سلام به همه دوستای خوشسلیقه! ما توی تی رایس امروز میخوایم با هم یه بستنی وانیلی خانگی درست کنیم که عطر و طعمش شما رو یاد بچگی هاتون بندازه؛ اونقدر راحت و خوشمزه که بعد از درست کردنش دیگه سراغ بستنیهای آماده نمیرید!
بله بستنی درست کردن اونقدرا هم که فکرشو میکنید کار سختی نیست فقط کافیه مواد اولیه مناسب رو داشته باشی و رسپی درست رو بدونی! خب عزیزم برای درست کردن بستنی وانیلی به مواد زیر احتیاج داریم:
- شیر پر چرب: 1 لیتر؛
- خامه صبحانه: 2 بسته؛
- شکر: 1 لیوان؛
- وانیل: 1 قاشق چایخوری؛
- ثعلب: 1 قاشق مرباخوری (اختیاری، برای بافت بهتر بستنی)؛
- زرده تخم مرغ: 4 عدد (اختیاری، برای غلیظ تر شدن بستنی)؛
همونطور که متوجه شدی بسته به میل و سلیقهات میتونی بستنی وانیلی بدون ثعلب رو امتحان کنی. خوبه بدونی که طرز تهیه بستنی وانیلی بدون ثعلب فرق چندانی با طرز تهیه بستنی ساده (ثعلب دار) نداره و در هر صورت لازمه که کارهای زیر رو انجام بدی. پس بریم که یه بستنی وانیلی خانگی بزنیم.
مخلوط کردن مواد اولیه بستنی
حالا که مشتاقی طرز تهیه بستنی وانیلی خانگی رو بدونی بذار بهت بگم مرحله مخلوط کردن مواد، یکی از مهمترین مراحل درست کردن بستنی خانگی ساده محسوب میشه. توی این مرحله همه مواد اولیه با هم ترکیب میشن تا مایع بستنی یکدست و آماده برای فریز شدن بشه.
مراحل دقیق مخلوط کردن مواد
- گرم کردن شیر، خامه و شکر: اول از همه شیر، خامه و شکر رو توی یه قابلمه بزرگ بریز قابلمه رو روی حرارت ملایم بذار تا مواد گرم بشن. حواست باشه که مخلوط نجوشه چون جوشیدن باعث میشه پروتئین های شیر منعقد بشن و بستنی دونه دار بشه.
- اضافه کردن وانیل: وقتی مخلوط کمی گرم شد وانیل رو اضافه کن و خوب هم بزن تا عطر وانیل همه جای مخلوط پخش بشه.
- اضافه کردن زرده تخم مرغ (اختیاری): اگه میخوای بستنیت غلیظ تر بشه زرده های تخم مرغ رو با یه کم شکر هم بزن تا رنگش روشن بشه و بعد به مخلوط شیر اضافه کن. اضافه کردن زرده تخم مرغ به غلیظ تر شدن بستنی و ایجاد بافت نرم تر کمک میکنه.
- هم زدن مداوم: در طول گرم کردن مخلوط، مرتب اون رو هم بزن تا شکر کاملاً حل بشه و مواد به خوبی با هم ترکیب بشن.
چرا این مرحله مهمه؟
اونچه باعث شده این مرحله از آموزش بستنی وانیلی خیلی مهم باشه اینکه موارد زیر به اون بستگی دارن:
- یکدستی بستنی: با ترکیب کامل مواد، بستنی وانیلی شما یکدست و بدون تکههای یخ زده میشه.
- طعم دلپذیر: ترکیب درست مواد باعث میشه طعم وانیل به خوبی در تمام قسمتهای بستنی پخش بشه و طعم دلپذیری رو بهتون بده.
- بافت مناسب: ترکیب درست مواد، به خصوص استفاده از زرده تخم مرغ باعث میشه بستنی بافت نرم و لطیفی داشته باشه.
پس اگه میخواین یه بستنی وانیلی فوق العاده خوشمزه و دلچسب داشته باشین مواردی که بهتون گفتیم رو مو به مو انجام بدین.
