در وصف ترش تره غذای محلی گیلان که آخ اگر با بهترین برنج عطری ایرانی سرو شود، همین قدر بگوییم که عروس هزار داماد است! زیرا ترش تره گیلانی را می توان با انواع حبوبات از عدس گرفته تا باقالی مازندرانی (یا به قول ما گیلک ها پیله باقاله) و غیره درست کرد.
همچنین طرز تهیه ترش تره گیلانی از شرق تا غرب گیلان تا حدود زیادی متفاوت با دیگری است! به خصوص اگر عکس ترش تره گیلانی را سرچ کنید متوجه می شوید که این غذا چه شکل و قیافه های متفاوتی دارد.
اما ترشه تره شمالی هر طور که باشد باز هم غذایی فوق العاده لذیذ و مقوی است که عطر و طعم عالی اش حسابی به دلتان می نشیند. نه فقط ترش تره بلکه اکثر غذاهای شمالی مخصوصاً پنیر واویج گیلانی به طور شگفت انگیزی خوشمزه و دلپذیر هستند!
معرفی ترش تره، خوشمزه ترین غذای محلی شمالی
اگر کمی در فرهنگ غذایی مردمان گیلانی سرک بکشید می بینید همان قدر که کباب خور هستند و پله کباب و حتی غذاهایی مثل ترش کباب گیلانی بینشان محبوب است، غذاهای محلی کاملاً گیاهی هم دارند!
خورشت ترش تره گیلانی یکی از این غذاهای گیاهی فوق العاده لذیذ است که از سبزی های مختلف و بسیار مفیدی تهیه میشود.
این غذای سنتی گیاهی ارزش غذایی بالا و طعم بسیار خوشایندی دارد؛ به طوری که قول می دهیم حسابی باب میل وگن های عزیز (دوستان گیاهخوار) و همین طور افرادی باشد که به سلامتی خود اهمیت زیادی می دهند.
منتها خورش ترش تره گیلانی دستور پخت ثابتی ندارد و یکی از آن غذاهای بسیار متنوع است؛ بنابراین اگر هوس پختن و میل کردن این غذای شمالی مفید و سالم را دارید از همین حالا بدانید که دستور ترش تره گیلانی می تواند حسابی متنوع باشد.
البته تقریباً درباره هر غذایی با چنین داستانی سر و کار داریم و ممکن است کلی رسپی متنوع برای آن وجود داشته باشد؛ مگر این که دقیقاً بدانیم چه می خواهیم مثلاً طرز تهیه سیر پلو با گوشت گوسفندی!
یک سوال پرتکرار: سبزی ترش تره گیلانی چیست؟
اگر حتی کمی با غذاهای گیلانی آشنایی داشته باشید امکان دارد غذاهایی همچون ترش تره، ترش واش، ته بیران و غیره شما را سردرگم کنند؛ چرا که متریال اصلی همه این خورشت ها، سبزی است!
در واقع هر خورشت به سبزی های متفاوتی نیاز دارد و همین موضوع هم باعث شده برای اغلب علاقه مندان به غذاهای شمالی سوال پیش بیاید که سبزی ترش تره چیست؟!
به خصوص که ما لاهیجانی ها وقتی می خواهیم ترش تره بپزیم می رویم سبزی فروشی و به راحتی می گوییم که آقای سبزی فروش بی زحمت سبزی ترش تره گیلانی بدهید.
در حالی که اگر همین حرف را به سبزی فروش های غیرشمالی بزنید، آن بندگان خدا به احتمال زیاد هیچ ایده ای درباره ترکیب سبزی ترش تره استان گیلان ندارند!
برای اینکه بتوانید یک وعده ترشه تره شمالی خوشمزه و لذیذ بپزید و خیالتان راحت باشد که این خورشت از نوع اصیل گیلانی است پیشنهاد می کنیم آموزش آشپزی رایگان ما را دنبال کنید.
جا دارد بگوییم سبزی ترش تره استان گیلان اسفناج فراوان، گشنیز، تره، شوید، کمی چوچاق، نعناع و به قول ما گیلک ها کوتکوتو (کاکوتی) را شامل می شود.
