنهاد می کنیم یک مرتبه هم که شده سیر پلوی ما شمالی ها را با گوشت چرخ کرده امتحان کنید.

همین یک بار کافی است تا به یکی از طرفداران پر و پا قرص این غذای لذیذ و خوشمزه تبدیل شوید؛ البته که در پخت این غذا کاملاً دستتان باز است تا بسته به ذائقه تان از کمی جعفری تازه، نخود فرنگی و غیره استفاده کنید.

مقاله مرتبط:  طرز تهیه خورشت شوید قورمه؛ خورشت محبوب گیلانی ها

جمع بندی

در این مطلب از تی رایس از سیر پلو به عنوان یکی از خوشمزه ترین غذاهای شمالی برایتان گفتیم، غذایی که حتی دیدن رنگ و رخش باعث می شود آب از لب و لوچه هر کسی جاری شود! همین طور توضیح دادیم که طرز تهیه سیر پلو تا چه حد آسان است و جزو آن غذاهایی به حساب می آید که 3 سوته آماده می شوند.

به اضافه اینکه خدمتتان عرض کردیم بسته به ذائقه خود می توانید سیر پلو شمالی را با گوشت یا مرغ بپزید و میل کنید البته اگر غذای شمالی با گوشت گوسفندی را بیشتر می پسندید حتماً این غذا را با گوشت گوسفند تهیه کنید.

سوالات متداول

سیر پلو شمالی چه فرقی با سیر پلو شیرازی داره؟

اگرچه هردوی آن ها جزو غذاهای خوشمزه و محبوب ایرانی هستند اما تفاوت هایی در مواد اولیه و روش پختشان وجود دارد. از جمله این که سیر پلو شمالی معمولاً با سیر تفت داده شده، گوشت یا مرغ و سبزیجات تازه تهیه می شود و طعم قوی تر و روغنی تری دارد.

در حالی که در طرز تهیه سیر پلو شیرازی از سیر خام، بدون گوشت و مرغ و با سبزیجات خام استفاده می شود و طعم آن سبک تر و عطرآگین تر است.

سیر پلو رو با چی میشه خورد؟

این پلو سیر خوشمزه به تنهایی یک غذای کامل است مخصوصاً اگر با گوشت یا مرغ تهیه شود اما همچنان می توانید سیر پلوی شمالی را در کنار انواع کباب، مرغ شکم پر، ماهی یا ماست و خیار سرو کنید. پایان کار هم یک فنجان چای لاهیجان خوش عطر و رنگ بنوشید تا عیشتان تکمیل شود!

چه ادویه‌هایی به سیر پلو طعم بهتری میدن؟

شما می توانید از زردچوبه، دارچین، فلفل سیاه، زنجبیل و زعفران برای طعم دار کردن سیر پلو استفاده کنید.

چیکار کنم رنگ سیر پلو شمالی طلایی بشه؟

برای طلایی کردن رنگ پلو سیر می توانید کمی زعفران دم کرده به آن اضافه کنید یا برنج را در روغن کمی تفت دهید تا سیر پلوی شمالی شمت حسابی طلایی و خوش رنگ شود.

چه مقدار سیر برای سیر پلو لازم است؟

مقدار سیر این غذا به سلیقه شما بستگی دارد اما به طور معمول برای هر نفر 2 حبه سیر کافی است.

بهترین نوع برنج برای سیر پلو چیست؟

در تهیه این غذای شمالی خوشمزه بهتر است از برنج های ایرانی با دانه بلند مانند طارم یا هاشمی استفاده کنید. برنج های نامبرده شده به شرط این که برنج شمال اصل و مرغوب باشند عطر و طعم بهتر و خوشایندتری به سیر پلو با مرغ می دهند.

البته ما برایتان راهکارهای تشخیص برنج ایرانی اصل را در مقاله‌ای جداگانه ارائه کرده‌ایم تا در تشخیص برنج مرغوب و اعلای وطنی مشکلی نداشته باشید.

چرا سیر پلو شفته شده؟

اگرچه در پخت پلوهای مخلوطی همچون سیر پلو، کمی نرم‌تر در آمدن برنج به جایی بر نمی‌خورد و حتی می‌تواند باعث خوشمزه‌تر شدن این غذا شود؛ با این حال داستان شفتگی با نرمی فرق دارد و چیزی نیست که راحت بتوان با آن کنار آمد. روی هم رفته شفته شدن سیر پلو می‌تواند به دلیل زیاد بودن آب، دمای زیاد شعله، هم زدن بیش از حد برنج یا استفاده از برنج کهنه باشد.

سیر پلو چقدر باید دم بکشه؟

چه سیر پلو شمالی باشد و چه سیر پلو شیرازی در هر صورت مدت زمان دم کشیدن برنج به نوع آن و میزان آب استفاده شده بستگی دارد؛ اما خب به طور معمول، 45 دقیقه تا یک ساعت زمان برای دم کشیدن کافی است.

منبع: recipetineats