سرد کردن مخلوط بستنی
مرحله مهم دیگهای که توی درست کردن بستنی وانیلی با اون سر و کار داریم، سرد کردنه چون اینجوری یه بستنی خانگی خوشمزه و یکدست نصیبیتون میشه. اگه بخوام دقیقتر و کاملتر بگم دلیل اینکه لازمه مخلوط بستنی رو قبل از گذاشتن توی فریزر، سرد کنیم اینه که:
- جلوگیری از تشکیل کریستالهای درشت یخ: وقتی مخلوط گرم یا ولرم رو مستقیم ببریم توی فریزر، کریستال های یخ درشت و تیزی تشکیل میشه و بستنی بافت خشن و دونه دار پیدا میکنه؛ اما وقتی مخلوط کاملاً سرد بشه کریستال های یخ ریزتر و یکدستتری تشکیل میشه و بستنی هم بافت نرمتر و لطیفتری پیدا میکنه.
- بهتر شدن طعم: سرد شدن کامل مخلوط باعث میشه طعم ها بهتر با هم ترکیب بشن و طعم نهایی بستنی وانیلی دلپذیرتر بشه.
- ثبات بافت: سرد کردن کامل به ثبات بافت بستنی کمک میکنه و باعث میشه بستنی بعد از خارج شدن از فریزر خیلی زود آب نشه.
حالا که متوجه اهمیت این مرحله شدین برای اینکه مخلوط بستنی وانیلی خانگی رو خوب سرد کنید کارای زیر رو انجام بدین:
- استفاده از ظرف مناسب: بهتره از ظرف های استیل یا پیرکس استفاده کنید چون این ظرفها گرما رو سریعتر منتقل میکنن و باعث سرد شدن سریعتر مخلوط بستنی میشن.
- قرار دادن در یخچال: بعد از اینکه مخلوط رو از روی حرارت برداشتی بذارش تو یخچال تا کاملاً سرد بشه. برای اینکه فرآیند سرد شدن سریعتر انجام شه میتونی ظرف رو داخل یه ظرف بزرگتر و پر از یخ قرار بدی.
- هم زدن گهگاهی: هر چند دقیقه یکبار مخلوط بستنی رو هم بزن تا همه قسمتهای اون به یک اندازه سرد بشه؛
البته توی این مرحله بهتره که صبور باشی و اجازه بدی مخلوط کاملاً سرد شه مخصوصاً که عجله کردن ممکنه باعث بشه نتیجه دلخواه رو نگیری. به اضافه اینکه یادت باشه بهترین دما برای شروع یخ زدن بستنی دمای یخچال هستش.
در آخر اینو هم بگم تا میتونی از ظرفهای کم عمق استفاده کن تا مخلوط بستنی وانیلی خانگی با هوای سرد سطح تماس بیشتری پیدا کنه و سریعتر سرد بشه.
منجمد کردن بستنی
حالا که مخلوط بستنیمون حسابی خنک شده نوبت به هیجان انگیزترین قسمت ماجرا میرسه یعنی منجمد کردن! این مرحلهایه که مخلوط ما کمکم به اون بستنی خوشمزهای که تصور میکردیم تبدیل میشه.
چرا باید بستنی رو منجمد کنیم؟ خب، مشخصه دیگه! اگه مخلوط رو منجمد نکنیم که بستنی نمیشه! اما جدای از شوخی، منجمد کردن باعث میشه:
- بافت بستنی سفت بشه: آب موجود توی مخلوط به کریستال های یخ تبدیل میشه و به بستنیمون بافت دلپذیر و سفتی میده.
- طعمها بهتر با هم ترکیب بشن: با منجمد شدن، طعمهای مختلف مواد بهتر با هم ترکیب میشن و طعم نهایی بستنی یکدستتر میشه.
چطور بستنی رو منجمد کنیم؟
- انتخاب ظرف مناسب: از ظرفهای دردار و محکم استفاده کن البته بهتره ظرف فلزی یا پلاستیکی بدون بو باشه؛
- ریختن مخلوط در ظرف: مخلوط رو با دقت توی ظرف بریز؛
- قرار دادن در فریزر : ظرف رو توی فریزر بذار؛
- هم زدن دورهای: هر یک ساعت یکبار ظرف رو از فریزر در بیار و بستنی رو با همزن دستی به آرومی هم بزن. این کار باعث میشه کریستالهای یخ کوچکتر بشن و بافت بستنی نرمتر بشه؛
توی این مرحله خوبه که چند تا موضوع مهم رو مدنظر داشته باشی مثل اینکه هم زدن منظم بستنی نه تنها باعث نرمتر شدن اون میشه بلکه حتی روی مزهاش هم تاثیر میذاره و اینجوری بستنی وانیلی خانگی خوشمزهتر میشه. به اضافه اینکه بهتره دمای فریزر رو روی کمترین درجه تنظیم کنی تا بستنی سریعتر منجمد بشه.