مواد لازم ترش تره گیلانی که انگشتانتان را نیز با آن می خورید
قبل از اینکه عالی ترین طرز پخت ترش تره گیلانی را برایتان بگوییم و انگشتانتان را نیز همراه با این غذای محلی شمالی بخورید؛ نیاز است که مواد اولیه لازم برای تهیه ترش تره گیلانی با برنج را آماده کنید.
البته در همین حین از توجه به مسائلی همچون علت سفت شدن برنج بعد از پخت غافل نشوید تا پلویی که در کنار این خورشت شمالی می پزید هم کاملاً عالی و لذیذ باشد.
در واقع تفاوتی ندارد که می خواهید ترش تره شرق گیلان را بپزید یا پخت ترش تره رشت (غرب گیلان) مدنظرتان است؛ در هر صورت به مواد اولیه زیر نیاز خواهید داشت:
مواد لازم | مقدار |
سبزی ترش تره شمالی | نیم کیلوگرم |
عدس | یک استکان |
آب نارنج | نصف پیمانه |
نمک، فلفل، زردچوبه | به مقدار لازم |
سیر | 4 حبه |
آرد برنج | یک قاشق غذاخوری |
ما از همان اول بی ریا درباره طرز تهیه ترش تره با حبوبات مختلف و به طور کلی متنوع بودن طرز تهیه خورشت ترش تره گیلانی صحبت کردیم و دستتان را باز گذاشتیم که این غذای معروف و خوشمزه را هر طور که دلتان می خواهد بپزید.
اما اگر راستش را بخواهید این مدل ترش تره که آن را با نام ترش تره رشت و لاهیجان خدمتتان معرفی کردیم، به قدری خوشمزه و لذیذ است که پیشنهاد می کنیم فعلاً این غذای محلی را به همین سبک بپزید و میل کنید. این گونه آن طعم و مزه فوق العاده اش تا مدت ها زیر دندانتان باقی می ماند!
طرز تهیه ترش تره لاهیجان؛ اصیل ترین روش پخت این غذای محلی
اگرچه ترش تره اصیل گیلانی تقریباً در همه شهر و روستا های این استان درست می شود و جایگاه ویژه ای در سفره های غذایی مردمان شمال دارد اما ترش تره جزو آن غذاهایی است که تا حد بسیار زیادی سلیقه ای پخته می شود.
با این حال ما در لاهیجان برای پخت خورشت ترش تره طبق مراحل زیر پیش می رویم:
- خرد کردن سبزی و پیاز: ابتدا سبزی مخصوص این خورشت را به همراه یک بوته پیاز خرد می کینم. حواستان باشد که سبزی به تکه های نسبتاً درشت خرد شود؛
- افزودن زردچوبه: بعد از خرد کردن سبزی و پیاز به آن زردچوبه می زنیم و همراه با یک قاشق روغن می گذاریم روی حرارت ملایم تا برای خودش یک تفتی بخورد؛
- اضافه کردن عدس: سپس نوبت به اضافه کردن عدس به سبزی ها و تفت دادن آن ها با هم می رسد منتها نیاز است که عدس را از قبل خیس کنید؛
- روی شعله بگذارید: بعد به اندازه یک لیوان دسته دار آب اضافه کنید و بگذارید که محتویات قابلمه روی شعله کم یک قُلی بزند؛
- آرد بریزید: حالا وقت آن است که آرد برنج را در آب سرد حل کرده و به خورشت در حال قل زدن اضافه کنید و مدام هم بزنید تا ته نگیرد؛
- جایگزین کردن نیم دانه: همچنین می توانید به جای آرد برنج از برنج ایرانی نیم دانه استفاده کنید و این موضوع کاملاً سلیقه ای است؛
- آب نارنج بزنید: وقتی تصمیمتان را گرفتید که می خواهید ترش تره گیلانی ها را با آرد برنج درست کنید یا خود برنج، آن وقت نوبت به ریختن آب نارنج و نمک می رسد؛
- خاموش کردن خورشت: بعد از آماده شدن ترش تره گیلانی با ارد برنج یا خود برنج، زیر خورشت را خاموش کنید و به سراغ سیرها بروید؛
- سرخ کردن سیر: سیر را نیمه سرخ کرده و سپس تخم مرغ ها را در آن بشکنید؛
- افزودن سیر و تخم مرغ: در آخر هم سیر و تخم مرغ را درون خورشت بریزید و هم بزنید؛ البته اگر میانه خوبی با سیر ندارید می توانید تخم مرغ را مستقیماً درون ترش تره بشکنید؛
گفتنی است طرز تهیه ترش تره رشتی تفاوت زیادی با نوع لاهیجانی این غذا ندارد؛ منتها هر آشپز گیلانی بسته به فرهنگ غذایی خانوادگی خود و همین طور سلیقه اش می تواند ترش تره را به روش های مختلفی بپزد.
بنابراین اگر اسم هایی همچون ترش تره گیلانی با مرغ به گوشتان رسید اصلاً تعجب نکنید؛ حتی مورد داشتیم که ترش تره رشتی گیلانی را با گوشت هم درست می کرد!
اگر هم قصد دارید این خورشت را همراه با برنج ایرانی شمال میل کنید در هنگام پخت برنج مخصوصاً اگر برنج تازه امساله است حواستان به جلوگیری از شفته شدن برنج باشد.
سخن آخر
در دنیای شگفت انگیز غذاهای گیلانی همان قدری که خوش به حال کباب خورها می شود برای علاقه مندان به غذاهای گیاهی هم گزینه های متنوع و لذیذ زیادی وجود دارد!
ترش تره یکی از این خورشت های فوق العاده خوشمزه و سالم شمالی است که اگر در برنامه غذاییتان داشته باشید، سلامتیتان به طور قابل توجهی تضمین خواهد شد.
آخ که اگر ترش تره گیلانی را همراه با برنج ایرانی شمال (البته به شرط پخت درست و آگاهی از علت خرد شدن برنج) و کمی ماهی شور یا ماهی دودی و تُرُب میل کنید. آن وقت است که متوجه می شوید زندگی هنوز قشنگی های خودش را دارد!
حالا که طرز تهیه ترش تره گیلانی را می دانید پیشنهاد می کنیم فوراً برای پخت این خورشت محلی مشهور دست بکار شوید.
سوالات متداول
خواص ترش تره گیلانی چیست؟
ترش تره علاوه بر خوشمزه و خوش خوراک بودن بسیار مقوی هم هست؛ چرا که قسمت اعظم آن را سبزیجات پرخاصیتی از جمله اسفناج و حبوبات عدس تشکیل می دهد؛ بنابراین این خورشت محلی برای سلامت بدن از مو و پوست گرفته تا دستگاه گوارش و غیره فواید زیادی دارد.
ترش تره غذای گیلانی را می توان با مرغ و گوشت هم درست کرد؟
این غذا در اصل جزو غذاهای کاملاً گیاهی استان گیلان است و کم پیش می آید که در آن مرغ یا گوشت ریخته شود.
ترش تره گیلانی با چه موادی درست می شود؟
ترش تره با سبزی های محلی، برنج، سیر، تخم مرغ و آبغوره یا رب انار تهیه می شود.
آیا می توان سبزی های ترش تره را جایگزین کرد؟
بله، در صورت نبود سبزی های محلی می توان از ترکیب اسفناج، گشنیز و جعفری استفاده کرد.
چطور ترش تره را ترشتر کنیم؟
می توانید مقدار آبغوره یا رب انار را بیشتر کنید تا ترشی بیشتری داشته باشد.
ترش تره با تخم مرغ یا بدون آن بهتر است؟
استفاده از تخم مرغ اختیاری است. با تخم مرغ، غذا مقویتر می شود اما بدون آن سبک تر است.
چه برنجی برای ترش تره استفاده می شود؟
از برنج نیم دانه یا شکسته برای غلیظ شدن خورش استفاده کنید.
من ترش تره رو توی یکی از رستوران های لاهیجان خوردم😍 واقعا خوشمزه بود بر خلاف قیافش که زیاد جالب نیست و یه کم توی ذوق میزنه هم عطر کباب میداد و هم مزه اش از هزارتا کباب خوشمزه تر بود