همچنین یادت باشه که قسمت پایین فریزر معمولاً سردتر از قسمتهای دیگه هست پس ظرف بستنی رو اونجا بذار. بسته به حجم مخلوط و قدرت فریزر، بستنی بعد از 4 تا 5 ساعت آماده میشه.
سرو کردن بستنی وانیلی
حالا که بستنی خانگی خوشمزهت آماده شده میتونی با انواع میوهها و مغزها تزیینش کنی و از خوردنش لذت ببری. از خوشگلاسیون بستنی که بگذریم اگه دوست داری بستنیت طعمهای مختلفی داشته باشه میتونی موقع هم زدنهای آخر، میوههای خرد شده، شکلات چیپسی یا هر چیز دیگه که دوست داری رو بهش اضافه کنی.
4 نکته مهم در تهیه بستنی وانیلی خانگی
تا اینجا تمام و کمال یاد گرفتی که چجوری توی خونه خودت و با ساده ترین مواد اولیه، یه بستنی وانیلی خوشمزه درست کنی. حالا میخوام 4 تا نکته مهم بهت یاد بدم و دیگه با خیال راحت بری بستنیتو درست و میل کنی:
- اگه ثعلب نداری نگران نباش، بستنی وانیلی بدون ثعلب هم خوشمزه میشه.
- اگه از طعم تخم مرغ خوشت نمیاد میتونی از زرده تخم مرغ استفاده نکنی.
- به جای شکر میتونی از عسل یا شیره خرما هم استفاده کنی.
- برای نگهداری بستنی وانیلی از ظرف های استیل یا پلاستیکی بدون بو استفاده کن.
حالا که طرز تهیه بستنی وانیلی رو یاد گرفتی میتونی با اضافه کردن طعمهای مختلف مثل شکلات، توت فرنگی یا قهوه، بستنی.های متنوعی درست کنی.
حتی میتونی برای تهیه بستنی زعفرانی با بستنی وانیلی، ژله با بستنی وانیلی (ژله رولی با بستنی وانیلی، ژله سفید با بستنی وانیلی) یا نوشیدنیهای خوشمزهای مثل “شیک طالبی با بستنی وانیلی و اسموتی هندوانه با بستنی وانیلی دست بکار شی.
سوالات متداول
چه نوع شیری برای تهیه بستنی وانیلی مناسبتره؟
درسته که شیر کامل برای بستنی خوشمزهتره ولی خب شیر کمچرب هم خوبه.
میتونم به جای شکر از شیرینکنندههای طبیعی استفاده کنم؟
شکر معمولی بهترینه ولی عسل یا اریتریتول هم میشه استفاده کرد.
بهترین نوع وانیل برای تهیه بستنی چیه؟
عصاره وانیل اصل
چرا بستنی خانگی من آبکی شده ؟
ممکنه شیرت کم چرب باشه یا مخلوط بستنی رو زیادی هم زده باشی.
چرا بستنی من دانهدار شده ؟
شاید شکر خوب حل نشده یا خیلی سریع منجمد شده باشه.
چرا بستنی من بوی تخم مرغ میده؟
حتماً زردهها رو خوب با شکر هم بزن تا بوی زهمش بره.
چرا بستنیم طعم وانیل نمیده؟
عصاره وانیل بیشتری بریز یا وانیل رو با شیر گرم کن.
من به این دستور کمی شکلات چیپسی اضافه کردم و نتیجه فوق العاده شد. طعم وانیل و شکلات با هم خیلی خوب بود. پیشنهاد می کنم امتحان کنید.
خیلی خوشمزه شد ولی به نظرم اگه خامه بیشتر ی استفاده بشه بافت بستنی نرم تر میشه. شما چه مقدار خامه می ریزید؟ ممنون از دستور خوبتون.
دستور خیلی خوبی بود و برای اولین بار خودم تو یخونه بستنی درست کردم و واقعا عالی شد. فقط فکر می کنم دفعه بعد می تونم شیرینیش رو کمتر کنم چون برای من یه ذره بیش از حد شیرین بود.